Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΦΟΡΑΜΕ... ΤΟΞΙΚΑ!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε φωτογραφία από Ygeia & Evexia.
ΦΟΡΑΜΕ... ΤΟΞΙΚΑ!
Επικίνδυνα ρούχα στις ντουλάπες μας!
Νέα έρευνα της GREENPEACE

Η νέα έρευνα της Greenpeace έρχεται να επιβεβαιώσει παλαιότερες σχετικά με την ύπαρξη επικίνδυνων τοξικών ουσιών σε ρούχα μεγάλων εταιρειών. Η εν λόγω έρευνα περιλαμβάνει 82 προϊόντα 12 εταιρειών (American Apparel, C&A, Disney, GAP, H&M, Primark, Uniqlo, adidas, LiNing, Nike, Puma και Burberry), που αγοράστηκαν σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο (και από την Ελλάδα), ενώ είχαν κατασκευαστεί σε πάνω από 12 διαφορετικές περιοχές, κυρίως στην Ασία αλλά και τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ιταλία. Καμία από αυτές τις εταιρείες δεν βγήκε «καθαρή», καθώς επικίνδυνες τοξικές ουσίες βρέθηκαν στα προϊόντα κάθε μίας από αυτές.
Εν αγνοία των καταναλωτών πολύ επικίνδυνες ουσίες, όπως υπερφθοριωμένες ενώσεις, φθαλάτες, αντιμόνιο, εννεϋλοφαινόλη, αμίνες (και μάλιστα καρκινογόνες) κρύβονται σε ρούχα τόσο ενηλίκων αλλά και παιδικά (και αυτό είναι το ιδιαίτερα ανησυχητικό, εφόσον μάλιστα τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις αυτών των ουσιών, όταν απελευθερώνονται στο περιβάλλον) και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην υγεία μας αλλά και το περιβάλλον.

Το 2012, η διεθνής εκστρατεία της GREENPEACE κατόρθωσε να πείσει 17 μεγάλες εταιρείες ρούχων να σταματήσουν σταδιακά τη χρήση επικίνδυνων τοξικών ουσιών στην παραγωγή τους. Αρκετές από αυτές έχουν ήδη κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σειρά και των υπόλοιπων εταιρειών να ακολουθήσουν τον δρόμο που θα οδηγήσει στην παραγωγή ρούχων χωρίς τη χρήση τοξικών.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ...
Οι αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες είναι ουσίες που έχουν φτιαχτεί από τον άνθρωπο. Στα υδάτινα οικοσυστήματα (όπου καταλήγουν έπειτα από το πλύσιμο των ρούχων μας) μπορούν να διασπαστούν σε εννεϋλοφαινόλες, τοξικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές.
Οι φθαλάτες είναι ουσίες που μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μέσα από το δέρμα και μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές.
Το αντιμόνιο θεωρείται ύποπτο για καρκινογενέσεις, ενώ οι επιπτώσεις του μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν δερματίτιδες, ερεθισμούς του αναπνευστικού και επηρεασμό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις