Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΝΑΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ.

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
+71  











Ο χρήστης ΝΑΟΙ ΣΤΗ ΜΑΝΗ πρόσθεσε 74 νέες φωτογραφίες στο άλμπουμ: 
Βρίσκεται ανάμεσα στο Κολλόσπιτο του Αγιώργη (όπου οι οικογένειες Αρναούτης και Αλογάκος) και στο Φωκαλωτό (όπου οι οικογένειες Νταούλης και Τσαγκράκος).
Εκτακτο δείγμα βυζαντινού ρυθμού ("τουρλωτής") του 12ου αιώνα. Ωραία τοιχογραφημένη με πλήθος αγιογραφιών και παραστάσεων θρησκευτικών, που ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Αγ.Κεράμιο και Αγ.Μανδήλιο με έξοχες προσωπογραφίες του Χριστού και των Αγγέλων και οι παραστάσεις της Κόλασης (τριγμός οδόντων, οι σκωληκόβρωτοι αμαρτωλοί, οι ηγεμόνες και ιεράρχες που κατασπαράζονται από τον όφι κλπ.). Το τέμπλο είναι αγιογραφημένο σε πολύ μεταγενέστερους χρόνους, από δεήσεις της οικογένειας ΄Κονομάκη και Αλογάκου (οι σημερινοί ιδιοκτήτες της εκκλησίας και του νεκροταφείου δίπλα τους). Δίπλα στην εκκλησία φαίνονται ίχνη μεσαιωνικού οικισμού.
ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΣΣΗΣ
-------------------------------------------------------
Κοντά στο χωριό Σταυρί, πού υπάγεται στην Κοινότητα Κίττας, πλάι σε ένα «ξεμόνι» του μικρού συνοικισμού Άγιος Γεώργιος, στολίζει βραχώδη κατωφέρεια, απέναντι στο ακρωτήρι Τηγάνι, κομψότατος ναός, σταυροειδής, δικιόνιος ελλαδικού τύπου, τρουλαίος με νάρθηκα, γνωστός στην περιοχή ως Επισκοπή και τιμώμενος στο όνομα της Παναγίας, όπως θέλει η παράδοση.
Οι εξωτερικές διαστάσεις της είναι 9Χ6μ. Είναι μια από τις ομορφότερες βυζαντινές εκκλησίες της Μέσα Μάνης και σύμφωνα με μελετητές αυτός ήταν ο καθεδρικός ναός της επισκοπής Μαΐνης. Ο ναός βρίσκεται σε μια ερημική τοποθεσία έξω από τον οικισμό της Επισκοπής και είναι αφιερωμένος κατά παράδοση στην Παναγία, ενώ άλλες παραδόσεις τον θέλουν αφιερωμένο και στον Άγιο Γεώργιο.
Είναι ναός ιδιαίτερα κομψός, σταυροειδής δικιόνιος ελλαδικού τύπου, τρουλαίος με νάρθηκα. Είναι πετρόκτιστος με παλιά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη ενσωματωμένα στην τοιχοποιία του. Εχει εντυπωσιακό τρούλο αθηναϊκού τύπου. . Ιδιαίτερα επιβλητικές οι παραστάσεις της Κόλασης και των βασανιστηρίων της

Η εκκλησία Επισκοπή ή Παναγία είναι εξαιρετικό δείγμα βυζαντινού ρυθμού τουρλωτής (σταυροειδής με τρούλο) του 12ου αιώνα.
Το τέμπλο είναι αγιογραφημένο σε πολύ νεότερους χρόνους από την οικογένεια Οικονομάκη και Αλογάκου που είναι και οι σημερινοί προστάτες και ιδιοκτήτες της εκκλησίας αλλά και του νεκροταφείου δίπλα της. Δίπλα στην εκκλησία υπάρχουν ίχνη μεσαιωνικού οικισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις