Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ...

Η παρθένα οροσειρά της Πίνδου, αυτός είναι ο «Αμαζόνιος» της Ελλάδας!!!
Ένα φυσικό εργοστάσιο που παράγει καθαρό νερό και αέρα
Από την ελληνοαλβανική μεθόριο έως τη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου πάνω στην ορεινή κορμοστασιά της Πίνδου γεννιέται το σύνολο σχεδόν των ποταμών της χώρας, αναπτύσσονται τα μεγαλύτερα και υγιέστερα δάση, κατοικούν και διαβιούν όλα τα μεγάλα και υπό εξαφάνιση θηλαστικά της Ευρωπαϊκής ηπείρου (αρκούδα, αγριόγιδο, λύκος, ζαρκάδι, βίδρα κλπ) και μάλιστα σε υγιείς πληθυσμούς (πηγή: Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου www.pindosnationalpark.gr και Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων - Αχελώου Αράχθου- Αγράφων – Μετεώρων, www.tzoumerka-park.gr)
Στα κορφοβούνια της γυροπετούν σπάνια είδη της ορνιθοπανίδας που σχεδόν έχουν εκλείψει από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή ήπειρο, όπως ο γυπαετός, ο χρυσαετός, ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης, ο μαυροπελαργός, ο σταυραετός, ο χρυσογέρακας κλπ. (πηγή: Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία www.ornithologiki.gr)
Συνολικά στα δάση, στις ακροποταμιές και στα αλπικά λιβάδια της έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 1700 είδη και υποείδη χλωρίδας (για να πάρουμε μια ιδέα μεγεθών να πούμε ότι σε όλη τη Γερμανία με τα 357.386 km² έκταση υπάρχουν 2.400 χλωριδικά είδη), ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται πολλά τοπικά ενδημικά – δηλαδή φυτά που υπάρχουν μόνο στην Πίνδο και πουθενά αλλού στον κόσμο - ενώ δεκάδες πολύτιμα φαρμακευτικά βότανα έχουν ανιχνευθεί και μόλις πρόσφατα έχουν αναγνωρισθεί ως σημαντικά για την παγκόσμια φαρμακευτική βιομηχανία (πηγή: «Καλλιστώ» www.callisto.gr/pindos)
Πόσο εθνικά κερδοφόρο είναι να απορυθμίσουμε αυτόν τον «θερμοστάτη» της Ελλάδας;
Δυστυχώς η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) έχει δεσμεύσει σχεδόν το σύνολο των κορυφογραμμών της Πίνδου - περίπου το 80 % - για τη δημιουργία βιομηχανικών τύπου Αιολικών Πάρκων.
Δηλαδή τα αμέσως επόμενα χρόνια, στην καρδιά του «Ελληνικού Αμαζονίου» πρόκειται να ανοιχθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων, να ριχθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο, να στηθούν μεταλλικά τέρατα-βιομηχανικές τουρμπίνες που θα ξεπερνούν τα 120 μέτρα ύψος και να απλωθούν δεκάδες χιλιόμετρα πυλώνων υψηλής τάσης, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν τα κολοσσιαία σε μέγεθος βιομηχανικά, αιολικά πάρκα.
Με απλά λόγια, σε αυτό το παρθένο οικοσύστημα, με τους μοναδικούς οικοτόπους που οι επιστήμονες, Έλληνες και ξένοι, έχουν χαρακτηρίσει ως τον «θερμοστάτη» της Ελλάδας και την ασπίδα της χώρας μας στη επερχόμενη κλιματική αλλαγή, κάποιοι σχεδιάζουν ένα κατασκευαστικό «Αρμαγεδδώνα».
Σε αυτό λοιπόν το πολύτιμο για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα οικοσύστημα, όπου μάλιστα το ίδιο το κράτος νομοθετικά εξασφαλίζει την προστασία του (, οριοθετώντας Εθνικά Πάρκα και περιοχές Natura, μόλις ξεκινά να διαπράττεται ένα ανόσιο, αντεθνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα.
Καταγγελία
Επάνω από το χωριό Καμάρια της Ευρυτανίας, σε υψόμετρο 1800 μέτρων, κοντά στην ιστορική τοποθεσία «Νιάλα» των Αγράφων και στην καρδιά του πιο αγνού ορεινού οικοσυστήματος, πάνω στα όρια των νομών Καρδίτσας και Ευρυτανίας, οι μπουλντόζες ξεκίνησαν ήδη να ισοπεδώνουν το βουνό για την τοποθέτηση των 40 πρώτων ανεμογεννητριών, με μόνο «εφόδιο» την άδεια του δασάρχη Καρπενησίου!
Παρόλο που εκκρεμούν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες από το ΥΠΕΝ, (ΕΟΑ –ειδική οικολογική αξιολόγηση), μελέτες που το ίδιο το Στε (Συμβούλιο της Επικρατείας) έχει ζητήσει να εκδοθούν προκειμένου να ξεκινήσει οποιοδήποτε έργο, οι κατασκευάστριες εταιρείες, με τη συνδρομή της τοπικής αστυνομίας, ξεκίνησαν την καταστροφική τους δράση, εντελώς αυθαίρετα και παράνομα!!
Μάλιστα το ίδιο το ΥΠΕΝ με πρόσφατο, απαντητικό έγγραφο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (24/9/2019), αναφέρει ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία γνωμοδότησης επί των συγκεκριμένων ΕΟΑ», κάτι που συνεπάγεται ότι οι εργασίες που επιχειρούν οι εταιρείες είναι παράνομες. (πηγή Εφ. Συν. efsyn.gr/…/212464_mpoylntozes-sekioyriti-kai-mat-patisan-ta…)
Αν αποσυντονιστεί το οικοσύστημα της Πίνδου θα χαθεί η Ελλάδα!
Ίσως λοιπόν τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ήρθε ή ώρα όλοι μας να αναλογιστούμε: «πόσο χρήσιμο είναι για την υγεία του πλανήτη, αλλά και για το εθνικό μας συμφέρον να καταστρέφουμε τη βιοποικιλότητα και να αποσυντονίζουμε τα οικοσυστήματα της χώρας, εγκαθιστώντας ΑΠΕ βιομηχανικού τύπου σε προστατευόμενες περιοχές όπως είναι τα Εθνικά Πάρκα και οι περιοχές Νatura, περιοχές που αποδεδειγμένα αποτελούν ασπίδα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;».
Δεν είναι υπερβολή, αν χαθεί το οικοσύστημα της Πίνδου θα χαθεί η Ελλάδα, τουλάχιστον έτσι όπως την ξέρουμε...
Αυτή τη στιγμή, οι ανεγκέφαλες πράξεις όσων συντελούν σε αυτήν την καταστροφή, όσων δεν εναντιώνονται ή σιωπούν μπροστά της, συναινούν με τη στάση τους ώστε να διαπραχθεί μια ανυπολόγιστη εθνική μειοδοσία.
Αλήθεια, έχουμε σκεφτεί πόσο τελικά κοστίζει ο οικολογικός πλούτος της χώρας μας; Πόσο τελικά αποτιμάται το καθαρό νερό της, ο αμόλυντος αέρας της, η παρθένα γη της;
Ας μην ξεγελιόμαστε! Αν όχι εμείς, οι μελλοντικές γενιές είναι σίγουρα αυτές που θα καλεσθούν να πληρώσουν στο τέλος το τίμημα, όταν δεν θα προλαβαίνουν να συμμαζεύουν τα ασυμμάζευτα.
Τα Άγραφα σε φωτορεαλιστική απεικόνιση μετά την κατασκευή των πρώτων δυο αιολικών πάρκων
Ο «ασκός του Αιόλου» μόλις άνοιξε, εκεί ψηλά στο θρυλικό οροπέδιο της Νιάλας, στην άπαρτη γη του Κατσαντώνη, στην καρδιά των ανυπότακτων Αγράφων.
Ο χάρτης της ΡΑΕ (ρυθμιστική αρχή ενέργειας) που απεικονίζει τις περιοχές της Πίνδου που έχουν δεσμευτεί για αιολικά πάρκα.
Ναι, είναι γεγονός! Αυτόν τον Οκτώβρη του 2019, η Πίνδος, ο ελληνικός «Αμαζόνιος» παραδίδεται στις «αδηφάγες φλόγες» των κατασκευαστριών εταιρειών. Κανείς δεν μπορεί πια να πει πως δεν γνώριζε και να κοιμάται ήσυχος!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις