Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Υγεία από… φύση


http://koumpotrypa.blogspot.gr/2013/03/blog-post_1332.html

Υγεία από… φύση

Για θεραπεία ή θωράκιση του οργανισμού μας, επιστρέφουμε στα γιατροσόφια της γιαγιάς και σε όσα μας παρέχει η Φύση!

  • Για υγιή νύχια: Το ποδόλουτρο με φυσικό χυμό λεμονιού, δύο φορές την ημέρα, εξισορροπεί το pH του δέρματος, δημιουργώντας ένα δυσμενές περιβάλλον για τους μύκητες.
  • Κατά του βήχα: Το μέλι δρα ως μαλακτικό στον λαιμό και έτσι καταπραΰνει τον βήχα, πολλές φορές και πιο αποτελεσματικά από πολλά αντιβηχικά σιρόπια, χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Ως θεραπεία, καταναλώνετε ένα κουταλάκι μέλι το βράδυ, πριν από τον ύπνο (εκτός αν είστε αλλεργικοί στα τσιμπήματα μελισσών). Εναλλακτικά, ανακατέψτε και πιέστε τα φύλλα από ένα κόκκινο λάχανο, ώστε να πάρετε τον χυμό του. Περάστε τον από πολύ ψιλή σήτα, ζυγίστε τον και προσθέστε μέλι σε ποσότητα ίση με το μισό βάρος του χυμού. Αφήστε το μείγμα να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ξαφρίζοντας αν χρειαστεί, έως ότου δέσει ελαφρά το σιρόπι. Πίνετε 1 κουταλιά κάθε πρωί.
  • Οδοντόκρεμα-βάλσαμο: Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει μέλισσα; Πηγαίνετε στο μπάνιο και αλείψτε την πληγή με λίγη… οδοντόκρεμα! Η φαγούρα θα εξαφανιστεί μέσα σε λίγη ώρα. Αυτό συμβαίνει είτε διότι η γλυκερίνη μπορεί να στεγνώσει τη γεμάτη δηλητήριο περιοχή είτε διότι η αλκαλικότητα της οδοντόκρεμας μπορεί να εξουδετερώσει την οξύτητα του δηλητήριου. Επαναλάβετε μετά από 4-5 ώρες.
  • Ήρεμο στομάχι: Για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (φούσκωμα, μετεωρισμός, πόνος από νευρικές συσπάσεις στομάχου, διάρροια κ.άλ.), αναμείξτε 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας με ζάχαρη ή με ένα κουταλάκι μέλι και καταναλώστε το μετά το γεύμα ή όταν υπάρχει ενόχληση. Εναλλακτικά, κάντε ένα έγχυμα με 25 γρ. εστραγκόν σε 1 λίτρο βραστό νερό για 10 λεπτά και πίνετέ το πρωί και βράδυ.
  • Άσχημες… επιστροφές: Σε περίπτωση που κάποιος υποφέρει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ιδίως μετά από ένα γεύμα με πολλά λιπαρά, μπορεί να βράσει νερό και να προσθέσει 2 κουταλιές μέλι και 2-3 φέτες λεμόνι. Τα οξέα του λεμονιού έχουν την ιδιότητα να αποτοξινώνουν το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη, ανακουφίζοντας από στομαχικές διαταραχές. Πίνετε το βράδυ πριν τον ύπνο ή κάθε 2-3 ώρες αν υποφέρετε.
  • Τζίντζερ και ναυτία: Διάφορες μελέτες αποδεικνύουν ότι οι ιδιότητες του τζίντζερ αποτελούν ασπίδα έναντι στη ναυτία που προκαλείται κατά τη διάρκεια των ταξιδιών ή κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Μάλιστα, αμερικανική μελέτη, έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του τζίντζερ για τη ναυτία που σχετίζεται με τη χημειοθεραπεία αγγίζει το 40%. Τρώτε τζίντζερ σε μικρές δόσεις (0,5 γρ. ή 1/4 του κουταλιού ημερησίως), ωμό ή αποξηραμένο. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε ένα ρόφημα, αφήνοντας ένα κομμάτι τζίντζερ σε βραστό νερό για 10 λεπτά. Το πίνετε το πρωί ή μια ώρα προτού ταξιδέψετε.
  • Αμαμελίδα στα χείλη: Η αμαμελίδα, με στυπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, δρα αποτελεσματικά και ενάντια στον επιχείλιο έρπητα, επιταχύνοντας τη μείωση του ερεθισμού και τη διάρκεια ζωής του έρπητα. Παρασκευάστε ένα έγχυμα, βράζοντας 250 ml νερό και ρίχνοντας μέσα 5-10 γρ. φύλλα αμαμελίδας. Αφήστε τα για 10-15 λεπτά, σουρώστε το έγχυμα και, αφού κρυώσει, με τη βοήθεια μιας μπατονέτας περάστε το πάνω στην πάσχουσα περιοχή πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας. Αποτελεσματικές για τη θεραπεία του επιχείλιου έρπητα είναι και οι κομπρέσες χαμομηλιού.
Κι ακόμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις