Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Μελιτζάνα: Το μοβ φάρμακο

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη flowmagazine.gr.
Δεν έχει σημασία το σχήμα ή το χρώμα, όλες οι μελιτζάνες περιέχουν πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικές ενώσεις που ωφελούν την υγεία…
 
flowmagazine.gr


Δεν έχει σημασία το σχήμα ή το χρώμα, όλες οι μελιτζάνες περιέχουν πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικές ενώσεις που ωφελούν την υγεία του ανθρώπου. Ακολουθεί μία σε βάθος ματιά στα οφέλη για την υγεία σας, πώς να ενσωματώσετε περισσότερες μελιτζάνες στη διατροφή σας και πώς να προφυλαχθείτε από ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία από την κατανάλωσή της. Έπειτα, βγείτε στον κήπο και κόψτε τα μοβ φάρμακά σας!
Διατροφική ανάλυση της μελιτζάνας
Ένα φλιτζάνι ωμής μελιτζάνας περιέχει 20 θερμίδες, 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης, 4,82 γραμμάρια υδατανθράκων, 0,15 γραμμάρια λίπους και 2,5 γραμμάρια διαιτητικών ινών. Μια μερίδα προσφέρει το 10% των ημερήσιων αναγκών σε ίνες, 5% κάλιο, 3% βιταμίνη C, 5% βιταμίνη Β-6, 1% σίδηρο και 2% μαγνήσιο.
Πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μελιτζάνας
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών, όπως η μελιτζάνα, μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, της συνολικής θνησιμότητας, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και βελτιώνει την επιδερμίδα και τα μαλλιά, αυξάνει την ενέργεια και μειώνει το συνολικό βάρος.
Η υγεία της καρδιάς
Η υψηλή περιεκτικότητα της μελιτζάνας σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Β-6 υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με το περιοδικό  American Journal of Clinical Nutrition, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν φλαβονοειδή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακή νόσο. Μάλιστα, ακόμα και η πρόσληψη μικρών ποσοτήτων φλαβονοειδών είναι ικανή να ωφελήσει την ανθρώπινη υγεία.
Πιο ειδικά, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση των φλαβονοειδών γνωστά ως ανθοκυάνες έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Παράλληλα, μια ιδιαίτερη μελέτη κατέδειξε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερες από τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών που περιέχουν ανθοκυανίνες διέτρεχαν 34% λιγότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις από εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες. Σε μια άλλη κλινική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη ανθοκυανινών συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερη πίεση.
Χοληστερόλη
Έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μελιτζάνας που διεξήχθη σε ζώα έχει δείξει ότι τα κουνέλια με υψηλή χοληστερόλη μετά από την κατανάλωση χυμού μελιτζάνας σημειώθηκε μία σημαντική μείωση του βάρους και της χοληστερόλης στο αίμα.
Εργαστηριακές αναλύσεις των φαινολικών ενώσεων στη μελιτζάνα αποκαλύπτουν ότι το λαχανικό περιέχει σημαντικές ποσότητες χλωρογενικού οξέος. Το χλωρογενικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της LDL, και επίσης χρησιμεύει ως αντιμικροβιακός, αντιιικός και αντικαρκινικός συντελεστής.
Καρκίνος
Οι πολυφαινόλες στη μελιτζάνα διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Πράγματι, προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και με τη σειρά τους εμποδίζουν την ανάπτυξη του όγκου και την εισβολή και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
Γνωστική λειτουργία
Τα ευρήματα από μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η ανθοκυανίνη μέσα στο δέρμα της μελιτζάνας είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα λιπίδια των εγκεφαλικών κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Έρευνα έχει επίσης δείξει ότι οι ανθοκυανίνες διευκολύνουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Αυτό βοηθά στην αποφυγή ψυχικών διαταραχών, αλλά και βελτιώνει τη μνήμη.
Πώς να ενσωματώσετε περισσότερη μελιτζάνα στη διατροφή σας
Γρήγορες ενδεικτικές συμβουλές
  • Αντικαταστήστε τα αλλαντικά από την πίτσα σας με φέτες μελιτζάνας και προσθέστε σάλτσα ντομάτας και τυρί.
  • Κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε χοντρές φέτες και ψήστε τες στο φούρνο. Κόψτε τις μελιτζάνες σε λωρίδες ή φέτες και ψήστε τες στο φούρνο με πατάτες.
  • Κόψτε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες και στη συνέχεια σοτάρετέ τες. Κατόπιν,  προσθέστε τες σε ένα πιάτο ζυμαρικών.
Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση μελιτζάνας
Έχει ανακαλυφθεί ότι μία φυτοχημική ένωση, η νασουνίνη δεσμεύει ουσιαστικά το σίδηρο και τον αφαιρεί από τα κύτταρα. Αν και αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις περίσσειας σιδήρου στον οργανισμό, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών που περιέχουν νασουνίνη δεν συνιστάται για άτομα με αναιμία.
Οι μελιτζάνες περιέχουν επίσης οξαλικά άλατα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να οδηγήσουν σε οξεία νεφροπάθεια ή ακόμη και στην απώλεια των νεφρών. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν οξαλικά, όπως μελιτζάνες, δεν συνιστάται για άτομα με τάση για σχηματισμό λίθων στα νεφρά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις