Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΑΘΕΑΤΗ ΠΟΛΗ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΗ

http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2013/09/blog-post_1348.html?spref=fb

Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΑΘΕΑΤΗ ΠΟΛΗ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ



Αξέχαστη ήταν η περιπλάνηση, στις 12:00 μ.μ., για Ηρακλειώτες και τουρίστες που συμμετείχαν στην ξενάγηση  στη γειτονιά του Λάκκου (περιοχή υγειονομικού) από το Σύλλογο Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού και το Σύλλογο Εκτάκτων και Ελλήνων Αρχαιολόγων.




Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου, προτείνοντας  μια διαφορετική περιπλάνηση στο Ηράκλειο, με εικαστικά, μουσικά, θεατρικά δρώμενα, με αρχιτεκτονικέs ιστορικές και κοινωνιολογικέs προσεγγίσειs και την πεποίθηση ότι η ξεχασμένη περιοχή του Λάκκου μπορεί να πάρει και πάλι ζωή. Σύμφωνα με το Σύλλογο μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές αναδεικνύονται μηνύματα και αξίες που  εμπεριέχουν αυτοί οι τόποι, επαναπροσδιορίζοντας παράλληλα την πρόταση του  Συλλόγου για την πόλη του Ηρακλείου.







Σημαντική στη σημερινή ξενάγηση ήταν η παρουσία του Σύλλογο Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού που μέσα από τα θεατρικά δρώμενα που παρουσίασαν μέλη της ομάδας του έγινε γνωστή η καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής εκείνης της εποχής.








Σήμερα το βράδυ στις 21: 00 μ.μ. στην οδό Γιαννίκου & Μυλοποτάμου πίσω από το παρκάκι του Υγειονομικού θα πραγματοποιηθεί η Κεντρική Εκδήλωση, όπου ο Γιάννης Ζαϊμάκης (καθηγητή Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης) θα μας κάνει μία περιπλάνηση στον πολιτισμό της καθημερινότητας του Λάκκου. Τα κείμενα του θα συνοδευτούν από ένα μουσικό ταξίδι από τους Γιάννη Παξιμαδάκη,  Βαγγέλη  Συλιγάρδο,  Μαρία Φασουλάκη, Βαγγελιώ Φασουλάκη και Γιάννη,Κρητικό.









Στις «αθέατες» γειτονιές του Λάκκου υπάρχει πληθώρα εικαστικών δρώμενων.
Στο τριήμερο φεστιβάλ που τελειώνει αύριο Κυριακή  29-9-2013 εκτός  των παραπάνω Συλλόγων συμμετέχουν οι minoistas, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάκκου, ο Θαλασσόκοσμος, η Θεατρική Ομάδα ο ΙΥΤΤΟΣ, η Eικαστική Oμάδα fourground,  το Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Κοινωνιολογίας και άλλες ομάδες πολιτών.
 Το πρόγραμμα αναλυτικά του φεστιβάλ βρίσκεται στην ιστοσελίδα











Στην αυγή του εικοστού αιώνα το Hράκλειο είναι ένα αναπτυσσόμενο εμπορικό κέντρο που συνδέεται διά θαλάσσης με τις σημαντικότερες πόλεις-κόμβους της ανατολικής Mεσογείου.






H διασταύρωση του ανατολικού και δυτικού πολιτισμικού στοιχείου είναι συνεχής και εξαιρετικώς ενδιαφέρουσα. H ανάπτυξη του φαινομένου της πορνείας παίρνει μεγάλες διαστάσεις λόγω της φτώχειας και της ταυτόχρονης παρουσίας των στόλων των Mεγάλων Δυνάμεων, που οδηγεί νέες κοπέλες για λόγους επιβίωσης προς αυτή την κατάσταση






. Ο Λάκκος αρχίζει να παρακμάζει στα χρόνια της δικτατορίας του Mεταξά και σύμφωνα με το μελετητή σταματά να λειτουργεί τη δεκαετία του 1960 με την εφαρμογή διατάγματος για την αποσυμφόρηση αστικών περιοχών


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΘΗΝΑ.ΑΝΔ / ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ - http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2011/03/blog-post_6373.html

1 σχόλιο:

Δημοφιλείς αναρτήσεις