Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

1 Ιουλίου εορτή Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργ...


άλλα ντ άλλα κουτρουβάλα: 1 Ιουλίου εορτή Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργ...:                 για μεγέθυνση ροδάκι να ανοίξει με φακό 1 Ιουλίου Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων, Αγίου Μαυρικίου  Χρόνια Πολλά! Αν...

1 юли Свети Козма и Дамян от Анаргири, Сейнт Морис 

Честит Рожден ден!

Анаргирос, Анаргири, Дамианос, Дамиани, Козма, Мавриций, Мавриций,

С имената Косма и Дамян в православната църква има две двойки светци Анаргири. Всички те бяха братя помежду си. Те също са били лекари, които са практикували нерентабилна медицина и затова са били наричани "Анаргирои" (не са вземали сребро).

От Мала Азия

Свети близнаци Козма и Дамян (- 303 г.) са лекари и мъченици на православието, синове на Теодотис. Те са родени в Сирия и умират през 303 г. в Ейгес, Киликия. Лекуваха безмилостно болните. Известно е чудото, което направиха, като успяха да присадят крак от починал на болен от септицемия. Православната църква почита паметта им на 1 ноември. 

Заедно с Козма и Дамиан мъченически в Киликия загинали братята им Леонтий, Антим и Евтропий, които също били лекари. Православната църква почита паметта на всички братя на 17 октомври.


От Рим

Братята Козма и Дамян били лекари, които, както всички светци Анаргири, не получавали пари за предлаганите от тях услуги. Те успели да накарат император Карин да приеме християнството, докато бил изтезаван. Убити са вероятно от някаква медицинска вражда през 284 г. Православната църква почита паметта им на 1 юли. уикипедия

======================================= 

1. јул Свети Козма и Дамјан Анаргирски, Свети Маврикије 

Срећан рођендан!

Анаргирос, Анаргири, Дамианос, Дамиани, Цосмас, Маурицијус, Маурицијус,

Са именима Косма и Дамјанос у православној цркви постоје два пара светих Анаргирија. Сви су једни другима били браћа. Били су и лекари који су се неисплативо бавили медицином и зато су их звали „Анаргирои“ (нису узимали сребро).

Из Мале Азије

Свети близанци Козма и Дамјан (- 303) били су лекари и мученици православља, синови Теодотијеви. Рођени су у Сирији, а умрли су 303. године у Аигесу у Киликији. Немилосрдно су лечили болесне. Познато је чудо које су направили, успевши да пресаде ногу од умрле особе пацијенту са септикемијом. Православна црква 1. новембра одаје почаст њима. 

Уз Козму и Дамјана, у Киликији су страдала и њихова браћа Леонтије, Антимо и Евтропије, који су такође били лекари. Православна црква помен на сву браћу 17. октобра.


Из Рима

Браћа Козма и Дамјан су били лекари који, као ни сви свети Анаргири, нису добијали новац за услуге које су нудили. Успели су да натерају цара Карина у хришћанство док су били мучени. Убијени су, вероватно од неког медицинског непријатељства, 284. године. Православна црква 1. јула одаје почаст њима. википедиа

 =======================================

 .....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις