Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Οδοιπορικό στις Αρχάνες

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη mykriti.gr.

Οδοιπορικό στις Αρχάνες




 
Οι Αρχάνες είναι μία γραφική κωμόπολη του νομού Ηρακλείου με ιστορία 5.000 χρόνων. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της κοιλάδας που σχηματίζεται από το όρος Γιούχτας, 16 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του…
checkincreta.com

Οδοιπορικό στις Αρχάνες



Οι Αρχάνες είναι μία γραφική κωμόπολη του νομού Ηρακλείου με ιστορία 5.000 χρόνων. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της κοιλάδας που σχηματίζεται από το όρος Γιούχτας, 16 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου.
Είναι δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων, του οποίου και αποτελούν την ιστορική έδρα και σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 5.409 κατοίκους. Το πέρασμα του χρόνου δεν αλλοίωσε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της κωμόπολης των Αρχανών και μάλιστα, χάρη στην υποδειγματική της ανάπλαση, έχει αποσπάσει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ανάπλασης Χωριού. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές περιοχές της Κρήτης, στην οποία η ανθρώπινη παρουσία κάνει την εμφάνισή της από την ύστερη νεολιθική περίοδο και παραμένει αισθητή μέχρι και τους ιστορικούς χρόνους. Η διάρκεια λειτουργίας των οικιστικών συγκροτημάτων και των ταφικών μνημείων καθιστούν το χώρο ένα σπουδαίο σύνολο, όπου αντιπροσωπεύονται διάφορες μορφές και δραστηριότητες της κοινότητας αυτής. Κατά την υστερομινωική περίοδο σημειώνεται η μεγάλη ακμή της μινωικής Κρήτης με την ανοικοδόμηση των νέων πολυτελών ανακτόρων. Γύρω στο 1450 π.Χ. ένας μεγάλος σεισμός καταστρέφει την Κρήτη και μαζί τις Αρχάνες. Έτσι κλείνει μια έξοχη περίοδος, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι η πόλη και το ανάκτορο παύουν να λειτουργούν. Η εμφάνιση των Μυκηναίων στην Κρήτη δεν επιφέρει την τελμάτωση της ζωής. Αντίθετα, πλούσια μυκηναϊκά ευρήματα φανερώνουν μια συνεχή ανάπτυξη. Κατά τη βυζαντινή περίοδο τα λείψανα στις Αρχάνες είναι λιγοστά. Στην ευρύτερη περιοχή κατασκευάζεται το φρούριο Ρόκκα (10 αι. μ.Χ.), ενώ κάποια μνημεία από την περίοδο της Ενετοκρατίας έχουν διασωθεί στις Αρχάνες, όπως η κρήνη Μοροζίνι. Οι επόμενοι κατακτητές της Κρήτης, οι Τούρκοι (1669-1898), αφήνουν και αυτοί τα ίχνη τους στις Αρχάνες, καθώς ο οικισμός γίνεται μία από τις έδρες τούρκων αξιωματούχων.
Σήμερα, η κοιλάδα και όλη η περιοχή των Αρχανών είναι ένας απέραντος αμπελώνας από κρεβατίνες που παράγουν τα φημισμένα σταφύλια ροζακί, τα οποία καταναλώνονται κυρίως από τις αγορές της Ευρώπης και τα κυριότερα προϊόντα είναι σταφίδα, κρασί και ελαιόλαδο. Οι Αρχάνες περιμένουν τον επισκέπτη να ανακαλύψει τη σπουδαία πολιτιστική τους κληρονομιά, να χαρεί τις ομορφιές του τοπίου και να απολαύσει αυθεντικές κρητικές γεύσεις. Για τους λόγους αυτούς, η επίσκεψη σε αυτό τον ξεχωριστό τόπο είναι μία εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις