Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Χορός Ζαλόγγου (1803)

http://www.istorikoiperipatoi.gr/16-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%87%CE%BF%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%B6%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B3%CE%BF%CF%85-1803/

16 Δεκεμβρίου-Χορός Ζαλόγγου (1803)


     
Το μνημείο που στολίζει σήμερα τον Ιερό Βράχο του σουλίου αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της ηρωϊκής αυτοθυσίας των Σουλιωτισσών, ως πράξης αντίστασης κατά του Οθωμανικού ζυγού. Οι Σουλιώτισσες χόρεψαν τον χορό του Ζαλόγγου και έπεσα στον γκρεμνό, στις 16 Δεκεμβρίου 1803. 
     Το Σούλι ή περιοχή των Σουλιωτοχωρίων βρίσκεται στην Κεντρική Ήπειρο. Ορίζεται από την περιοχή Λάκκα του νομού Ιωαννίνων, τον νομό Θεσπρωτίας και τον νομό Πρεβέζης.  Την περιοχή καλλωπίζουν φυσικά οι λόφοι του Κουγκίου καιτης Μπίρας. Το ανάγλυφο είναι βραχώδες και απότομο, προστατεύοντας φυσικά την περιοχή.  
     Ο χορός του Ζαλόγγου αφορά τις μάχες που έδωσαν οι στρατιώτες του Αλή Πασά εναντίον των Σουλιωτών.  . Κατά τις τελευταίες εκείνες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, όταν περικυκλώθηκαν τα γυναικόπαιδα των Σουλιωτών, στην Μονή του Ζαλόγγου, αποφασίστηκε να εξαγοράσουν την ελευθερία τους με τον θάνατο. Η ηρωϊκή πράξη υμνήθηκε από την δημοτική μούσα: 
Έχε γεια καημένε κόσμε, έχε γεια γλυκιά ζωή, κι εσύ δύστυχη πατρίδα έχε γεια παντοτινή. 
Έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι βουνά ραχούλες έχετε γεια βρυσούλες κι εσείς Σουλιωτοπούλες
Στη στεριά δε ζει το ψάρι ούτ’ ανθός στην αμμουδιά, κι οι Σουλιώτισσες δε ζούνε δίχως την ελευθεριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις