Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Η τέχνη της κεραμικής στο «Τσικαλαριό»

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη mykriti.gr.
Η τέχνη της κεραμικής στο «Τσικαλαριό»
Η αγγειοπλαστική είναι μια από τις αρχαιότερες τέχνες που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τα πρώτα Μινωικά χρόνια (3000 π.Χ.) και σχετίζεται με τη δημιουργία προϊόντων βασισμένα στα τέσσερα στοιχεία της φύσης: χώμα, νερό, αέρα και…
checkincreta.com
Η αγγειοπλαστική είναι μια από τις αρχαιότερες τέχνες που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τα πρώτα Μινωικά χρόνια (3000 π.Χ.) και σχετίζεται με τη δημιουργία προϊόντων βασισμένα στα τέσσερα στοιχεία της φύσης: χώμα, νερό, αέρα και φωτιά.
Το χωριό Μαργαρίτες του δήμου Μυλοποτάμου αποτελεί αναμφισβήτητα το σπουδαιότερο αγγειοπλαστικό κέντρο της Δυτικής Κρήτης. Στην περιοχή υπάρχει πληθώρα κοιτασμάτων αργιλοχώματος, γεγονός που εξηγεί την μακραίωνη ενασχόληση των κατοίκων με την τέχνη του πηλού.
Τα εργαστήρια στις Μαργαρίτες ήταν χτισμένα έξω από το χωριό στην νότια πλευρά του, ίσως γιατί από εκεί ήταν ευκολότερη η πρόσβαση στις πρώτες ύλες. Η παλιά ονομασία των εργαστηρίων αυτών ήταν τσικαλαριά και το κάθε εργαστήριο μεμονωμένα λεγόταν τσικαλαριό.
Στις Μαργαρίτες, λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες το εργαστήριο κεραμικής της οικογένειας Καυγαλάκη, το «Τσικαλαριό». Εδώ, σ’ ένα παραδοσιακό χώρο 2.000 τ.μ. η οικογένεια συνεχίζει την τέχνη των παππούδων και συνδυάζοντας τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (χώμα, νερό, αέρα και φωτιά) δημιουργεί παραδοσιακά πιθάρια και χειροποίητα παραδοσιακά και μοντέρνα κεραμικά υψηλής ποιότητας και αισθητικής από μέγεθος 5 εκατοστά έως 1 μέτρο. Επίσης, στο «Τσικαλαριό» υπάρχει έκθεση κεραμικών και γίνεται λιανική και χονδρική πώληση, ενώ από το 1986 και μετά γίνονται και εξαγωγές των προϊόντων.
Ο επισκέπτης που θα βρεθεί σε αυτό το χώρο μπορεί να γνωρίσει τις τεχνικές και τα εργαλεία με τα οποία κατασκευάζονταν τα αγγεία στο παρελθόν αλλά και τις σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιεί η οικογένεια Καυγαλάκη για να φτιαχτεί ο πηλός, να δημιουργηθούν, να διακοσμηθούν και να ψηθούν τα κεραμικά. Επιπλέον, κατά καιρούς διοργανώνονται σεμινάρια παρουσίασης της κεραμικής τέχνης, καθώς ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει γκρουπ από σχολεία ή συλλόγους αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες παρέχοντας τους τη δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίσουν την πανάρχαια αυτή τέχνη αλλά και να δημιουργήσουν με τη βοήθεια των ειδικών το δικό τους κεραμικό αντικείμενο αν το επιθυμούν.
Για περισσότερες πληροφορίες http://www.tsikalario.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις