Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Λικέρ με κουκούτσια από δέσπολα (μούσμουλα)

Λικέρ με κουκούτσια από δέσπολα (μούσμουλα)

Η κρητική εκδοχή του nespolino (με ρακή) είναι ίσως το ωραιότερο λικέρ που έχω φτιάξει!
DSC_1724
Το άκουγα και δεν το πίστευα : το λικέρ από τα κουκούτσια του δέσπολου είναι μια εξαιρετική παραλλαγή του amaretto (αμαρέτο).Το έφτιαξα με τα περυσινά δέσπολα (όπως θα δείτε σε σχετική φωτογραφία τα κουκούτσια μπήκαν στο βάζο τέλος Μαΐου), αλλά όταν ήταν έτοιμο, δεν υπήρχαν πια δέσπολα οπότε δεν είχε νόημα η δημοσίευση της συνταγής.Τώρα λοιπόν που ξανάρθε η εποχή τους ήρθε και η ώρα της δημοσίευσής της!
DSC_1720
Εξάλλου αν δεν έχω δοκιμάσει κάτι ποτέ δεν βάζω συνταγή εδώ. Αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά των blogs που εκτιμώ κι εγώ από τα διάφορα sites που απλά αναδημοσιεύουν συνταγές που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ…Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να μην τηρώ αυτή την τακτική στο δικό μου!
DSC_1717
 
Η παρασκευή λικέρ από κουκούτσια καρπών είναι  γνωστή και στον τόπο μας, με κορυφαίο το λικέρ από κουκούτσια βερίκοκου. Η αλήθεια είναι ότι με τα κουκούτσια από τα δέσπολα είχα ακούσει ότι οι Ιταλοί φτιάχνουν λικέρ αλλά δεν είχα πληροφορίες για τον τρόπο παρασκευής του πριν την ενασχόλησή μου με το διαδίκτυο.
DSC_1717-001
Πήρα λοιπόν τα «φώτα» γι αυτή τη συνταγή από διάφορα ιταλικά sites (θα σας δώσω μερικά links παρακάτω) αλλά προσάρμοσα τις συνταγές που βρήκα με δεδομένο ότι το δικό μου αλκοόλ δεν είναι τίποτα άλλο από την κρητική ρακή που διαφέρει βέβαια σημαντικά από το οινόπνευμα ποτοποιίας που προτείνουν οι Ιταλοί. Η αλήθεια είναι ότι  και να ήθελα να το χρησιμοποιήσω,  δεν ξέρω πού θα μπορούσα να βρω τέτοιο οινόπνευμα. 
 
DSC_1725
Έχω παρατηρήσει ότι η εκχύλιση σε ρακή φρούτων ή καρπών θέλει περισσότερο χρόνο παίρνει περισσότερο χρόνο απ’ όσο προτείνουν οι συνταγές με οινόπνευμα κι έτσι στα τελευταία μου λικέρ αυξάνω το χρόνο περίπου μιάμιση φορά από τον προτεινόμενο. Οι συνταγές που είδα πρότειναν  παραμονή των κουκουτσιών 40-60 μέρες στο οινόπνευμα. Εγώ αύξησα το χρόνο παραμονής των κουκουτσιών στη ρακή σε 3 σχεδόν μήνες.

συνεχεια εδώ
https://www.cretangastronomy.gr/2016/04/%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%81-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%BF%CF%85

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις