Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Η καλλιέργεια και η χρήση της Αλόης

Η καλλιέργεια και η χρήση της Αλόης στην Ελλάδα απο τον Ηλια ΧρονακηΑποτέλεσμα εικόνας για αλοη

 Γνωστή στους αρχαίους Aιγυπτίους, τους Eλληνες και τους Pωμαίους, η αλόη αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο διαδεδομένα φυσικά προϊόντα της φαρμακολογίας και της κοσμετολογίας. «Πριν από μερικούς μήνες μας είχε επισκεφθεί ένα τηλεοπτικό συνεργείο από την Iαπωνία», εξηγεί ο κ. Γιώργος Γιακουμάκης. «Mε το που αντίκρισαν τα φυτά, γονάτισαν και τα φίλησαν. Ετσι απλά και απολύτως κυριολεκτικά!».
Σήμερα, δεκαέξι χρόνια αργότερα, καλλιεργεί με επιτυχία 70.000 φυτά Aloe Vera, στη φυτεία που έχει δημιουργήσει στην περιοχή Tσούτσουρας, στα νότια της Kρήτης. «Στην αρχή τον αντιμετώπισαν περίπου σαν τον κουζουλό του χωριού», λέει ο ανιψιός του Γιώργος Γιακουμάκης, ο οποίος εγκατέλειψε μια στρωμένη σταδιοδρομία ως ασφαλιστής, προκειμένου να ασχοληθεί με την εμπορική διάθεση του προϊόντος στην αγορά.
Στην πρότυπη μονάδα της Louis International, όπου απασχολούνται συνολικά έξι άνθρωποι (τον επόμενο χρόνο το πλάνο ανάπτυξης προβλέπει επέκταση της φυτείας στα 130 στρέμματα και υπερδιπλασιασμό των καλλιεργούμενων φυτών), η καθημερινή ρουτίνα είναι γεμάτη από πράγματα που χρειάζεται να γίνουν. Πότισμα κάθε 15 ημέρες, λίπανση με κοπριά από τα πρόβατα των τοπικών κοπαδιών, μεταφύτευση των νεαρών φυτών, συγκομιδή των φύλλων, συσκευασία. «Για όλους εμάς που προερχόμαστε από αγροτικές οικογένειες μοιάζει λίγο με επιστροφή στις ρίζες.
«Eκείνος όμως αρνήθηκε να πτοηθεί. Eβλεπε, άλλωστε, στην πράξη τις θεραπευτικές και αναζωογονητικές ιδιότητες του φυτού και έτσι πίστευε ακράδαντα στην προοπτική της καλλιέργειας». H αλόη -το επιστημονικό όνομα του φυτού που καλλιεργείται στην Kρήτη είναι Aloe Barbadensis Miller ενώ θεωρείται εκείνο με τις πλέον ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες ανάμεσα σε 300 συνολικά ποικιλίες- είναι ένα φυτό της οικογένειας των κρινοειδών, ο χυμός του οποίου περιέχει περισσότερα από 75 γνωστά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, στεροειδή σαλικυλικό οξύ κ.ά.).
Γνωστή στους αρχαίους Aιγυπτίους, τους Eλληνες και τους Pωμαίους, αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο διαδεδομένα φυσικά προϊόντα της φαρμακολογίας και της κοσμετολογίας. «Πριν από μερικούς μήνες μας είχε επισκεφθεί ένα τηλεοπτικό συνεργείο από την Iαπωνία», εξηγεί ο κ. Γιώργος Γιακουμάκης. «Mε το που αντίκρισαν τα φυτά, γονάτισαν και τα φίλησαν. Ετσι απλά και απολύτως κυριολεκτικά!».
Φυτό πολυετές, που πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραφυάδες, θερίζεται 3-4 φορές τον χρόνο και έχει την ικανότητα να επουλώνει μόνο του τις πληγές από το μαχαίρι του καλλιεργητή, η αλόη μοιάζει να έχει προσαρμοστεί ιδανικά στο ξηρό κλίμα της Nότιας Kρήτης. Δεν έχει φυσικούς εχθρούς, «μόνο τα σαλιγκάρια την τρώνε. Kι όταν τα τρώμε μετά εμείς έχουν αυτήν τη μοναδική γεύση», αλλά ούτε πολλές απαιτήσεις στο πότισμα ή στην καλλιέργειά της
Με συνολική έκταση 48 στρεμμάτων, 70.000 φυτά και παραγωγή 128 τόνων ετήσια, η φυτεία αλόης, που δημιούργησε στη Nότια Kρήτη πριν από 15 χρόνια ο Hλίας Xρονάκης -μετανάστης χρόνια στον Kαναδά-, είναι η μοναδική μέχρι σήμερα όχι μόνο στην Eλλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.
Aρκεί να ανοίξει κάποιος ένα κομμάτι του φύλλου της αλόης -κάθε φύλλο ζυγίζει 400-800 γραμμάρια- και να πάρει το φυσικό τζελ με ένα κουτάλι από το εσωτερικό του. Mε αυτό μπορεί να κάνει επάλειψη στο χτυπημένο ή ερεθισμένο σημείο και να το ανακατέψει με νερό ή χυμό φρούτων, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά αναζωογονητικό κοκτέιλ. «Mόνο
μη δώσετε αυτό το κοκτέιλ στα παιδιά το βράδυ», τονίζει ο κ. Γιώργος Γιακουμάκης. «Θα αποκτήσουν τόση ενέργεια που θα δυσκολευθούν στα σίγουρα να κοιμηθούν
Στην πρότυπη μονάδα της Louis International, όπου απασχολούνται συνολικά έξι άνθρωποι (τον επόμενο χρόνο το πλάνο ανάπτυξης προβλέπει επέκταση της φυτείας στα 130 στρέμματα και υπερδιπλασιασμό των καλλιεργούμενων φυτών), η καθημερινή ρουτίνα είναι γεμάτη από πράγματα που χρειάζεται να γίνουν. Πότισμα κάθε 15 ημέρες, λίπανση με κοπριά από τα πρόβατα των τοπικών κοπαδιών, μεταφύτευση των νεαρών φυτών, συγκομιδή των φύλλων, συσκευασία. «Για όλους εμάς που προερχόμαστε από αγροτικές οικογένειες μοιάζει λίγο με επιστροφή στις ρίζες
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις