Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

στα Δαρδανέλια

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη φωτογραφία του χρήστη Ελλήνων Ιστορία.
 
Ελλήνων Ιστορία
Σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου 1913
Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας, στα Δαρδανέλια. Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και ο σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης πετούν με υδροπλάνο και καταρτίζουν σχεδιάγραμμα των θέσεων του τουρκικού στόλου στον Ναύσταθμο Ναγαρά, εναντίον του οποίου ρίχνουν τέσσερις βόμβες.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ :
Μετά τη ναυμαχία της Λήμνου, όπου ο Τουρκικός στόλος κατατροπωθείς απεσύρθη στο ναύσταθμο του Ναγαρά, μέσα στη Προποντίδα, ο ναύαρχος Κουντουριώτης ήθελε να μάθει λεπτομέρειες για την έκταση των ζημιών. Για το σκοπό αυτό αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το υδροπλάνο. Στις 24 Ιανουαρίου, μια ηλιόλουστη και καταγάλανη ημέρα από αυτές που μας χαρίζουν οι αλκυονίδες, το υδροπλάνο με πιλότο τον Υπολοχαγό Μιχαήλ Μουτούση και παρατηρητή το Σημαιοφόρo Αλέξανδρο Μωραϊτίνη αποθαλασσουται από το Μούδρο, κατευθυνόμενο προς τον Ελλησποντο. Σε ύψος 1300 μέτρων υπερίπταται της χερσονήσου της Καλλιπόλεως εντοπίζοντας εντός της Προποντίδος, στο ναύσταθμο του ΝΑΓΑΡΑ , τον Τουρκικό στόλο. Ο Μωραϊτίνης αναγνωρίζει τα θωρηκτά Χαρειδήν Βαρβαρόσας και Τουργουτ Ρεις, τρία τορπιλοβόλα και επτά αντιτορπιλικά από τα οποία το ένα είχε εξωκείλει.

Οι Τούρκοι από τα πλοία έντρομοι έτρεχαν στα καταστρώματα βλέποντας το αλλόκοτο πτηνό να ρίχνει εναντίων τους βομβίδες, αλλά μετά από λίγο άρχισαν να βάλουν εναντίον του και από τα πλοία και από τα φρούρια της ξηράς, ευτυχώς ανεπιτυχώς. Μετά τη κατόπτευση του στόλου κατά την οποία έριξε τέσσερις βομβίδες εκ των οποίων τη μία επι μεταγωγικού που φονεύθηκαν 20 άτομα, το υδροπλάνο στρέφει με πορεία προς τη Λήμνο. Πλησίον όμως της Ίμβρου, λόγω βλάβης του κινητήρος, αναγκάζεται να προσθαλασσωθεί. Το αντιτορπιλικό «Βέλος», που είχε διατεθεί για να παρακολουθεί το υδροπλάνο, αφού παρέλαβε τους αεροπόρους, το ρυμούλκησε μέχρι το Μούδρο όπου έφθασε στις 15:30. Η πτήση αυτή καταγράφεται ως η πρώτη παγκοσμίως αεροπορική επιχείρηση ναυτικής συνεργασίας.
https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%C…/…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις