Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

κάποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύονται αρκετές έρευνες σχετικά με την κατάθλιψη και τα αίτια της, αλλά τι θα συμβεί εάν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε την κατάθλιψη και να κοιτάξουμε τις βιολογικές διαφορές . Για παράδειγμα σε σχέση με όταν οι άνθρωποι είναι καταθλιπτικοί και όταν δεν είναι.

Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύονται αρκετές έρευνες σχετικά με την…

Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύονται αρκετές έρευνες σχετικά με την κατάθλιψη και τα αίτια της, αλλά τι θα συμβεί εάν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε την κατάθλιψη και να κοιτάξουμε τις βιολογικές διαφορές . Για παράδειγμα σε σχέση με  όταν οι άνθρωποι είναι καταθλιπτικοί και όταν δεν είναι.

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD – Seasonal affective disorder) υποδηλώνει ότι μερικοί άνθρωποι, ειδικά γυναίκες, μπορούν να αποφύγουν την κατάθλιψη διατηρώντας ή και αυξάνοντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, παρόλο που φέρουν ένα γονίδιο που κανονικά θα προκαλούσε κατατονία κατά την χειμερινή περίοδο. Αυτή η έρευνα δημοσιεύθηκε από το επιστημονικό περιοδικό European Neuropsychopharmacology.
Το SAD είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την έλλειψη φυσικού φωτός, με αποτέλεσμα την αύξηση της κλινικής κατάθλιψης το χειμώνα, ειδικά σε περιοχές μακριά ​​από τον ισημερινό.
Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 90% των ανθρώπων που ζουν στην Κοπεγχάγη επηρεάζονται με κάποιο τρόπο, όπως οι διαταραχές του ύπνου ή του φαγητού, με το 5% να δείχνει κλινική κατάθλιψη το χειμώνα. Η Κοπεγχάγη έχει περίπου το ίδιο εύρος με τα μεγάλα κέντρα πληθυσμού όπως η Γλασκώβη και το Εδιμβούργο, η Μόσχα, το Νοβοσιμπίρσκ και η Σίτκα της Αλάσκας. Με την ερχόμενη άνοιξη, αυτά τα κλινικά συμπτώματα εξαφανίζονται γενικά.
Το φως της ημέρας είναι ένα αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό, ενεργεί σαν ένα SSRI και όλο το φως της ημέρας εμποδίζει την απομάκρυνση της σεροτονίνης από τον εγκέφαλο
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι το SAD εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και στους ανθρώπους που φέρουν το γονίδιο 5-HTTLPR. Αυτό το γονίδιο καθορίζει την αποτελεσματικότητα του μεταφορέα σεροτονίνης, ο οποίος ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο ο νευροδιαβιβαστής σεροτονίνη αφαιρείται από τον εγκέφαλο: τα περισσότερα σύγχρονα αντι-καταθλιπτικά φάρμακα (όπως το Prozac) δρουν επιβραδύνοντας την κάθαρση της σεροτονίνης μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
Η ομάδα επιστημόνων από την Κοπεγχάγη ερεύνησε 23 εθελοντές οι οποίοι είχαν τη γενετική προδιάθεση HTTLPR στην κατάθλιψη αλλά ήταν μεταξύ του 10% των Δανών που δεν επηρεάζονται από την αλλαγή της εποχής. Οι δύο εθελοντές έλαβαν δύο σαρώσεις εγκεφάλου (σαρώσεις PET) το καλοκαίρι, με δύο επακόλουθες σαρώσεις το χειμώνα, με στόχο τη μέτρηση τόσο του μεταφορέα σεροτονίνης όσο και των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

 Η στέρηση της ημέρας είναι μια ισχυρή ώθηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Αυτή είναι από τις πρώτες έρευνες που κάποιος χρησιμοποίησε PET σαρώσεις για να εξετάσει αντοχή στην χειμερινή κατάθλιψη.
Όπως αντιλαμβανόμαστε με την έρευνα αυτή, η ψυχική υγεία δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσέγγιση ώστε να είναι σε επιθυμητά επίπεδα. Τα απλά πράγματα , όπως η έκθεση στον ήλιο, μπορούν να έχουν εξίσου θετικά αποτελέσματα.
Το τραγελαφικό γεγονός…. μια σύγχρονη κοινωνία  των εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι στοιβαγμένοι σε τόνους μπετόν στα αστικά κέντρα, η έκθεση τον ήλιο φαντάζει ως πολυτέλεια . Κάτι κάνουμε λάθος μάλλον…

Πηγή έρευνας : Brenda Mc Mahon et al. ;Seasonality-resilient individuals downregulate their cerebral 5-HT transporter binding in winter – A longitudinal combined 11C-DASB and 11C-SB207145 PET study” ; in European Neuropsychopharmacology . Published August 1 2018.



«Γιορτή του Κάστανου»

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.


Λειβάδι Θεσσαλονίκης
«Γιορτή του Κάστανου»
Κυριακή 21
Οκτωβρίου 2018 (ώρα 11:00) στην κεντρική πλατεία του Λειβαδίου, τα
«Πλατάνια» σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμης, την Πολιτική Προστασία Θέρμης και
την Τοπική Κοινότητα Λειβαδίου. Η διοργάνωση περιλαμβάνει την προσφορά στους
επισκέπτες δωρεάν τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων (κάστανα, κρασί, αναψυκτικά,
γλυκά, τοπικά εδέσματα κ.ά.) καθώς και παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια με τη
συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.
Στο πλαίσιο της εορταστικής αυτής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί οδοιπορία από
εθελοντές επισκέπτες στην κορυφή του «Καλογερικού»(ύψους 970 μ.) στις ώρες 09:00-
12:00. Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις (το 2015, 2016, 2017), οι οδοιπόροι
θα ξεκινήσουν την 21-10-2018 από την κεντρική πλατεία του Λειβαδίου στις 09:00
ακολουθώντας πορεία προς Νότο μέχρι τα «Πεύκα». Από εκεί, όσοι διαθέτουν τις
σωματικές και ψυχικές δυνάμεις θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία προς την κορυφή
του «Καλογερικού» (ύψος 970 μ. περίπου) ακολουθώντας το μονοπάτι από τη δυτική
πλευρά του βουνού. Η επιστροφή στο Λειβάδι θα γίνει από το μονοπάτι της ανατολικής πλευράς του «Καλογερικού», το «Μονοπάτι της Αγάπης» και στη συνέχεια από τη
«Ράχη» και τις «Αμμούδες» στον οικισμό.



«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Αυτό καταγράφει η έρευνα...

Ισχυροποιείται το τρίπτυχο «θρησκεία-πατρίς-οικογένεια- στην ελληνική κοινωνία τον τελευταίο χρόνο, όπως αναδεικνύει νέα έρευνα της DiaNEOsis.
Σε παρουσίαση των αποτελεσμάτων στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών από τον Δημήτρη Μαύρο, διευθύνοντα σύμβουλο της MRD, της έρευνας που διενεργήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και συγκρίνει τα αποτελέσματα με τον Δεκέμβριο του 2018, διαπιστώνεται ενίσχυση των εθνικιστικών τάσεων και «προσκόλληση» στους παραδοσιακούς θεσμούς-ιδίως μάλιστα από τις ηλικίες μεταξύ 25 και 54 ετών.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο κ. Μαύρος επισημαίνει τρεις κυρίαρχες τάσεις στη σημερινή κοινωνία:
Πρώτον, την επιστροφή στην κοινωνικότητα/συστημικότητα, καθώς το 58% των Ελλήνων έχει αποδεχθεί ότι «η αναταραχή είναι η (νέα) κανονικότητα». Η εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύθηκε κατά 10 μονάδες (από το 53,5% τον Δεκέμβριο 2016 σε 63% τον Ιανουάριο 2018), οι δαπάνες για διαρκή αγαθά (αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές).
Δεύτερον, ανάγκη για ανάστημα -κάτι που έγινε ορατό και στη μαζική κινητοποίηση για την ονοματολογία της πΓΔΜ. Οι Έλληνες έχουν την ανάγκη να νιώσουν υπερήφανοι και αναζητούν από κάπου να «πιαστούν».
Τρίτον, ανάγκη για προστασία, γεγονός που εξηγεί την έξαρση της εθνικιστικής τάσης, ιδίως στην κεντροδεξιά και την ακροδεξιά και τις ηλικίες 25-54 ετών. Το 98% των Ελλήνων δηλώνουν εμπιστοσύνη στον θεσμό της οικογένειας και ακολουθούν οι θεσμοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.
Το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει στον Θεό και το 60% ότι βρίσκεται «κοντά στη θρησκεία», πηγαίνοντας τακτικά στην εκκλησία.
Η αίσθηση ανασφάλειας που επικρατεί στη ελληνική οικονομία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 80% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπάρχουν «μυστικές ομάδες» στη χώρα ή το εξωτερικό που «κινούν τα νήματα». Επιπλέον, το 49% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής, από 38% που ήταν το ίδιο ποσοστό πριν. Τέλος, το 28% των πολιτών πιστεύουν ότι «μας ψεκάζουν».
Όσον αφορά στην Πολιτική, οι Έλληνες επιλέγουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως «πρότυπο» για τον ιδανικό Έλληνα ηγέτη (34%), και ακολουθούν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ (14%) και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (13%). Σε επίπεδο κρατών, πιο «συμπαθητική» στα μάτια των Ελλήνων είναι η Ρωσία και ακολουθούν η Γαλλία και η Κίνα.
Την «έντονη συναισθηματικότητα» των Ελλήνων υποδεικνύει ως βαθύτερο αίτιο για τα αποτελέσματα της έρευνας ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, τα οποία μάλιστα είναι σε μεγάλο βαθμό αντιφατικά.
Ο ίδιος κάνει λόγο για «συναισθηματική σύγχυση» και θεωρεί σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη τη δύναμη της οικογενείας ως θεσμός, η οποία έχει «συναισθηματική κυριαρχία στους Έλληνες που αναζητούν την ίδια ασφάλεια στους θεσμούς της Πολιτείας και αυτό καλλιεργεί τις πελατειακές τάσεις».
Ο κ. Ράμφος τονίζει ότι πρέπει οι Έλληνες να περιορίσουν την αυτάρκειά τους, η οποία καλλιεργείται εν πολλοίς από την οικογένεια και αποτελεί βασικό εμπόδιο στη συνεννόηση και συνεργασία που διαπιστώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής οικονομίας.


Μια ασυνήθιστη πίτα πατάτας



Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.


Pasta & Yemek Tarifleri
SIRA DIŞI BİR PATATESLİ BÖREK
8 KİŞİLİK
Malzemeler
1 kg buğday unu
1 paket instant maya
Tuz
4 su bardağı su
İç harcı için
3 orta boy patates
125 g lor peyniri
3-4 dal maydanoz
3-4 dal dereotu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Kızartmak için
Ayçiçek yağı
Hazırlanışı:
Derin bir yoğurma kabına buğday unu, maya ve tuzu alın. Üzerine yavaşça suyu ilave ederek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edecek şekilde yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek 1 saat dinlenmeye bırakın. İç harcı için haşlayıp kabuklarını soyduğunuz patatesleri ezerek püre haline getirin. İçerisine lor peyniri, ince kıyılmış maydanoz, dereotu tuz ve baharatları ekleyerek karıştırın. Hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar koparın. Böldüğünüz hamuru elinizde hafif açarak içerisine patatesli harçtan ekleyip hamuru kapatın. Elinizle yuvarlayıp bastırın. Ayçiçek yağında kızartın. Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını çektirin. Sıcak servis yapın.


Μια ασυνήθιστη πίτα πατάτας

8 θέσεων

Συστατικά

1 κιλά αλεύρι σίτου
1 εικονικό στιγμιαίο πακέτο
Αλάτι
4 νερό κούπες νερό
Για τα εσωτερικά δίδακτρα
3 μεσαίου μεγέθους πατάτες
125 g για τυρί
3-4 κλαδί μαϊντανό
3-4 κλαδί άνηθο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινη σφραγίδα πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Να φράι
Ηλιοτρόπιο

Προετοιμασία:

Πάρτε αλεύρι από σιτάρι, μαγιά και αλάτι σε ένα βαθύ μάλαξη. Ο τρόπος που σιγά-Σιγά βάζεις το νερό πάνω του, το αλεύρι στο δρόμο για να πάρεις μια μαλακή σταθερή ζύμη. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 1 ώρες καλύπτοντας το με ένα υγρό ύφασμα. Πουρέ τις πατάτες που φλούδα για το εσωτερικό τσιμεντοκονία σου και πουρέ τις πατάτες που σε. Μείγμα το με τυρί τυρί, λεπτό ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και μπαχαρικά. Κόψτε το μέγεθος της γροθιάς από τη ζύμη. Όταν ανοίγεις τη ζύμη στο χέρι σου, μπορείς να προσθέσεις μια πατάτα και να κλείσεις τη ζύμη. Roll το με το χέρι σου και πάτα το. Φράι το στο ηλιοτρόπιο. Θα πάρεις πολύ λάδι, αν το πάρεις σε χαρτοπετσέτες. Να έχετε μια θερμή υπηρεσία.



ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΑ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.


Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενοΗ εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο 




















Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.










Νικόλαος Τσιάπος
ΕΛΛΗΝΕΣ..ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ.
ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΤΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΠΑΛΙΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ , ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ, ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.
ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΝΕΑ ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ.
ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΓΥΡΙΣΗ Ο ΤΡΟΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΑΣ ΙΕΡΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΤΕ ΓΕΝΙΕΣ.




Ζυμωτό Ψωμί και Προζύμι

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Φτιάξτε το!!!!Είναι πεντανόστιμο!!!

Υλικά 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο μαλακό 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό 1…
Υλικά
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο μαλακό
1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι αλάτι
20γρ μαγιά φρέσκια και προζύμι
νερό χλιαρό όσο πάρει περίπου 1 λίτρο
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε και τα δυο αλεύρια. Κρατάμε λίγο μην χρειαστούμε αργότερα. Κάνουμε μια λακουβιτσα στο κεντρο. Ρίχνουμε λίγο νερό και την μαγιά και τα ανακατεύουμε διαλύοντας την μαγιά και στην συνέχεια διαλύοντας το προζύμι.
Παίρνουμε σιγά σιγά αλεύρι απο τα πλάγια και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Συνεχίζουμε το πλάσιμο για μισή ώρα τουλάχιστον. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 1/2 ωρα σε ζεστό σκεπασμένο μερος. Στην συνέχεια ξανά πλάθουμε την ζύμη μας πάλι για 30 λεπτά (οσο περισσότερο πλαθετε τόσο καλύτερα) χωρίζουμε την ζύμη μας σε 2 φραντζολάκια η καρβελακια και τα τοποθετούμε σε ενα ταψί και τα αφήνουμε για μια ώρα να φουσκωσουν. (Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο για 30 με 40 λεπτά στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για όσους δεν έχουν ….ξυλόφουρνο!
Πώς φτιάχνουμε προζύμι
Βάζουμε σε ένα μπολ 150 γρ. αλεύρι, προσθέτουμε σιγά-σιγά λίγο ζεστό νερό και θα το δουλέψουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι απαλό. Το κάνουμε μπάλα, το λαδώνουμε εξωτερικά και το αφήνουμε μέσα στο μπολ σκεπασμένο κάπου μέσα στο σπίτι.
Την επομένη προσθέτουμε 30-40 γρ. αλεύρι, λίγο ζεστό νερό και θα το ξαναπλάσουμε μέχρι να ξαναγίνει ένα ζυμάρι μαλακό, το λαδώνουμε εξωτερικά, το σκεπάζουμε και το ξαναφήνουμε. Τη τρίτη μέρα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Τη τέταρτη μέρα όταν θα είναι φουσκωμένο, αν δεν είναι κάνουμε πάλι την ίδια διαδικασία και σίγουρα θα φουσκώσει την επομένη.
Μόλις δούμε πως φούσκωσε είναι έτοιμο. Κόβοντάς το με τα δάκτυλα θα δούμε μέσα του πως είναι γεμάτο μικροσκοπικές τρυπίτσες. Είναι οι μύκητες που αναπτύσσονται μέσα του. Αν το αφήσετε δύο μέρες ακόμα θα είναι τέλειο, αν και είδη είναι μια χαρά για χρήση.
Πώς θα ζυμώσουμε με το προζύμι.
Για να φτιάξουμε τώρα ψωμί πρέπει να μετρήσουμε το αλέυρι που θα ζυμώσουμε, θα πάρουμε το 1/3 της ποσότητας αυτής, θα βάλουμε μέσα ένα κομμάτι σαν τη χούφτα μας προζύμι, λίγο χλιαρό νερό και θα ζυμώσουμε φτιάχνοντας μία απαλή ζύμη. Λαδώνουμε λίγο την επιφάνειά της και τη σκεπάζουμε για 10-12 ώρες να ανέβει καθώς θα πολλαπλασιάζονται οι μύκητες.
Μετά 12 ώρες η ζύμη είναι σχεδόν διπλάσια σε όγκο. Τη βάζουμε μέσα σο υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε αλάτι και με χλιαρό νερό θα ζυμώσουμε μέχρι να γίνει το ζυμαράκι μας ελαστικό και λείο. Στην αρχή η ζύμη είναι σαν λάσπη αλλά με το ζύμωμα γίνεται ομοιογενής και ελαστική.
Πώς διατηρούμε το προζύμι.
Κάθε φορά που θα ζυμώνουμε και αφαιρούμε από το προζύμι μας, θα προσθέτουμε 2 χούφτες αλεύρι, λίγο νερό και θα το ζυμώνουμε ξανά. Το κλείνουμε σε ένα τάπερ και το βάζουμε ξανά στο ψυγείο. Με αυτό το τρόπο θα το ανανεώνουμε διαρκώς.



Δημοφιλείς αναρτήσεις