Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

ΕΤΣΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!

Η Nikolina Spourgitaki κοινοποίησε μια δημοσίευση στην ομάδα ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ.
Βούλγαρος στρατηγος Νικολάι Ιβανώφ:
Όλα τα είχα προβλέψει, τα είχα σκεφτεί όλα, εκτός....εκτός από την τρέλα των Ελλήνων!

Η ΜΑΧΗ ΚΙΛΚΙΣ – ΛΑΧΑΝΑ
ΙΟΥΝΙΟΣ 1913
ΕΤΣΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!

Στις 21-6-1913 έληξε νικηφόρα για τα ελληνικά όπλα η γνωστή μάχη Κιλκίς – Λαχανά. Η μάχη αυτή αποτέλεσε ίσως την σημαντικότερη από όσες διεξήχθησαν κατά τη σύντομη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου και το αποτέλεσμα της έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των Ελλήνων.
Στα μέσα Ιουνίου οι Βούλγαροι αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο που είχαν διαμορφώσει πριν ακόμη τελειώσει ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος. Σύμφωνα με αυτό θα επιτίθενται εναντίον Ελλήνων και Σέρβων με σκοπό να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη από τους δύο αυτούς πρώην συμμάχους τους κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των Τούρκων που μόλις είχε λήξει.
Η ελληνική πλευρά παρά την αιφνιδιαστική και ακήρυκτη έναρξη του πολέμου υπό την ηγεσία του Βασιλέως Κωνσταντίνου και του Πρωθυπουργού Βενιζέλου αντιδρά άμεσα και περνά στην αντεπίθεση. Οι Βούλγαροι ήδη προετοιμασμένοι έχουν οργανώσει αμυντικά όσο καλύτερα μπορούν την ισχυρή τοποθεσία Λαχανά. Το Ελληνικό Στρατηγείο χωρίς να έχει προλάβει να εκπονήσει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο στηριζόμενο στη ορμητικότητα και το υψηλό ηθικό του Ελληνικού Στρατού διατάζει γενική επίθεση στις 19-6-1913.
Η σύγκρουση είναι σφοδρότατη και διαρκεί 3 ημέρες. Οι νεκροί και οι τραυματίες πολλοί και από τις δύο πλευρές. Ο αγώνας λυσσώδης διαρκεί μέρες. Οι Βούλγαροι προσπαθούν να απωθήσουν τους Έλληνες με νύχια και με δόντια. Η μάχη γίνεται σώμα με σώμα, από χαράκωμα σε χαράκωμα, σπιθαμή προς σπιθαμή. Οι Έλληνες Εύζωνοι εφορμούν και βγάζουν τον εχθρό από τα ταμπούρια του με τη ξιφολόγχη καθοδηγούμενοι από τους ηρωικούς αξιωματικούς τους! Τελικά την τρίτη μέρα η βουλγαρική αντίσταση κάμπτεται κι ο εχθρός υποχωρεί αφήνοντας πίσω του χιλιάδες αιχμαλώτους και αμέτρητο πολεμικό υλικό.
Η ελληνική νίκη στη μάχη του Κιλκίς – Λαχανά εξασφάλισε την Θεσσαλονίκη και οδήγησε σε απελευθέρωση κι άλλων ελληνικών εδαφών ενώ ανέδειξε για μια ακόμη φορά την γενναιότητα του Έλληνα στρατιώτη. Ήταν η πιο πολυαίμακτη μάχη των βαλκανικών πολέμων. Πάνω από 8.800 ηρωικά τέκνα της πατρίδος, αξιωματικοί και οπλίτες, έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα στα κακοτράχαλα αυτά υψώματα της Μακεδονικής γης. Ο Βούλγαρος διοικητής μετά την μάχη έγραψε:
«Όλα τα είχα προβλέψει, τα είχα σκεφτεί όλα, εκτός από την τρέλα των Ελλήνων»!

Με τέτοιους Αγώνες και τέτοιες θυσίες απελευθέρωσαν οι παππούδες μας τη Μακεδονία και διαφύλαξαν την Ελληνικότητά της! Σήμερα κάποιοι προδότες επιχειρούν να την ξεπουλήσουν φτύνοντας τα ιερά της χώματα που ποτίστηκαν με ποταμούς Ελληνικού Αίματος επί αιώνες! Θα τους επιτρέψουμε να το καταφέρουν Έλληνες…;
(*)
Φώτο (1): Η μάχη Κιλκίς- Λαχανά. Λιθογραφία της εποχής.

Φώτο (2): Η Μακεδονική Γη ποτισμένη με αίμα χιλιάδων ηρώων!
Φώτο (3): Μια από τις αμέτρητες σελίδες ηρωισμού των Βαλκανικών πολέμων ανήκει στον Γεράσιμο Ραφτόπουλο (αριστερά) το νεότερο υπαξιωματικό στην ιστορία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Γεννήθηκε στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς το 1900. Κατά το 1 ο Βαλκανικό Πόλεμο, εναντίον των Οθωμανών, κατατάχθηκε εθελοντικά στην ηλικία των 12 και έγινε δεκτός ως οπλίτης του 18 ου Συντάγματος Πεζικού της IV Μεραρχίας . Για το θάρρος του στη μάχη του Σαρανταπόρου έλαβε ένα Manlicher-Schonauer ως δώρο. Στην μάχη του Κιλκίς-Λαχανά, το 1913, κατάφερε να ξεφύγει από αιχμαλωσία, σκοτώνοντας 3 από τους 5 Βουλγάρους που τον είχαν αιχμαλωτίσει. Επιστρέφοντας στις Ελληνικές γραμμές, βρήκε ένα τραυματισμένο Εύζωνα και τον μετέφερε σώζοντας τον από βέβαιο θάνατο . Για την ανδρεία του, προήχθη στο βαθμό του δεκανέα την 28η Αυγ 1913 σε ηλικία 13 ετών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις