Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

..δεύτερη εκλογική του νίκη...



28 Νοεμβρίου-Εκλογική νίκη του Κόμματος των Φιλελευθέρων (1910)

229_venizelos1

    
Την δεύτερη εκλογική του νίκη για τό έτος 1910 πετυχαίνει το Κόμμα των Φιλελευθέρων, στις 28 Νοεμβρίου. Του κόμματος ηγείτο ο ιδρυτής του, Ελευθέριος Βενιζέλος. 

    Το Κόμμα των Φιλελευθέρων ιδρύθηκε στις 22 Αυγούστου 1910. Τον Οκτώβριο, ανέλαβε την διακυβέρνηση και προκήρυξε εκλογές Αναθεωρητικής Βουλής. Λόγω της αποχής των υπολοίπων κομμάτων, εκλέχθηκε το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Στις επόμενες εκλογές (Μάρτιος 1912),  οι Φιλελεύθεροι επικράτησαν, παρά την συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων στις εκλογές. Τον Φεβρουάριο του 1915, μετά την διαφωνία του Βενιζέλου με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο, ο πρώτος παραιτήθηκε. Στις εκλογές του Μαίου, οι Φιλελεύθεροι κέρδισαν πάλι. Στις εκλογές του 1920, το Κόμμα νικήθηκε από το Λαίκό Κόμμα του Γούναρη, και ο Βενιζέλος μετώκησε στην Γαλλία. 

    Το 1936, μετά το θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου, εκλέχθηκε στη διοικούσα επιτροπή του Κόμματος των Φιλελευθέρων, ο γιος του, Σοφοκλής Βενιζέλος. Το 1944, αρχηγός του κόμματος ανακηρύχθηκε ο Θεμιστοκλής Σοφούλης.   Τον Φεβρουάριο του 1946, το Κόμμα Φιλελευθέρων διασπάσθηκε για πρώτη φορά. Αργότερα, τα μέλη του απορροφήθηκαν από το κόμμα του Γεωργίου Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις