Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Βαρβάρα (γλυκό)


Βαρβάρα (γλυκό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Παραδοσιακό γλυκό βαρβάρα (οι μουσουλμάνοι το αποκαλούν ασουρέ) στην Κομοτηνή κατά την διάρκεια της ισλαμικής εορτής του Ασουρέ τον Δεκέμβριο 2011.

Ασουρές στην Τουρκία.
Ο ασουρές (αρσ. ουσ., τουρκικά: Aşure) ή βαρβάρα (θηλ. ουσ.) είναι ένα γλυκό, γνωστό στους Τούρκους και ως το γλυκό του Νώε,[1] το οποίο παραδοσιακά υπάρχει στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αλλά είναι διαδεδομένο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το γλυκό εμφανίζεται στην παράδοση τόσο των χριστιανών όσο και των μουσουλμάνων των περιοχών αυτών. Περιέχει ένα μείγμα από σπόρους, όσπρια, όπως φασόλια και ρεβίθια, σιτάρι, ξηρούς καρπούς και φρούτα και σερβίρεται ζεστό, [2] πασπαλισμένο με κανέλα και γαρνιρισμένο με ξηρούς καρπούς, ρόδι, σταφίδες κλπ.

Πίνακας περιεχομένων

Μουσουλμανικός Κόσμος

Οι μουσουλμάνοι το σερβίρουν τον πρώτο μήνα του Ισλαμικού ημερολογίου Μουχαρέμ και συγκεκριμένα στις 10 του μήνα όταν γιορτάζεται η Ημέρα του Ασουρέ [1] (Τουρκικά: Aşure Günü).

Ελλάδα

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Δυτική Θράκη το γλυκό γίνεται με κοπανισμένο σε γουδί σιτάρι, το οποίο βράζεται και ανακατεύεται με κοπανισμένο, ψημένο σουσάμι, αμύγδαλα, καρύδια και γλυκαίνεται με πετιμέζι, χυμό ροδιών, χουρμάδες, σύκα ή ζάχαρη.[3][4] Στους Έλληνες χριστιανούς είναι γνωστό και ως βαρβάρα, από την εορτή της Αγίας Βαρβάρας, κατά την οποία φτιάχνεται και μοιράζεται[5] συμβολίζοντας την πανσπερμία[4]. Το ίδιο γλυκό κάνουν και οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης γιορτάζοντας την Ημέρα του Ασουρέ, το οποίο μοιράζουν σε γείτονες.

Παραπομπές



  • Rumi Club - University of Massachusetts, Noah's Pudding – (umass.edu).

  • Βαρβάρα με νισεστέ – (in.gr).

  • Θρακικά, τόμ. 44-45 (Θρακικό Κέντρο, 1970).

  • "Βαρβάρα" το γλυκό έθιμο της Θράκης, "Εμπρός" Ξάνθης Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010, έντυπη έκδοση.


    1. Θρακικά, τόμ. 40-41 (Θρακικό Κέντρο, 1966).

    Εξωτερικοί σύνδεσμοι

    Commons logo
    Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

     

     

    -----------------------------------------------------------------------

    Βαρβάρα, η παραδοσιακή (Ασουρές)


    Οι γυναίκες από την Πόλη έφτιαχναν και μοίραζαν τον ασουρέ την ημέρα της Αγίας Βαρβάρας, προστάδιδας  κατά  της βαριάς αρρώστιας της “ευλογιάς”.
    Ο πολίτικος ασουρές γίνεται με σιτάρι, καρύδια, αμύγδαλα και σταφίδες, είναι γλυκός και αρωματισμένος με κανελογαρίφαλα. Έχει μακρινή συγγενική σχέση με τα αρχαία “Πολυσπόρια“, που ήταν μείγμα διαφόρων δημητριακών, οσπρίων και ξηρών καρπών. Οι Αρμένιοι της Μικράς Ασίας προσθέτουν στο ασουρέ φασόλια, ρεβύθια, ξερά σύκα και δαμάσκηνα ή βερίκοκα, ρόδι, φυστίκια και κουκουνάρια.
    Η Βαρβάρα η παραδοσιακή προς τιμής της αγίας, στην Ελλάδα γίνεται και προς τιμήν της καρποφορίας γης και της ευλογίας των καρπών της. Είναι γεγονός ότι προς το τέλος του χρόνου συγκεντρώνονται όλοι οι καρποί σχεδόν και οι τελευταίες σοδειές. Οι παλιοί θα θυμούνται τα γεμάτα αμπάρια και κελλάρια, όπως και τα μεγάλα πυθάρια με το λάδι, το μέλι, τα ρετσέλια και ακόμη τα παραδοσιακά τουρσιά. Με τη συγκέντρωση λοιπόν των καρπών όλων των ειδών από τη σοδειά, έκλεινε και ο κύκλος της χρονιάς. Αυτό το σκοπό είχε η παρασκευή της παραδοσιακής Βαρβάρας. Τον φόρο τιμής της καρποφόρας γης και την ευλογία των καρπών της. Αυτήν την Βαρβάρα ετοίμαζαν οι νοικοκυρές τα παλιά εκείνα χρόνια και την μοίραζαν σε κούπες στα φιλικά και συγγενικά σπίτια, βάζοντας όλη τους την τέχνη και την φροντίδα, ώστε να αποσπάσουν επαίνους. Ακόμη τότε έβραζαν μαζί με το σιτάρι και σπόρους από καλαμπόκι, φασόλια, ρεβύθια και κουκιά.
    Σήμερα, για να φτιαχτεί η Βαρβάρα το μόνο δημητριακό που χρησιμοποιείται είναι το σιτάρι. Μια τέτοια Βαρβάρα σας θα φτιαχτεί με την παρακάτω παραδοσιακή συνταγή που σας δίνουμε.
    Υλικά:
    1 κιλό Σιτάρι
    500 γραμ. Ζάχαρη
    100 γραμ. Αλεύρι
    100 γραμ. Σταφίδες, ξανθές και μαύρες
    250 γραμ. Καρυδόψιχα
    100 γραμ. Αμυγδαλόψιχα
    Λίγα Φρούτα (μήλα, αχλάδια, σύκα)
    1 φακελάκι Κανέλλα
    Εκτέλεση:
    Αρχικά πλένουμε το σιτάρι και το βράζουμε από το βράδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό. Εκεί το αφήνουμε μέχρι το πρωί, οπότε και αφαιρούμε σχεδόν το μισό, χωρίς να στραγγίσουμε το ζουμί. Κατόπιν, καβουρδίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το στάρι και το ζουμί. Τα αφήνουμε να βράσουν ρίχνοντας μέσα και το υπόλοιπο σιτάρι και τα βράζουμε επί 10 λεπτά. Τελικά ρίχνουμε και τις σταφίδες, τα σύκα και την καρυδόψιχα. Αφού βράσουν όλα καλά, σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να χυλώσουν. Μετέπειτα γεμίζουμε τα μπολ μας, γαρνίροντας τα με κομματάκια από τα φρούτα. Τα μπολ μπορείτε να τα βάλετε για λίγο στο ψυγείο, ώστε να πήξει η Βαρβάρα εντελώς. Πριν τα σερβίρετε, πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγη κανέλλα και την αμυγδαλόψιχα.
    Η παραδοσιακή Βαρβάρα μας είναι έτοιμη και φυσικά είναι ένα νηστήσιμο και υγιεινό πιάτο.
    https://womland.wordpress.com

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Δημοφιλείς αναρτήσεις