Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

«Κονγκό» του Éric Vuillard

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
 
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ~ POLITEIA BOOKSTORE
Ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο
Ο χρήστης ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ~ POLITEIA BOOKSTORE πρόσθεσε μια νέα φωτογραφία στο άλμπουμ: παρουσιάσεις προτάσεις δημοσιεύσεις.
ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ το σαρκαστικό, θυμωμένο, εμπνευσμένο, αριστουργηματικό «Κονγκό» του Éric Vuillard. Μέσα από αυτή τη σύντομη αφήγηση ο Vuillard ξεπερνά τη λογοτεχνία, σαρώνει και σβήνει το σύνορο μεταξύ Ιστορίας και ιστορίας και μας δίνει να καταλάβουμε τι σημαίνει να ζούμε στους καιρούς που ζούμε.
«Το Κονγκό δεν υπάρχει». Άρα πρέπει να επινοηθεί. Το 1884, στο Συνέδριο του Βερολίνου, όταν οι μεγάλες δυνάμεις μοιράζουν μεταξύ τους την Αφρική, ιδρύουν μια εμπορική επιχείρηση: το ανεξάρτητο κράτος του Κονγκό.
«Ήταν κάτι πρωτοφανές. Ποτέ τόσα κράτη δεν είχαν επιδιώξει να συμφωνήσουν για το πώς θα εκτελούσαν μια κακή πράξη.»
Ακολουθούν οι εργασίες εκχέρσωσης, η εγκατάσταση εμπορικών καταστημάτων, οι σφαγές...
Το κακό αποκτά σάρκα και οστά όταν ο Ερίκ Βυϊγιάρ ζωντανεύει τον βασιλιά Λεοπόλδο Β΄(τον Χίτλερ της Αφρικής), τον ιχνηλάτη Σαρλ Λεμαίρ, τον βασανιστή Λεόν Φιεβέζ, τους διαπραγματευτές αδελφούς Γκοφφινέ. Στο Κονγκό, ιστορική αφήγηση και συνάμα πολιτική αποτίμηση του ελεύθερου εμπορίου (το κεφάλαιο για το ελεύθερο εμπόριο είναι ανυπόφορα εντυπωσιακό!) ο Βυϊγιάρ αναβιώνει, χωρίς να τρέφει καμία ψευδαίσθηση και χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν, την περίοδο της αποικιοκρατίας, την αφετηρία της δικής μας νεωτερικότητας.
Είναι απίστευτο πόσο αστραφτερά γυαλισμένες είναι οι σύγχρονες απόψεις σχετικά με τέτοια τρομερά γεγονότα της Ιστορίας, διατυπωμένες με μεγάλη επιμέλεια ώστε τα γεγονότα να φαίνονται λιγότερα ή καλύτερα από ό, τι ήταν και, κατά κανόνα, να αποτελούν μια μακρινή και άγνωστη υπόθεση.
Ο απροκάλυπτος θυμός του Vuillard είναι αναζωογονητικός.

*
Διαβάστε οπωσδήποτε το «Κονγκό»
στην εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Φαράκλα από τις Εκδόσεις Πόλις
στην Πολιτεία: https://www.politeianet.gr/…/9789604356522-vuillard-eric-po…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις