Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Προσωπικότητες της Θράκης - Λέων Α' ο Θράξ Αυτοκράτωρ.

Προσωπικότητες της Θράκης - Λέων Α' ο Θράξ Αυτοκράτωρ.
Υπήρξε Αυτοκράτορας του Βυζαντίου (457-474) και γεννήθηκε στη Θράκη το 400. Πριν γίνει αυτοκράτορας είχε αναλάβει διάφορες ανώτερες και ανώτατες θέσεις στο στράτευμα.
Όταν πέθανε ο αυτοκράτορας Μαρκιανός, ο Άσπαρ, ο οποίος αν και είχε βαρβαρική καταγωγή ήταν ο ρυθμιστής της πολιτικής κατάστασης, προώθησε στο θρόνο τον Λέοντα αποσκοπώντας στη συνέχιση της επιρροής του. Ο Λέων όμως δεν ήταν διατεθειμένος να παραμείνει υποχείριο του Άσπαρος, γι’ αυτό προώθησε το γαμπρό του, Ζήνωνα, αρχηγό των Ισαύρων, σε υψηλά αξιώματα, δημιουργώντας έτσι έναν αντιβαρβαρικό πόλο ισχύος.
Η διαμάχη ανάμεσα στον Άσπαρα και τον Λέοντα έληξε με τη δολοφονία του πρώτου έπειτα από διαταγή του δεύτερου (471).
Επιχείρησε με την αντιβαρβαρική πολιτική του και στο εσωτερικό του κράτους και στη Δύση να αποκαταστήσει τη ρωμαϊκή κυριαρχία αλλά απέτυχε. Η εκστρατεία, μάλιστα, εναντίον των Βανδάλων (468) δημιούργησε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, το οποίο προσπάθησε να αντιμετωπίσει με σφιχτή οικονομική πολιτική και καταπιεστική φορολογία.
Πέθανε το 474 αφήνοντας διάδοχο τον εγγονό του, Λέοντα Β'.
------------------
[Τον βίο του Αυτοκράτορα λάβαμε από το «Επίτομο Λεξικό Ελληνικής Ιστορίας»]

[Προτομή του Βυζαντινού Αυτοκράτορα από αλάβαστρο στο μουσείο του Λούβρου. Η φωτογραφία ανήκει στην Marie-Lan Nguyen και την αλιεύσαμε από την wikimedia.org]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις