Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους.
Το
"καρτεράκι" είναι ένα αρωματικό μείγμα βοτάνων που κρύβει μια μικρή
ιστορία. Διαβάστε στο τέλος της ανάρτησης την πολύτιμη πληροφορία που
μας έδωσε η δισεγγονή του δημιουργού του! Και στο βροχερό, χειμωνιάτικο
καιρό ζεσταθείτε μ' ένα καρτεράκι!
Καλό σας βράδυ!
Καλό σας βράδυ!
cretangastronomy.gr
Πονόλαιμος, συνάχι, δέκατα, πυρετός… Ο Φλεβάρης μπορεί να μας έχει δείξει καλοκαιρινό πρόσωπο αυτή τη βδομάδα, αλλά οι ιώσεις καλά κρατούν. Εκτός από τα φάρμακα και την θεραπευτική αγωγή που συστήνουν οι γιατροί, μέσα στην κουλτούρα μας είναι η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων με πρακτικά γιατροσόφια πολλές φορές όχι μόνο αναποτελεσματικά, αλλά και επικίνδυνα. Δεν ξέρω πόσοι από τους παλιότερους θυμούνται τις θρυλικές βεντούζες που κάποιοι μάλιστα τις έκοβαν με ξυράφι…
Σημαντική βοήθεια της φύσης σ’ αυτές τις καταστάσεις είναι τα βραστάρια. Είναι ίσως από τα λίγες θεραπευτικές αγωγές που συστήνουν ταυτόχρονα και οι επιστήμονες και οι γιαγιάδες. Και όχι άδικα αφού και αποτέλεσμα έχουν, και ευχάριστα καταναλώνονται και ελάχιστες ως καθόλου παρενέργειες έχουν …
Εμείς στην Κρήτη έχουμε μεγάλη ποικιλία αυτοφυών βοτάνων και μεγάλη παρακαταθήκη συμβουλών για τη χρήση τους και την «εξειδίκευσή» τους. Στη σημερινή ανάρτηση θα αναφερθώ σ’ ένα διάσημο μείγμα που την ιστορία του την έμαθα πρόσφατα, παρόλο που το ήξερα ως όνομα και ως μείγμα.
Το καρτεράκι του τίτλου είναι ένα μείγμα από 4 βότανα που πήρε το όνομά του από τον πελάτη ενός καφετζή: Λέγεται ότι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ένας πελάτης ζητούσε από τον καφετζή του ένα αφέψημα με τα συγκεκριμένα βότανα. Ο καφετζής για να μη το φτιάχνει κάθε φορά, έβαλε σε ένα βάζο λίγα από καθένα τους και έγραψε πάνω στο βάζο «Καρτεράκης», δηλαδή το επώνυμο του πελάτη. «Φτιάξε ένα Καρτεράκη», «βράσε ένα Καρτεράκη», «δεν πίνουμε ένα Καρτεράκη;» …του ‘μεινε το όνομα του γιατρικού! Οι αναλογίες μπορεί να μην είναι γνωστές αλλά τα βότανα για το καρτεράκι είναι το δίκταμο (έρωντας) , η μαντζουράνα, το φλισκούνι και το φασκόμηλο
Αν αναφερθώ στο καθένα ξεχωριστά θα βαρεθείτε να διαβάζετε… Άλλωστε η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη στο μείγμα τους. Στο καρτεράκι. Είναι αρωματικό και απολαυστικό και ανακουφίζει από τον πονόλαιμο. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξα αυτή την εποχή για να σας το παρουσιάσω γιατί όλα τα συστατικά του έχουν ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ιώσεων της εποχής. Καταπραΰνουν πονόλαιμο και βήχα, έχουν αποχρεμπτικές ιδιότητες, μετριάζουν τον πονοκέφαλο.
Δεν είναι όμως ανάγκη να είμαστε άρρωστοι για να το απολαύσουμε. Μια ζεστή κούπα καρτεράκι είναι ευπρόσδεκτη ακόμη κι αν είναι μόνο για να μας ζεστάνει. Δεν ξέρω βέβαια αν δημιουργεί τις προσδοκίες που υπονοεί το όνομά του , αλλά τίποτα δεν είναι απίθανο!
Υλικά:
Για 2 κούπες
600 ml νερό
1 κουταλιά μαντζουράνα
1 κουταλιά φλισκούνι (άγρια μέντα)
1 κουταλιά έρωντα (δίκταμο)
1 κουταλιά φασκόμηλο
Επί το έργον:
Σε κατσαρόλα ή πυρέξ κανάτα βάζουμε τα βότανα. Βράζουμε το νερό και το ρίχνουμε στα βότανα. Αφήνουμε να μείνουν 5 λεπτά και σερβίρουμε σουρώνοντας με λεπτό σουρωτήρι το βραστάρι μας.
Μπορούμε βέβαια να εμβαπτίσουμε το μείγμα των βοτάνων μας μέσα σε καυτό νερό που έχουμε βάλει σε κούπα (αν έχουμε το ειδικό εργαλείο που βυθίζεται στο καυτό νερό ή άλλο κατάλληλο…). Προσαρμόζουμε τις ποσότητές τους για να φτιάξουμε ατομικές μερίδες.
Γλυκαίνουμε αν θέλουμε, όσο θέλουμε, κατά προτίμηση με μέλι.
Πονόλαιμος, συνάχι, δέκατα, πυρετός… Ο Φλεβάρης μπορεί να μας έχει δείξει καλοκαιρινό πρόσωπο αυτή τη βδομάδα, αλλά οι ιώσεις καλά κρατούν. Εκτός από τα φάρμακα και την θεραπευτική αγωγή που συστήνουν οι γιατροί, μέσα στην κουλτούρα μας είναι η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων με πρακτικά γιατροσόφια πολλές φορές όχι μόνο αναποτελεσματικά, αλλά και επικίνδυνα. Δεν ξέρω πόσοι από τους παλιότερους θυμούνται τις θρυλικές βεντούζες που κάποιοι μάλιστα τις έκοβαν με ξυράφι…
Σημαντική βοήθεια της φύσης σ’ αυτές τις καταστάσεις είναι τα βραστάρια. Είναι ίσως από τα λίγες θεραπευτικές αγωγές που συστήνουν ταυτόχρονα και οι επιστήμονες και οι γιαγιάδες. Και όχι άδικα αφού και αποτέλεσμα έχουν, και ευχάριστα καταναλώνονται και ελάχιστες ως καθόλου παρενέργειες έχουν …
Εμείς στην Κρήτη έχουμε μεγάλη ποικιλία αυτοφυών βοτάνων και μεγάλη παρακαταθήκη συμβουλών για τη χρήση τους και την «εξειδίκευσή» τους. Στη σημερινή ανάρτηση θα αναφερθώ σ’ ένα διάσημο μείγμα που την ιστορία του την έμαθα πρόσφατα, παρόλο που το ήξερα ως όνομα και ως μείγμα.
Το καρτεράκι του τίτλου είναι ένα μείγμα από 4 βότανα που πήρε το όνομά του από τον πελάτη ενός καφετζή: Λέγεται ότι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ένας πελάτης ζητούσε από τον καφετζή του ένα αφέψημα με τα συγκεκριμένα βότανα. Ο καφετζής για να μη το φτιάχνει κάθε φορά, έβαλε σε ένα βάζο λίγα από καθένα τους και έγραψε πάνω στο βάζο «Καρτεράκης», δηλαδή το επώνυμο του πελάτη. «Φτιάξε ένα Καρτεράκη», «βράσε ένα Καρτεράκη», «δεν πίνουμε ένα Καρτεράκη;» …του ‘μεινε το όνομα του γιατρικού! Οι αναλογίες μπορεί να μην είναι γνωστές αλλά τα βότανα για το καρτεράκι είναι το δίκταμο (έρωντας) , η μαντζουράνα, το φλισκούνι και το φασκόμηλο
Αν αναφερθώ στο καθένα ξεχωριστά θα βαρεθείτε να διαβάζετε… Άλλωστε η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη στο μείγμα τους. Στο καρτεράκι. Είναι αρωματικό και απολαυστικό και ανακουφίζει από τον πονόλαιμο. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξα αυτή την εποχή για να σας το παρουσιάσω γιατί όλα τα συστατικά του έχουν ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ιώσεων της εποχής. Καταπραΰνουν πονόλαιμο και βήχα, έχουν αποχρεμπτικές ιδιότητες, μετριάζουν τον πονοκέφαλο.
Δεν είναι όμως ανάγκη να είμαστε άρρωστοι για να το απολαύσουμε. Μια ζεστή κούπα καρτεράκι είναι ευπρόσδεκτη ακόμη κι αν είναι μόνο για να μας ζεστάνει. Δεν ξέρω βέβαια αν δημιουργεί τις προσδοκίες που υπονοεί το όνομά του , αλλά τίποτα δεν είναι απίθανο!
Υλικά:
Για 2 κούπες
600 ml νερό
1 κουταλιά μαντζουράνα
1 κουταλιά φλισκούνι (άγρια μέντα)
1 κουταλιά έρωντα (δίκταμο)
1 κουταλιά φασκόμηλο
Επί το έργον:
Σε κατσαρόλα ή πυρέξ κανάτα βάζουμε τα βότανα. Βράζουμε το νερό και το ρίχνουμε στα βότανα. Αφήνουμε να μείνουν 5 λεπτά και σερβίρουμε σουρώνοντας με λεπτό σουρωτήρι το βραστάρι μας.
Μπορούμε βέβαια να εμβαπτίσουμε το μείγμα των βοτάνων μας μέσα σε καυτό νερό που έχουμε βάλει σε κούπα (αν έχουμε το ειδικό εργαλείο που βυθίζεται στο καυτό νερό ή άλλο κατάλληλο…). Προσαρμόζουμε τις ποσότητές τους για να φτιάξουμε ατομικές μερίδες.
Γλυκαίνουμε αν θέλουμε, όσο θέλουμε, κατά προτίμηση με μέλι.
συνέχεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου