Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

το 1829, στην Αίγινα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Ἑλληνοϊστορεῖν.
Σαν σήμερα το 1829, στην Αίγινα και συγκεκριμένα στο ‘’Ορφανοτροφείο’’ της, θα αρχίσει να λειτουργεί η βιβλιοθήκη η οποία και αποτελεί τον πυρήνα της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το Ορφανοτροφείο, κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Θεόδωρο Βαλλιάνο*, σε λιγότερο από ένα χρόνο [1828].
Αρχικός προορισμός του κτηρίου ήταν η στέγασις, σίτισις και εκπαίδευσις περίπου εξακοσίων ορφανών του Αγώνος. Στην πορεία όμως στέγασε το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο, την πρώτη Εθνική Βιβλιοθήκη, το πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο, λιθογραφείο και βιβλιοπωλείο και το πρώτο Ελληνικό Ωδείο.
*Ο Θεόδωρος Βαλλιάνος (Ρωσία 1801 – Αθήνα 1857) υπήρξε αγωνιστής του 1821, στρατιωτικός και λόγιος. Καταγόταν από την Κεφαλονιά. Σπούδασε στη στρατιωτική Ακαδημία της Πετρούπολης, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη θεολογία και τη λογοτεχνία. Υπηρέτησε στον ρωσικό στρατό και έφτασε στον βαθμό του λοχαγού του μηχανικού σώματος. Κατέβηκε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1822 και πήρε μέρος στον Αγώνα. Είχε φέρει μαζί του χρήματα, όπλα και πολεμοφόδια με τα οποία συγκρότησε ένα μικρό στρατιωτικό σώμα από Κεφαλονίτες, που τελούσε υπό τις διαταγές του.
Πήρε μέρος στην καταστροφή του Δράμαλη και στις επιχειρήσεις στην Πάτρα, εναντίον του Γιουσούφ πασά και στο Μεσολόγγι, εναντίον του Σκόδρα πασά. Το 1824 διορίστηκε διοικητής του Μηχανικού και του Πυροβολικού στο Ναύπλιο. Εκεί, συνεισφέροντας χρηματικά ποσά και ο ίδιος, έχτισε το Βουλευτήριο, στρατώνες, δεξαμενές, υδραγωγεία, αποθήκες, εργαστήρια, χυτήρια κ.ά. και συμπλήρωσε την οικοδόμηση των τειχών της πόλης. Αργότερα, επί Καποδίστρια, ονομάστηκε αντισυνταγματάρχης και υπήρξε διευθυντής του μηχανικού σώματος και διοικητής του οπλοποιείου. Ο βασιλιάς Όθων τον διόρισε γενικό πρόξενο Μακεδονίας και Θεσσαλίας, όπου αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ομογενών Ελλήνων.
Το 1841 παραιτήθηκε και ανέλαβε τη διεύθυνση του δικαστικού σώματος του υπουργείου Στρατιωτικών, παίρνοντας συγχρόνως προαγωγή σε συνταγματάρχη. Ο Β. υπήρξε επίσης θεολόγος, συγγραφέας πολλών μελετών και μεταφραστής από τα ρωσικά (πηγή: http://greek_greek.enacademic.com/208861/Βαλλιάνος,_Θεόδωρος).

(Εικόνα: Ο Θεόδωρος Βαλλιάνος, πρώτος Έλληνας πρόξενος στη Θεσσαλονίκη (1835). Από το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.)


[Ελληνικό Ημερολόγιο http://ellinoistorin.gr/]

 
, Στὶς 8 Ὀκτωβρίου τοῦ 1828, θεμελιώθηκε τὸ ἴδρυμα καὶ ὁ ναὸς ἐντός αὐτοῦ, τοῦ Ὀρφανοτροφείου τῆς Αἴγινας. Στὸν θεμέλιο λίθο ἦταν χαραγμένο τὸ ἑξῆς : «Ἐξ ὀνόματος τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἔθνους, ὁ Κυβ...
ellinoistorin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις