Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Λέντας Ηρακλείου

Αποτέλεσμα εικόνας για Λέντας
 
 
 
 
 
Λέντας Ηρακλείου
Χάρτης του/της Λέντας ΕλλάδαΟ Λέντας είναι οικισμός στο δήμο Γόρτυνας του νομού Ηρακλείου. Εκεί βρίσκεται η αρχαία Λεβήν, λιμάνι στα παράλια της επαρχίας Καινούργιου προς το Λιβυκό Πέλαγος. Συνδέεται με το Ηράκλειο με αμαξιτό δρόμο περίπου 70 χιλιομέτρων. Βικιπαίδεια
Ο Λέντας (119 κάτοικοι το 2001) είναι οικισμός στο δήμο Γόρτυνας του νομού Ηρακλείου. Εκεί βρίσκεται η αρχαία Λεβήν, λιμάνι στα παράλια της επαρχίας Καινούργιου προς το Λιβυκό Πέλαγος. Συνδέεται με το Ηράκλειο με αμαξιτό δρόμο περίπου 70 χιλιομέτρων.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορικά στοιχεία

Ονομασία

Το όνομα είναι προελληνικό και ετυμολογείται από το φοινικικό Λάβι= λιοντάρι ή από την αρχαία προελληνική λέξη Λέβυνθος. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ένα από τα λιοντάρια που έσυρε την άμαξα της Ρέας έγινε πέτρα από τη θέση αυτή και γι’ αυτό ονομάστηκε Λεβήν. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι το όνομα οφείλεται στο παρακείμενο ακρωτήριο το οποίο μοιάζει με λιοντάρι από τη συγκεκριμένη θέση στην οποία βρίσκεται.

Αρχαιολογική σημασία

Κατά τις τελευταίες ανασκαφές του Στυλιανού Αλεξίου ανακαλύφθηκε πρωτομινωικός οικισμός που χρονολογείται από το 2.500- 1.900 π. Χ., ο οποίος είχε εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο. Σε θολωτούς τάφους πρωτομινωικού τύπου βρέθηκαν πολλά λίθινα και πήλινα αγγεία με πρωτοφανή σχήματα (σκαραβαίοι κλπ.). Ανασκάφηκε κυκλικός θολωτός τάφος με χώρο για τη νεκρική λατρεία όπου έκαιγαν αρώματα με σκοπό να μη μυρίζει άσχημα από τους νεκρούς.
Η Λεβήν ήκμασε στα ελληνορωμαϊκά χρόνια, ως λιμάνι της Γόρτυνας αλλά και ως ιερή πόλη, όπου λατρευόταν ο Ασκληπιός και η Υγιεία Σώτειρα, Το Ασκληπιείο ήταν στην ακμή του κατά τα αυτοκρατορικά χρόνια της Ρώμης.
Το αρχαιότερο μνημείο της Λεβήνος είναι ο Θησαυρός, τετράγωνο πηγάδι βάθους 1.090 μ. που χρονολογείται από το 2ο ή τον 1ο αιώνα π. Χ. Στο βάθος του ναού του Ασκληπιού σώζεται βωμός (εξέδρα), όπου ήταν τοποθετημένα τα αγάλματα του Ασκληπιού και της Υγιείας, τα οποία έσπασαν οι χωρικοί τα τελευταία χρόνια ζητώντας χρυσό μέσα σε αυτά.

Λοιπά ιστορικά στοιχεία

Ανατολικότερα στο βάθος 3,30μ. βρέθηκε η πηγή του νερού με θεραπευτικές ιδιότητες. Υπήρχαν επίσης κολυμπήθρες , οι οποίες επικοινωνούσαν μέσα στις οποίες λούζονταν οι ασθενείς.
Η Λεβήν εγκαταλείφθηκε κατά τον 7ο ή 8ο αιώνα, όπως και πολλές άλλες παράλιες πόλεις εξαιτίας της πειρατείας.

Βιβλιογραφία

  • Το Ηράκλειον και ο Νομός του, Έκδοση Νομαρχίας Ηρακλείου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

 
---------------------------------------------------
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


Ένας από τους ομορφότερους τόπους της Μεσαράς, είναι σίγουρα ο Λέντας του Δήμου Γόρτυνας!
Παραθαλάσσιος τόπος με περίσσια ομορφιά, αλλά και πλούσια ιστορία, και μυθολογία.
Το τοπωνύμιο είναι προελληνικό και σχετίζεται με το φοινικικό Λάβι που σημαίνει Λέων. Κατά τη μυθολογία εδώ απολιθώθηκε ένα από τα λιοντάρια που τραβούσαν την άμαξα της θεάς Ρέας.
Το λιοντάρι όμως σχετίζεται και με τη βασίλισσα της Αιγύπτου την Κλεοπάτρα, που σύμφωνα με την παράδοση το ξέχασε στην περιοχή και αυτό έμεινε να κοιτά την Αφρική, περιμένοντας την να επιστρέψει να το πάρει...
Θυμηθήκαμε απόψε τη μυθολογία, βλέποντας στο f/b τη φωτογραφία (δεν θυμάμαι τη σελίδα και ζητώ συγγνώμη) που πραγματικά μας θυμίζει το Λέντα, το λιοντάρι και όσα ακούγαμε στον τόπο μας παιδιά γι΄ αυτό...
www.e-mesara.gr|Από Super User

------------------------------------------------------
Λέντας


Ένα γραφικό ψαράδικο χωριό, συχνός προορισμός των τουριστών με φυσική ομορφιά, παραδοσιακές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, γνωστός και ως τόπος θεραπείας με ιαματικά νερά. Η παραλία του Λέντα έχει πεντακάθαρα νερά και άφθονη σκιά. Ενδείκνυται για βόλτες με τα πόδια, καθώς περπατώντας θα ανακαλύψετε και άλλες μικρές παραλίες της περιοχής, εξίσου όμορφες και προσβάσιμες όπως η παραλία Δισκός. http://www.cretanbeaches.com/paralies/irakleiο/lentas/
 
Φωτογραφία

----------------------------------------------------

Παραλίες περιοχής Λέντα

Δυσκός

Ο Δυσκός, ένας μικρός οικισμός με μια όμορφη και μεγάλη σε έκταση παραλία που έχει άμμο, ψιλό βότσαλο, πεντακάθαρα, πράσινα νερά και προτιμάται και από τους γυμνιστές

Ο Δυσκός, ένας μικρός οικισμός με μια όμορφη και μεγάλη σε έκταση παραλία, βρίσκεται πολύ κοντά στο Λέντα, και απέχει 74 χλμ. περίπου από το Ηράκλειο. Ονομάζεται και Δυτικό. Μπροστά στον οικισμό βρίσκεται η ομώνυμη παραλία που έχει άμμο, ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα, πράσινα νερά που βαθαίνουν απότομα.
Το δυτικότερο και πιο απομακρυσμένο από τον οικισμό τμήμα της παραλίας, προτιμάται και από τους γυμνιστές.
Η παραλία είναι ιδανική επιλογή για camping, λόγω των δέντρων που φυτρώνουν κατά μήκος της παραλίας και προσφέρουν τη σκιά τους στους κατασκηνωτές. Η παραλία είναι ελάχιστα οργανωμένη, ενώ τριγύρω θα βρείτε αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα.

Λέντας

Η παραλία του Λέντα είναι οργανωμένη, έχει ψιλό βοτσαλάκι και πεντακάθαρα νερά. Τριγύρω θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι

Ο Λέντας είναι ένας οικισμός στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου, ο οποίος απέχει περίπου 74 χλμ. από το Ηράκλειο, χτισμένος στη θέση της αρχαίας πόλης Λεβήν. Η ονομασία Λέντας, που σημαίνει λιοντάρι (λέοντας), οφείλεται στο ακρωτήριο Λιοντάρι που βρίσκεται στα δυτικά του οικισμού.

Αν βρεθείτε στο Λέντα μπορείτε να δείτε τα ερείπια του ναού του Ασκληπιού, ο οποίος χρονολογείται στον 3ο π.Χ. αιώνα. Τον ναό και τις ιαματικές πηγές του επισκέπτονταν προσκυνητές από όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Από τον αρχαίο ναό σώζονται δύο μαρμάρινες σπασμένες κολώνες, οι μεγάλες ορθογώνιες πλάκες ενός αρχαίου βωμού και τμήματα ενός μωσαϊκού της ρωμαϊκής εποχής.

Δίπλα στο ναό υπήρχε παλαιοχριστιανική βασιλική, στη θέση που σήμερα έχει βρίσκεται γραφικό ξωκλήσι. Γύρω του θα δείτε διάσπαρτα τα αρχιτεκτονικά μέλη του Ασκληπιείου που χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικά υλικά για την ανέγερσή τους.
Η παραλία μπροστά από τον οικισμό είναι οργανωμένη, έχει ψιλό βοτσαλάκι και πεντακάθαρα νερά. Τριγύρω θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στην άκρη ενός μικρού φαραγγιού με στροφές,δίπλα στον Λέντα, βρίσκεται και μια όμορφη παραλία με άμμο και βότσαλο, το Λιμανάκι. Γενικότερα, ανατολικά και δυτικά του Λέντα υπάρχουν αρκετές απομονωμένες παραλίες με άμμο και βότσαλο, κάποιες από τις οποίες προτιμούν και γυμνιστές.
Για να φτάσετε στο Λέντα μπορείτε να πάτε, είτε από το δρόμο που περνάει από τα χωριά Μιαμού και Κρότο, είτε από τον παραθαλάσσιο χωματόδρομο που ενώνει τους Καλούς Λιμένες με το Λέντα.

Ανατολικός Τσίγκουνας

Ο Ανατολικός Τσίγκουνας απέχει 75 χλμ. περίπου από την πόλη του Ηρακλείου. Συναντάται και με τις ονομασίες Πετράκης και Όστρια, από τα ονόματα των ξενοδοχείων που υπάρχουν εκεί. Μπροστά στην παραλία βρίσκεται ένας μικρός οικισμός.
Πρόκειται για μια ερημική, μεγάλη παραλία με βότσαλο και βαθιά, καθαρά νερά, μη οργανωμένη, ωστόσο κοντά θα βρείτε κάποιες ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στον Ανατολικό Τσίγκουνα μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο από το Λέντα, αν ακολουθήσετε το δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι της περιοχής. Η παραλία αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους φίλους του camping, καθώς τα αρμυρίκια που φύονται κατά μήκος της παραλίας επιτρέπουν στους κατασκηνωτές να στήσουν τη σκηνή τους στον ίσκιο τους.
Συνεχίζοντας την πορεία ανατολικά, η επόμενη παραλία που συναντάει κανείς, είναι η παραλία Λουτρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις