Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ο τρόπος της καρδιάς Συναισθηματική Ευδαιμονία - Osho




Ο τρόπος της καρδιάς

Ο τρόπος της καρδιάς είναι όμορφος, αλλά επικίνδυνος. Ο τρόπος του νου είναι συνηθισμένος, αλλά ασφαλής.

Ο άνδρας έχει επιλέξει τον ασφαλέστερο και τον πιο άμεσο τρόπο ζωής. Η γυναίκα έχει επιλέξει τον πιο όμορφο, αλλά πιο κακοτράχηλο, επικίνδυνο δρόμο των συναισθημάτων, των αισθήσεων, των ψυχικών διαθέσεων. Και επειδή μέχρι τώρα ο κόσμος κυβερνάται από τους άνδρες, οι γυναίκες υποφέρουν απέραντα. Η γυναίκα δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί σε μια κοινωνία που έχουν δημιουργήσει οι άνδρες, επειδή η κοινωνία δημιουργείται σύμφωνα με τη λογική και τον νου.


Η γυναίκα θέλει έναν κόσμο της καρδιάς, και σε μια κοινωνία που έχει δημιουργηθεί από τον άνδρα δεν υπάρχει θέση για την καρδιά. Οι άνδρες πρέπει να μάθουν να είναι πιο κοντά στην καρδιά, επειδή η λογική έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα προς μια παγκόσμια αυτοκτονία. Η λογική έχει καταστρέψει την αρμονία της Φύσης, την οικολογία. Η λογική έχει δώσει όμορφες μηχανές,αλλά έχει καταστρέψει τη όμορφη ανθρωπότητα. Χρειάζεται λίγη περισσότερη καρδιά σε όλα.

Πιστεύω ότι ο δρόμος προς την εσώτατη ύπαρξή σας βρίσκεται πιο κοντά στην καρδιά παρά στον νου. Ο νους είναι ένας συντομότερος δρόμος όσον αφορά την εξωστρέφεια, και η καρδιά είναι ο μακρύτερος δρόμος. Όταν πηγαίνεις προς τα μέσα, η διαδικασία αλλάζει προς το αντίθετο: η καρδιά είναι ο συντομότερος δρόμος προς την ύπαρξη, και ο νους είναι ο μακρύτερος δρόμος που μπορείς να σκεφτείς.

Γι’ αυτό είμαι υπέρ της αγάπης, επειδή από την αγάπη είναι πολύ εύκολο να πας στον διαλογισμό, να πας στην αιωνιότητα της ζωής σου, να πας στη θεϊκή φύση σου. Από το κεφάλι είναι πολύ δύσκολο. Πρώτα πρέπει να πας στην καρδιά, και μόνο τότε μπορείς να προχωρήσεις προς την ύπαρξη.

Η έμφαση που δίνω στην αγάπη έχει μια βασική πνευματική αιτία. Από την καρδιά η γυναίκα μπορεί να μετακινηθεί άμεσα… και ο άνδρας μπορεί να προχωρήσει προς την καρδιά χωρίς δυσκολία. Απλώς έχει εκπαιδευτεί λάθος, είναι απλώς μια εξαρτημένη μάθηση. Του έχουν πει να είναι σκληρός, να είναι δυνατός, να είναι αρρενωπός, και όλα αυτά είναι ανοησίες. Κανένας άνδρας δεν κλαίει και δεν αφήνει τη θλίψη του ή τη χαρά του να τρέξει μέσα από τα δάκρυά του, επειδή του έχουν πει, από τότε που ήταν παιδί, ότι τα δάκρυα είναι για τις γυναίκες, είναι κοριτσίστικα. Οι άνδρες δεν κλαίνε και δεν δακρύζουν ποτέ.

Αλλά ποιός είναι ο σκοπός αυτών των δακρύων; Είναι απαραίτητα! Είναι μια ιδιαίτερη σημαντική γλώσσα. Υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς να πεις κάτι, αλλά τα δάκρυά σου μπορούν να το δείξουν. Μπορεί επίσης να πλημμυρίσεις από τόση χαρά, που δάκρυα έρχονται στα μάτια σου. Τα δάκρυα είναι πάντοτε σύμβολο μιας εμπειρίας που ξεχειλίζει. Μπορεί να είστε τόσο λυπημένοι, που οι λέξεις δεν μπορούν να χωρέσουν τη λύπη, τότε τα δάκρυα θα βοηθήσουν. Είναι ένας από τους λόγους που οι γυναίκες τρελαίνονται λιγότερο από τους άνδρες, επειδή είναι σε θέση να δακρύσουν και να κλάψουν και να ξεσπάσουν και να πετάξουν πράγματα οποιαδήποτε στιγμή. Πρόσκαιρα μπορεί να τρελαίνονται κάθε ημέρα. Ένας άνδρας όμως διαρκώς τα μαζεύει μέσα του, και κάποια μέρα εκρήγνυται – μια κι έξω! Οι γυναίκες τρελαίνονται με δόσεις και αυτός είναι ο σοφότερος τρόπος για να τελειώσεις μ’ αυτή την περιοδική τρέλα κάθε μέρα. Γιατί να τα μαζεύεις;

Από το βιβλίο Συναισθηματική Ευδαιμονία - Osho

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις