Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Η Τρούμπα του Πειραιώς

http://mikros-romios.gr/4111/troumpa/

Η Τρούμπα του Πειραιώς

ΤΡΟΥΜΠΑ 

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Η Τρούμπα, το δυτικό μέρος της συνοικίας της Τερψιθέας προς τον κεντρικό λιμένα, τα πρώτα χρόνια της δόξας της, ήταν ό,τι η γειτονιά του Ψυρρή για την Αθήνα. Καταφύγιο των κουτσαβάκηδων και το «πολύπλαγκτον πανεπιστήμιον της λεγόμενης μαγκιάς». Η εικόνα και η λειτουργία της άλλαξε εντελώς μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912, με την ανέγερση ξύλινων αποθηκών και την έλευση μεγάλου κύματος προσφύγων στην Αττική. Μέχρι τότε, οι πρωταγωνιστές της λαϊκής ζωής στην περιοχή ήταν οι αραμπατζήδες, που στάθμευαν τα τετράτροχα κάρρα τους, τους γνωστούς αραμπάδες, στη λεωφόρο Μιαούλη. Επίσης, οι βαρκάρηδες, «οι περιφημότεροι, οι απαράμιλλοι μόρτες της Ελλάδος». Η προκυμαία της Τρούμπας γινόταν συχνά πεδίο άγριων συμπλοκών των βαρκάρηδων ή των αραμπατζήδων.
Σε αυτήν την περιοχή άνθισαν και τα περίφημα λαϊκά θεατράκια, όπου προσέλκυαν τους ανθρώπους εκείνους που εξακολουθούσαν να παραμένουν πεισματικά προσηλωμένοι στα ιδανικά της ανατολικομεσογειακής μουσικής και των αντίστοιχων τέτοιων θεαμάτων. Οι δε υπηρέτες αυτού του είδους αναζητούσαν λύσεις και χώρους δράσεις πιο κοντά στο κοινό τους για να επιβιώσουν.
Στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του 20ού αιώνα εμφανίστηκαν δειλά και τα αποκαλούμενα «καμπαρέ» και από τότε σιγά-σιγά η γειτονιά μετατράπηκε στο πλέον κακόφημο στέκι του Πειραιά έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960 όταν πάρθηκαν δραστικά απαγορευτικά μέτρα.
Η περιοχή οφείλει το όνομά της στην τρόμπα, μια μηχανική εγκατάσταση που είχε τοποθετηθεί δεξιά από την είσοδο της προβλήτας του λιμανιού και αντλούσε θαλάσσιο νερό, που διοχετευόταν στα βυτία του Δήμου Πειραιώς για κατάβρεγμα των χωματόδρομων. Οι Πειραιώτες βάφτισαν ολόκληρη τη συνοικία με το όνομα Τρούμπα, που μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά. Σήμερα η χρήση αυτού του ονόματος έχει σχεδόν εξαλειφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις