Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Τα βότανα του καλοκαιριού

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε μια παλιότερη δημοσίευση.
Καλημεραααααα........Τα βότανα του καλοκαιριού....
το καλοκαίρι είναι η εποχή των φρέσκων βοτάνων, που τίποτα καλύτερο δεν υπάρχει για να δώσει γεύση και άρωμα στα γεύματά σας. Επιπλέον αυτού, και τα ισχυρά συστατικά που βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία, αποτελούν δύο σημαντικούς λόγους για να χρησιμοποιεί κανείς τα βότανα στη μαγειρική, αλλά και τη ζαχαροπλαστική.
Για του λόγου το αληθές, τα βότανα προσθέτουν γεύση χωρίς να επιβαρύνουν το γεύμα με αλάτι, ενώ παράλληλα το εμπλουτίζουν σε αντιοξειδωτικά. Τα φρέσκα βότανα είναι άφθονα κατά τους ζεστούς μήνες, οπότε τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή για να τα εντάξετε στις συνταγές σας.
Δεντρολίβανο
Ολοένα και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν πως οι μαρινάδες που περιέχουν δενδρολίβανο μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη καρκινογόνων παραγόντων στο ψητό κρέας. Πολλοί αγαπούν το δενδρολίβανο διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού: στο κρέας, τα λαχανικά, το ψωμί, ακόμη και τα κέικ.
Μέντα
Τίποτα δεν είναι πιο δροσιστικό από ένα παγωμένο τσάι στο οποίο έχετε προσθέσει λίγη μέντα για να το κάνετε ακόμη πιο αναζωογονητικό. Βέβαια, η μέντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά πιάτα, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά. Προσθέστε την στις σαλάτες σας, ή καταναλώστε την μαζί με το αγαπημένο σας καρπούζι για να δώσετε μία διαφορετική γεύση στο αγαπημένο σας φρούτο.
Βασιλικός
Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βότανα, αφού ξεχωρίζει για το φίνο άρωμά του. Ίσως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ‘ανανεώσετε’ την κλασική χωριάτικη σαλάτα από το να προσθέσετε λίγα φύλλα βασιλικού σε αυτή. Για ένα λιγότερο παραδοσιακό σνακ, ραντίστε τις φράουλες με φυλλαράκια βασιλικού και λίγο μπαλσάμικο ξύδι.
Ρίγανη
Η ρίγανη ίσως είναι το βότανο που περιέχει τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Μισή κουταλιά του γλυκού ρίγανη περιέχει όσα αντιοξειδωτικά περιέχονται σε 3 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι. Χρησιμοποιήστε λοιπόν τη ρίγανη γενναιόδωρα στις συνταγές σας για να ‘εκτοξεύσετε’ την αντιοξειδωτική ικανότητα των γευμάτων σας.
Κόλιανδρος
Σίγουρα έχετε γευτεί τον κόλιανδρο στα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Μεξικάνικης κουζίνας. Μπορείτε όμως να τον προσθέσετε και εσείς στα πιάτα σας για να τους προσδώσετε έναν πιο φρέσκο και αναζωογονητικό αέρα. Είναι πολύ ιδιαίτερη η γεύση που προσδίδει σε μία φρέσκια φρουτοσαλάτα.
Γενικά, ο κόλιανδρος είναι προτιμότερο να προστίθεται στο πιάτο τελευταίος, αμέσως πριν αυτό σερβιριστεί.
Λεβάντα
‘Αδικείτε’ τη λεβάντα εάν τη χρησιμοποιείτε μόνο στα αρωματικά κεριά ή το ποτ πουρί. Οι αρωματικές της ιδιότητες και η ελαφρώς γλυκιά γεύση της, την καθιστούν ιδανική για να τη χρησιμοποιήσετε στη φρουτοσαλάτα, τα σορμπέ ή τις τάρτες σας.
Επιπλέον, μπορεί να δώσει μία χαρακτηριστική γεύση στο φαγητό σας: χρησιμοποιήστε τη σε ψητό κρέας, κοτόπουλο, χοιρινό ή ακόμη και αρνί. Χρησιμοποιήστε όμως μικρή ποσότητα, καθώς η γεύση μπορεί να γίνει πολύ έντονη.
Λουίζα
Αυτό το αρωματικό βότανο μπορεί να δώσει μία ιδιαίτερη γεύση λεμονιού και άλλων εσπεριδοειδών σε μία μεγάλη ποικιλία πιάτων. Είναι υπέροχη να τη χρησιμοποιήσετε στο τσάι, τα μπισκότα ή τις συνταγές με κοτόπουλο. Μάλιστα, μπορεί σε πολλές συνταγές να αντικαταστήσει το ξύσμα λεμονιού.
Συνδυάστε τη με τη μέντα και ‘απογειώστε’ ένα δροσιστικό ρόφημα.
Σχετικά Άρθρα

Η θρεπτική αξία του κινόα
Τραχανάς και πλιγούρι: Μικροί θησαυροί της ελληνικής κουζίνας
Τα ολικής άλεσης στο μικροσκόπιο!
Χαλβάς: Όταν φθάνει η ώρα του γλυκού, επιλέξτε σωστά
Οι διατροφικές ιδιότητες του σησαμιού
Σχετικές Ειδήσεις

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον ΕΦΕΤ για ασφαλέστερα τρόφιμα
Σελόντα: Aύξηση του κύκλου εργασιών κατά 3,85% για την οικονομική χρήση του 2012
Χύμα τσίπουρο: απειλή για την υγεία και την οικονομία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις