Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Ιερά Μονή Γουβερνέτου

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη mykriti.gr.
Ιερά Μονή Γουβερνέτου ή Κυρία των Αγγέλων

Η Ιερά Μονή Γουβερνέτου ή Κυρία των Αγγέλων, όπως επίσης ονομάζεται, είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κρήτης και αποτελεί δείγμα ορθόδοξης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής.
Η Ιερά Μονή Γουβερνέτου ή Κυρία των Αγγέλων, όπως επίσης ονομάζεται, είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κρήτης και αποτελεί δείγμα ορθόδοξης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής.
Βρίσκεται στη χερσόνησο Ακρωτήρι, 19 χιλιόμετρα βόρεια από τα Χανιά και 4 χιλιόμετρα από την Μονή Αγίας Τριάδας. Η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν οι επισκέπτες από την πόλη των Χανίων είναι προς το αεροδρόμιο, ακολουθώντας πινακίδες για την Μονή της Αγίας Τριάδας. Η Μονή Γουβερνέτου χτίστηκε το 1537 σε υψόμετρο 260 μέτρων από μοναχούς της Μονής Καθολικού που έφυγαν εξαιτίας της πειρατείας. Ξεκίνησε να χτίζεται επί Ενετοκρατίας, αλλά οι εργασίες διακόπηκαν λόγω της εισβολής των Τούρκων. Η ολοκλήρωση του ναού πραγματοποιήθηκε μετά από πολλά χρόνια και με ειδική άδεια που παραχώρησαν οι Τούρκοι. Εξωτερικά μοιάζει με ενετικό φρούριο και έχει πύργους στις τέσσερις γωνίες του με πολεμίστρες, από τους οποίους όμως σήμερα σώζονται μόνο οι δύο. Έχει διαστάσεις 40x50 μέτρα και διαθέτει 50 κελιά σε δύο ορόφους. Η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου ή Κυρίας των Αγγέλων είναι παραλληλόγραμμη με θόλο και διαθέτει κίονες και γλυπτό διάκοσμο που θυμίζει ιταλική τεχνική. Υπάρχουν δύο παρεκκλήσια των Αγίων Δέκα και του Αγίου Ιωάννη του Ξένου, που είναι αφιερωμένο στον ιδρυτή της Μονής. Μέσα στο χώρο της Μονής λειτουργεί ένα πολύ μικρό μουσείο, που φιλοξενεί έργα εκκλησιαστικής τέχνης και άλλα πολύτιμα κειμήλια. Οι επισκέπτες θα πρέπει να προσέχουν την ενδυμασία τους, καθώς απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος σε όσους φορούν κοντά παντελόνια, μαγιό και μπλούζες χωρίς μανίκια. Επίσης, απαγορεύεται το κάπνισμα μέσα στη μονή και η χρήση φωτογραφικής μηχανής ή βιντεοκάμερας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις