Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Κίτρινη κολοκύθα


http://www.agrotikabook.gr/%CE%BA%CE%AF%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CF%8D%CE%B8%CE%B1

Κίτρινη κολοκύθα

Παρ, 2013-09-27 21:30
Της αξίζει περισσότερη σημασία από όση της δίνουμε. Συνήθως την προσπερνάμε αδιάφορα στους πάγκους των λαϊκών αγορών, χωρίς να της ρίχνουμε ούτε μια ματιά. Όμως, αν γνωρίζαμε καλύτερα την κίτρινη κολοκύθα, θα ανακαλύπταμε ότι κάτω από τη σκληρή φλούδα της κρύβει μια ευχάριστη διατροφική έκπληξη με γλυκο-αλμυρή γεύση και υψηλή διατροφική αξία.
Μια πολύχρωμη… Λατίνα
Η κίτρινη (ή και πορτοκαλί, κόκκινη, πράσινη, γαλάζια, λευκή, μαύρη, ανάλογα με την προέλευσή της) κολοκύθα είναι ένα αναρριχώμενο, κολοκυνθοειδές φυτό με όμορφα κίτρινα λουλούδια, που καλλιεργείται ως λαχανικό και δίνει τελικά έναν μεγάλο καρπό. Μπορεί να γεννήθηκε στη Νότια Λατινική Αμερική (όπου την ανακάλυψε ο Κολόμβος αποκαλώντας την «μεγάλο πεπόνι»), όμως καλλιεργείται σε όλες τις εύκρατες χώρες. Ο καρπός της μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 100 κιλά (σε Κίνα και Ινδία) δημιουργώντας επιπλέον κίνητρο για τη διοργάνωση αγώνων προς ανάδειξη της μεγαλύτερης κολοκύθας.
Τι περιέχει;
Όσο φτωχή είναι σε θερμίδες, τόσο πλούσια αποδεικνύεται σε θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί εξαιρετική πηγή καλίου, προβιταμίνης Α (βήτα καροτένιο) και αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που συμβάλλουν στην προστασία των ματιών. Τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει (το ίδιο και οι σπόροι της), δηλαδή οι βιταμίνες Ε, C, Κ, Β6, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, φολικό οξύ, ο σίδηρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το σελήνιο, τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα και το λινολεϊκό οξύ, την κάνουν ιδιαίτερα χρήσιμη τροφή αλλά και αντικαρκινική, αντιφλεγμονώδη, διουρητική, ελαφρά καθαρτική (λόγω του υδατάνθρακα μαννιτόλη) και αντικαταθλιπτική.
Οι πολύτιμες φυτικές ίνες είναι ένα άλλο δυνατό της σημείο, ενώ όσοι έχουν πεπτικά προβλήματα ίσως την εκτιμήσουν ιδιαίτερα, γιατί μειώνει την οξύτητα των γαστρικών υγρών. Έτσι δεν ερεθίζει το στομάχι και τα έντερα αλλά, αντίθετα, τα επουλώνει. Ακόμα είναι ιδανική για αποτοξίνωση, αφού καθαρίζει τον οργανισμό από την περίσσεια χοληστερόλης, τα βαρέα μέταλλα (όπως ο μόλυβδος), αλλά και τυχόν ραδιενεργές ουσίες.
Πώς μαγειρεύεται;
Είναι πολύ οικονομική και νόστιμη και καταναλώνεται μέσα σε πίτες (αλμυρές και γλυκές), σούπες, πουρέδες, φαγητά κατσαρόλας, μαρμελάδες ή αποξηραμένη. Κομματιάζεται στον τρίφτη και πολτοποιείται στο μπλέντερ, αλλά θέλει προσοχή στο κόψιμο με το μαχαίρι, όταν επιχειρήσεις να αφαιρέσεις τη σκληρή φλούδα της.
Πόσο διατηρείται;
Το παχύ δέρμα της κολοκύθας τη διατηρεί ανέπαφη αρκετές εβδομάδες ακόμα και μήνες (σε ξηρή αποθήκη). Μόλις κοπεί, μπορεί να συντηρηθεί λίγες ημέρες τυλιγμένη σε πλαστική μεμβράνη.
Οι σπόροι της με πάπρικα και αλάτι
Οι περίφημοι, άκρως ωφέλιμοι κολοκυθόσποροι δεν πετιούνται (οι Κινέζοι λένε να μην πετάς τίποτα από την κολοκύθα): Τους μαζεύεις, τους ζεματάς για πέντε λεπτά σε βραστό νερό, τους στραγγίζεις και τους απλώνεις σε ένα ρηχό ταψί πασπαλίζοντας με ανεπεξέργαστο αλάτι και γλυκιά πάπρικα σε σκόνη. Τους ψήνεις για λίγα λεπτά και έχεις ένα νοστιμότατο σνακ, ιδανικό, για τον καθαρισμό των εντέρων λόγω των θεραπευτικών ουσιών που περιέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις