Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

κάποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύονται αρκετές έρευνες σχετικά με την κατάθλιψη και τα αίτια της, αλλά τι θα συμβεί εάν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε την κατάθλιψη και να κοιτάξουμε τις βιολογικές διαφορές . Για παράδειγμα σε σχέση με όταν οι άνθρωποι είναι καταθλιπτικοί και όταν δεν είναι.

Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύονται αρκετές έρευνες σχετικά με την…

Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύονται αρκετές έρευνες σχετικά με την κατάθλιψη και τα αίτια της, αλλά τι θα συμβεί εάν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε την κατάθλιψη και να κοιτάξουμε τις βιολογικές διαφορές . Για παράδειγμα σε σχέση με  όταν οι άνθρωποι είναι καταθλιπτικοί και όταν δεν είναι.

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD – Seasonal affective disorder) υποδηλώνει ότι μερικοί άνθρωποι, ειδικά γυναίκες, μπορούν να αποφύγουν την κατάθλιψη διατηρώντας ή και αυξάνοντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, παρόλο που φέρουν ένα γονίδιο που κανονικά θα προκαλούσε κατατονία κατά την χειμερινή περίοδο. Αυτή η έρευνα δημοσιεύθηκε από το επιστημονικό περιοδικό European Neuropsychopharmacology.
Το SAD είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την έλλειψη φυσικού φωτός, με αποτέλεσμα την αύξηση της κλινικής κατάθλιψης το χειμώνα, ειδικά σε περιοχές μακριά ​​από τον ισημερινό.
Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 90% των ανθρώπων που ζουν στην Κοπεγχάγη επηρεάζονται με κάποιο τρόπο, όπως οι διαταραχές του ύπνου ή του φαγητού, με το 5% να δείχνει κλινική κατάθλιψη το χειμώνα. Η Κοπεγχάγη έχει περίπου το ίδιο εύρος με τα μεγάλα κέντρα πληθυσμού όπως η Γλασκώβη και το Εδιμβούργο, η Μόσχα, το Νοβοσιμπίρσκ και η Σίτκα της Αλάσκας. Με την ερχόμενη άνοιξη, αυτά τα κλινικά συμπτώματα εξαφανίζονται γενικά.
Το φως της ημέρας είναι ένα αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό, ενεργεί σαν ένα SSRI και όλο το φως της ημέρας εμποδίζει την απομάκρυνση της σεροτονίνης από τον εγκέφαλο
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι το SAD εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και στους ανθρώπους που φέρουν το γονίδιο 5-HTTLPR. Αυτό το γονίδιο καθορίζει την αποτελεσματικότητα του μεταφορέα σεροτονίνης, ο οποίος ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο ο νευροδιαβιβαστής σεροτονίνη αφαιρείται από τον εγκέφαλο: τα περισσότερα σύγχρονα αντι-καταθλιπτικά φάρμακα (όπως το Prozac) δρουν επιβραδύνοντας την κάθαρση της σεροτονίνης μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
Η ομάδα επιστημόνων από την Κοπεγχάγη ερεύνησε 23 εθελοντές οι οποίοι είχαν τη γενετική προδιάθεση HTTLPR στην κατάθλιψη αλλά ήταν μεταξύ του 10% των Δανών που δεν επηρεάζονται από την αλλαγή της εποχής. Οι δύο εθελοντές έλαβαν δύο σαρώσεις εγκεφάλου (σαρώσεις PET) το καλοκαίρι, με δύο επακόλουθες σαρώσεις το χειμώνα, με στόχο τη μέτρηση τόσο του μεταφορέα σεροτονίνης όσο και των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

 Η στέρηση της ημέρας είναι μια ισχυρή ώθηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Αυτή είναι από τις πρώτες έρευνες που κάποιος χρησιμοποίησε PET σαρώσεις για να εξετάσει αντοχή στην χειμερινή κατάθλιψη.
Όπως αντιλαμβανόμαστε με την έρευνα αυτή, η ψυχική υγεία δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσέγγιση ώστε να είναι σε επιθυμητά επίπεδα. Τα απλά πράγματα , όπως η έκθεση στον ήλιο, μπορούν να έχουν εξίσου θετικά αποτελέσματα.
Το τραγελαφικό γεγονός…. μια σύγχρονη κοινωνία  των εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι στοιβαγμένοι σε τόνους μπετόν στα αστικά κέντρα, η έκθεση τον ήλιο φαντάζει ως πολυτέλεια . Κάτι κάνουμε λάθος μάλλον…

Πηγή έρευνας : Brenda Mc Mahon et al. ;Seasonality-resilient individuals downregulate their cerebral 5-HT transporter binding in winter – A longitudinal combined 11C-DASB and 11C-SB207145 PET study” ; in European Neuropsychopharmacology . Published August 1 2018.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις