Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΝΤΟΝΑΤΣ

ΝΤΟΝΑΤΣ
ΥΛΙΚΑ
Αλευρι Δυνατο 1500γρ
Αλευρι μαλακο 1500γρ
Αλατι 45γρ
Αυγα 3
Γαλα 200γρ
Βουτυο 300γρ
Ζαχαρη 300γρ
Μαγια 200γρ
Βανιλια 1 κ.γ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμωνουμε ολα τα υλικα μαζι 4 λεπτα στην πρωτη ταχυτητα
και 4 λεπτα στην δευτερη. Βγαζουμε το ζυμαρι στον παγκο
κοβουμε σε μπαλες 2κιλες και το αφηνουμε να γινει για 30λ.
στην συνεχεια ανοιγουμε με τον πλαστη σε λεπτο φυλο και
κοβουμε με κουπατ, και με ενα μικροτερο στην μεση ωστε να
κανουμε κουλουρι. Σε μια λαμαρινα με εν αντικολητικο φυλο
αραδειαζουμε και τα βαζουμε καταψυξη. την επομενη μερα
βγαζουμε οσα χρειαζομαστε τα αραδειαζουμε σε λαμαρινα με
αντικολητικο, στοφαρουμε για 45λ. και τα τγανιζουμε σε κατσαρολα
με ηλιελαιο για 2λ απο καθε πλευρα. μολις τα τηγανισουμε τα
αφηνουμε να στραγγισουν 5λ και τα ανακατευουμε σε ενα μπολ
που εχουμε βαλει ζαχαρη και ζαχαρη αχνη μιση μιση.
Καλη σας επιτυχια!!!

Άνοιξης Φως και Αγάπη!


 
 
Καλημέρα με Άνοιξης Φως και Αγάπη!!!
Μην ξεχνάτε ,να λέτε στους αγαπημένους σας όσο τετριμμένο και αν ακούγεται το "σ'αγαπώ!!!"

Έφυγες και μου’ μειναν μουσικές μελωδίες,
να μου στέλνουν τις σιωπές σου,
τρυφερές πανδαισίες…
Πες μου, πώς να λησμονηθείς;
Μόνο αν το τραγούδι αφανιστεί
κι η ποίηση …ξεριζωθεί…

Ο θρυλικός μαραθώνιος

http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/03/o-thrylikos-marathwnios-tou-spyrou-loyh-martiou-29-1896.html

Ο θρυλικός μαραθώνιος του Σπύρου Λούη (29 Μαρτίου 1896)

 
Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ, σε ανάμνηση της διαδρομής του Φειδιππίδη μετά τη Μάχη του Μαραθώνα.
Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 1896 (10 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο), 17 αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στην αφετηρία στη γέφυρα του Μαραθώνα, για να διανύσουν τα 40 χιλιόμετρα της διαδρομής μέχρι τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου 100.000 κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να αποθεώσει τους νικητές, πιστεύοντας ακράδαντα ότι κάποιος Έλληνας θα κόψει πρώτος το νήμα.
Άλλωστε, μόνο οι Έλληνες αθλητές είχαν τρέξει μαραθώνιο και ο ούγγρος Κέλνερ μια φορά στη Βουδαπέστη. Οι υπόλοιποι τρεις ξένοι είχαν έλθει στην Αθήνα για την περιπέτεια και τη χαρά της συμμετοχής. Ο ιταλός Κάρλο Αϊρόλντι αποκλείστηκε από τον αγώνα, επειδή θεωρήθηκε επαγγελματίας.
Όλοι στο Παναθηναϊκό Στάδιο στοιχημάτιζαν ότι νικητής θα ήταν ο έμπειρος Χαρίλαος Βασιλάκος ή ο Ιωάννης Λαυρέντης που είχε το ρεκόρ διαδρομής με 3 ώρες 11 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. H απόσταση του Μαραθωνίου εκείνη την εποχή ήταν 40 χιλιόμετρα και όχι 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα, όπως είναι σήμερα και καθορίσθηκε από τη ΔΟΕ το 1908.
Την εκκίνηση έδωσε ακριβώς στις 2 το μεσημέρι με πιστολιά αφέτης, o ταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος. Τους αθλητές ακολουθούσαν γιατροί, νοσοκόμες και κριτές πάνω σε ποδήλατα και ιππήλατες άμαξες. Ο γάλλος Αλμπέν Λερμιζιό ανέλαβε να οδηγήσει. Έχοντας άγνοια της χωμάτινης διαδρομής, έδωσε γρήγορο τέμπο στην κούρσα και μέχρι το Πικέρμι είχε ξεφύγει από τους υπόλοιπους κατά 2 χιλιόμετρα.
Τον ακολουθούσαν ο αυστραλός Φλακ, ο αμερικανός Μπλέικ και ο ούγγρος Κέλνερ. Οι Έλληνες αθλητές, γνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες της διαδρομής, έτρεχαν έξυπνα και υπολογισμένα, μένοντας πίσω. Στο Πικέρμι, πρώτος από τον όμιλο των ελλήνων αθλητών έφθασε ο Λούης. Σταμάτησε για λίγο, ήπιε ένα ποτήρι κρασί και δήλωσε στους χωρικούς που τον επευφημούσαν ότι ένοιωθε σίγουρος για τη νίκη του.
Μετά το Πικέρμι αρχίζουν οι μεγάλες ανηφόρες, που δυσκολεύουν ακόμη και σήμερα τους μαραθωνοδρόμους. Ο προπορευόμενος Λερμιζιό επιβράδυνε το βήμα του από την κούραση, το ίδιο και ο Κέλνερ, ενώ ο Μπλέικ εγκατέλειψε. Πάντως, ο γάλλος εξακολουθούσε να προηγείται και πέρασε πρώτος από το Χαρβάτι (σημερινή Παλλήνη), όπου οι χωρικοί του πρόσφεραν λουλούδια. Όμως, στο 32ο χιλιόμετρο οι δυνάμεις του τον πρόδωσαν και αναγκάσθηκε και αυτός να εγκαταλείψει. Επικεφαλής τέθηκε τότε ο αυστραλός Φλακ, ένας αθλητής ημιαντοχής. Ο Βασιλάκος, που ήταν το μεγάλο φαβορί, ο Σπύρος Λούης και ο Σπύρος Μπελόκας ακολουθούσαν με άνεση τον αυστραλό.
Στο 34ο χιλιόμετρο ο Φλακ είπε σ' έναν ποδηλάτη να τρέξει γρήγορα στο Στάδιο και να αναγγείλει τη νίκη του. Οι 100.000 με το άκουσμα της είδησης πάγωσαν. Νωρίτερα, είχαν δει τον Αμερικανό Γκάρετ να κερδίζει στη δισκοβολία, ένα αγώνισμα καθαρά Ελληνικό. Στο 37ο χιλιόμετρο ο Λούης, με αλλαγή ρυθμού, προσπέρασε τον Φλακ, ο οποίος κατέβαλε την ύστατη προσπάθεια να παραμείνει στην πρωτοπορία, αλλά κατέρρευσε και εγκατέλειψε.
Ο 23χρονος Σπύρος Λούης, νερουλάς στο επάγγελμα, είχε μπει την τελευταία στιγμή στον Ολυμπιακό Μαραθώνιο, ως πέμπτος στον δεύτερο αγώνα πρόκρισης για τη συγκρότηση της ελληνικής ομάδας με την προτροπή του Παπαδιαμαντόπουλου, ο οποίος ήταν διοικητής του Λούη, όταν υπηρετούσε τη θητεία του στο στρατό και γνώριζε καλά ότι διέθετε μεγάλη αντοχή στο τρέξιμο. Ο νεαρός Μαρουσιώτης δεν εφάρμοσε κάποια συγκεκριμένη τακτική στον αγώνα. Απλώς έτρεχε. Όμως, φρόντιζε να τρέχει με σταθερό ρυθμό κι αυτό ήταν τελικά που μέτρησε στην κούρσα.
Με το που είδε τον Λούη στην κεφαλή της κούρσας τρία χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό, ο Παπαδιαμαντόπουλος μετέβη έφιππος στο στάδιο κι ενημέρωσε αμέσως τον Γεώργιο Α' και τη βασιλική οικογένεια ότι ένας Έλληνας προηγείται. Η είδηση μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα και μια κραυγή συγκλόνισε το Στάδιο, «Έλλην, Έλλην».
Ο Σπύρος Λούης μπήκε, πράγματι, πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μέσα σε γενικό παραλήρημα των φιλάθλων. Ο χρόνος του, 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, ήταν ο καλύτερος που είχε σημειωθεί στην απόσταση. Δεύτερος τερμάτισε ο Χαρίλαος Βασιλάκος σε 3 ώρες 6 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα, καθώς έχασε πολύτιμο χρόνο συνδιαλεγόμενος με τους χιλιάδες θεατές που τον αποθέωναν κατά μήκος της διαδρομής.
Τρίτος κατετάγη ο Σπυρίδων Μπελόκας, ο οποίος όμως ακυρώθηκε, ύστερα από καταγγελία ότι είχε διανύσει μέρος του Μαραθωνίου πάνω σε κάρο! Έτσι, την τρίτη θέση πήρε ο ούγγρος Γκιούλα Κέλνερ σε 3 ώρες 9 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα, που πάντως δεν βραβεύτηκε, καθώς μετάλλια έπαιρναν μόνον οι δύο πρώτοι.
Στον αγώνα ζήτησε να πάρει μέρος και μια γυναίκα, η Σταμάτα Ρεβύθη. Οι κριτές δεν την άφησαν, καθώς δεν προβλεπόταν συμμετοχή γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η τριαντάχρονη γυναίκα έτρεξε μόνη της την επομένη μέρα (30 Μαρτίου) και διάνυσε τη διαδρομή σε 5ώρες και 30 λεπτά.
Την Τετάρτη 3 Απριλίου 1896, ημέρα λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, έγινε η τελετή απονομής των μεταλλίων στους νικητές όλων των αγωνισμάτων. Ο Σπύρος Λούης, εν μέσω γενικής αποθέωσης στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο, έλαβε κλάδο ελαίας και το ασημένιο μετάλλιο (χρυσό δεν προβλεπόταν τότε) και ο δεύτερος Χαρίλαος Βασιλάκος, ένα δάφνινο στεφάνι και το ασημένιο μετάλλιο.
Ο Σπυρίδων Λούης ήταν πλέον λαϊκός ήρωας. Όλοι ήθελαν να του προσφέρουν ένα δώρο και να κλέψουν λίγη από τη δόξα του. Από τις εφημερίδες εποχής διαβάζουμε:
«Ο κύριος Κυπαρίσσης πρόεδρος της συντεχνίας αργυροχρυσοχόων, του πρόσφερε μία χρυσή αλυσίδα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κύριος Τζιβανόπουλος ένα δαχτυλίδι, ο καφεπώλης Δημήτριος Μπαβέας δωρεάν καφέδες για ένα χρόνο, ο Παύλος Αθανασίου 100 οκάδες κρασί, η ξενοδόχος Δήμητρα Βιβή δωρεάν φαγητό εφόρου ζωής, οι Σιδηρόδρομοι Αττικής δωρεάν εισιτήριο εφόρου ζωής, ο Μιχαήλ Βόδας μια κυνηγετική καραμπίνα και η εταιρεία Σίνγκερ μία ραπτομηχανή».
Αποτελέσματα:
Α/Α ΑΘΛΗΤΗΣ ΧΩΡΑ ΧΡΟΝΟΣ
1 Σπυρίδων Λούης Ελλάδα 2:58:50
2 Χαρίλαος Βασιλάκος Ελλάδα 3:06:03
3 Γκιούλα Κέλνερ Ουγγαρία 3:06:35
4 Ιωάννης Βρεττός Ελλάδα Άγνωστος
5 Ελευθέριος Παπασυμεών Ελλάδα Άγνωστος
6 Δημήτριος Δεληγιάννης Ελλάδα Άγνωστος
7 Ευάγγελος Γερακέρης Ελλάδα Άγνωστος
8 Σταμάτιος Μασούρης Ελλάδα Άγνωστος
9 Σωκράτης Λαγουδάκης Γαλλία Άγνωστος
- Έντουιν Φλακ Αυστραλία Εγκατέλειψε στο 37ο χλμ
- Αλμπέν Λερμιζιό Γαλλία Εγκατέλειψε στο 32ο χλμ
- Ιωάννης Λαυρέντης Ελλάδα Εγκατέλειψε στο 24ο χλμ
- Γεώργιος Γρηγορίου Ελλάδα Εγκατέλειψε στο 24ο χλμ
- Άρθουρ Μπλέικ ΗΠΑ Εγκατέλειψε
- Σπυρίδων Μπελόκας Ελλάδα Ακυρώθηκε

Σήμερα... 30/3

Σύμμαχος κατά της χοληστερίνης το μήλο


Σύμμαχος κατά της χοληστερίνης το μήλο
Σύμμαχος κατά της χοληστερίνης το μήλο

Η κατανάλωσή του οδηγεί σε μείωση της οξειδωμένης LDL κατά 40%

Όλοι γνωρίζουμε τη φράση «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». Φαίνεται όμως πως ένα μήλο την ημέρα κάνει και τη χοληστερόλη πέρα.

Η αυξημένη χοληστερίνη ή υπερχοληστερολαιμία έχει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει αυξημένα περιστατικά αθηροσκλήρωσης σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Η αυξημένη κακή LDL χοληστερόλη και η μειωμένη καλή HDL αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης. Οι αθηρωματικές πλάκες αποφράσσουν τις αρτηρίες και αποτελούν έδαφος για τη δημιουργία θρόμβων αίματος.

Ένας μεγάλος θρόμβος μπορεί να αποφράξει τελείως την αρτηρία και να διακοπεί η ροή αίματος. Η διακοπή αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο, ενώ σε αρτηρίες που στέλνουν αίμα στον εγκέφαλο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το 60% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου δημιουργούνται από τη ρήξη των αθηρωματικών πλακών και τη θρόμβωση.

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ γύρω από τη δράση του μήλου ενάντια στη χοληστερόλη, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός μήλου οδήγησε στη μείωση της οξειδωμένης μορφής της κακής LDL χοληστερόλης.

Η έρευνα διήρκεσε 4 εβδομάδες και οι ερευνητές χορήγησαν σε άτομα μέσης ηλικίας είτε ένα μήλο την ημέρα, είτε πολυφαινόλες (φυσικά αντιοξειδωτικά) από μήλο σε μορφή κάψουλας, είτε ένα εικονικό χάπι. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το μήλο, και όχι τόσο οι πολυφαινόλες του σε μορφή κάψουλας, κατάφεραν να μειώσουν την οξειδωμένη μορφή της LDL χοληστερόλης κατά 40%.

Η LDL χοληστερόλη συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργώντας τις αθηρωματικές πλάκες και τελικά τη στένωση, και θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Η δράση αυτή του μήλου οφείλεται κυρίως στις πολυφαινόλες του, φαίνεται όμως ότι οι πολυφαινόλες από μόνες τους δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όσο ένα ολόκληρο μήλο. Μια πιθανή εξήγηση, είναι ότι στο μήλο υπάρχουν και διάφορα άλλα συστατικά, τα οποία δρουν συνεργιστικά στην αντιμετώπιση της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για τη δημιουργία της αθηροσκλήρωσης και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επίσης, η απορρόφηση των πολυφαινολών από τον οργανισμό είναι μεγαλύτερη όταν καταναλώνονται μαζί με το μήλο παρά από μόνες τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δράση του μήλου κατά της χοληστερόλης είναι μεγαλύτερη και από τα αντιοξειδωτικά άλλων τροφών, όπως της ντομάτας και του πράσινου τσαγιού.

Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά των τροφών, τα οποία αναστέλλουν την οξείδωση, η οποία καταστρέφει τα κύτταρα και επεμβαίνει στη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στην καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών και της οξειδωτικής τους δράσης. Τα αντιοξειδωτικά φαίνεται πως μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και αναστέλλουν τη δράση της στην δημιουργία αθηροσκλήρωσης.

Η έρευνα αυτή είναι ενθαρρυντική για την αντιμετώπιση της χοληστερόλης, αφού καταλήγει στο ότι με μια απλή διατροφική παρέμβαση στη ζωής μας, όπως είναι η κατανάλωση ενός μήλου ημερησίως, μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Και άλλες μελέτες γύρω από την ευεργετική δράση του μήλου στη χοληστερόλη επιβεβαιώνουν τα παραπάνω αποτελέσματα και ενισχύουν την άποψη ότι ένα μήλο την ημέρα αποτελεί σημαντικό βήμα στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Καταναλώστε λοιπόν ένα μήλο την ημέρα για να επωφεληθείτε της δράσης του ενάντια στη χοληστερόλη και όχι μόνο.

mednutrition.gr

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ Girella (τζιρελα)

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ
Girella (τζιρελα)


ΥΛΙΚΑ
450γρ αλεύρι
2 αυγά
200γρ μαργαρίνη
200γρ ζάχαρη
1 βανιλια
για το μισο της ζυμης 50γρ κακάο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Χτυπαμαι την ζαχαρη με την μαργαρινη να αφρατεψει, προσθετουμε
τα αυγα ενα ενα, την βανιλια και το αλευρι λιγο λιγο.
Ζυμωνουμε μεχρι να γινει μια ζυμη μαλακη και ευπλαστη.
2.Την χωριζουμε στα δυο, προσθετουμε στο ενα κομματι το
κακαο και το ζυμωνουμε ξανα για λιγο, μεχρι να ενσωματωθει
και να γινει μια ζυμη σοκολατας.
3.Ανοιγουμε με τον πλαστη τα δυο κομματια με την βοηθεια ενος
σελοφαν και τοποθετουμε την ζυμη με το κακαο πανω στην ζυμη
βουτυρου. Τυλιγουμε την ζυμη χωρις να αφηνουμε κενα εσωτερικα
και την βαζουμε στην καταψυξη για μια ωρα.
4.Βγαζουμε την ζυμη απο την καταψυξη και με ενα κοφτερο μαχαιρι
κοβουμε φετες ολο το μπαστουνι. Τοποθετουμε σε λαμαρινα με
αντικολητικο χαρτι και ψηνουμε στους 180β για 15λ.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Πιπερι στο Στομα



Πιπερι στο Στομα

Oι γυναίκες φρικάρουμε και ξεσπάμε. Κι επειδή τα baccarat είναι της μαμάς και κοστίζουν και μια περιουσία, ξεσπάμε πάνω σου. Μη ρωτήσεις το γιατί. Δεν υπάρχεις κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Είναι στα γονίδιά μας. Λες κάτι, έχουμε τα νεύρα μας, σε βρίζουμε ή, το ακόμα χειρότερο, δεν βγάζουμε μιλιά.

Βλέπεις η ελευθερία του -δικού σου- λόγου παύει να υφίσταται όταν γυρίζουμε από επίσκεψη στο κομμωτήριο και η βαφή δεν πέτυχε, όταν δεν κλείνει το τελευταίο κουμπί του slim jean, όταν δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε καινούργιο και σε πολλές άλλες ακόμα περιπτώσεις, που αν τις αναφέρω, θα εύχεσαι να είχες γεννηθεί μουγκός.

Κι επειδή ξέρω τι σκέφτεσαι αυτήν τη στιγμή («καλύτερα να μασάω παρά να μιλάω»), σε ενημερώνω ότι δεν χρειάζεται να το ρίξεις στις θερμίδες, αλλά να χρησιμοποιήσεις τις σωστές λέξεις και να τις συντάξεις, έτσι ώστε να τη βγάλεις καθαρή.

Προειδοποίηση: μερικές από τις απαγορευμένες λέξεις και φράσεις μπορεί να σου φαίνονται παντελώς ακίνδυνες, αλλά ως γυναίκα σου λέω ότι δεν αστειευόμαστε. Καλύτερα να κάνεις πυρηνικές δοκιμές στη στοματική σου κοιλότητα παρά να τις ξεστομίσεις.

Απαγορευμένη φράση #1
«Χαλάρωσε»
Ισως σου φαίνεται λογικό να της πεις να χαλαρώσει όταν τη βλέπεις και είναι σαν τη μικρή Σάρον του Εξορκιστή, αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα, είναι ό,τι πιο χαζό μπορείς να κάνεις. Προσπάθησε να καταλάβεις ότι μια γυναίκα που φωνάζει και είναι γεμάτη νεύρα, πικρία ή πανικό πιστεύει πως η συμπεριφορά αυτή είναι 100% δικαιολογημένη. Κι αν έστω για λίγο φταις εσύ γι' αυτήν την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει, το να της λες «χαλάρωσε» είναι σαν να της πατάς ένα κόκκινο κουμπί μες στον εγκέφαλό της. Εκείνη, βλέπεις, θα το πάρει ότι αρνείσαι να καταλάβεις το λόγο που είναι αναστατωμένη. Θα παραφράσει το «ηρέμησε» και το «χαλάρωσε» σε «είσαι μία τρελή που θα έπρεπε να της βάλουν ζουρλομανδύα και να την κλείσουν στο Δαφνί». Δεν λέω, μερικές φορές σεληνιαζόμαστε, αλλά δεν είσαι εσύ αυτός που θα μας το πει.

Αντ' αυτού πες... «Κι εγώ είμαι εξίσου αναστατωμένος. Ας το συζητήσουμε και ας βγάλουμε άκρη». Με αυτόν τον τρόπο δείχνεις ότι συμμετέχεις και είσαι πρόθυμος να της συμπαρασταθείς, ακόμα και να δεχτείς το λάθος σου. Κι έτσι θα τη βοηθήσεις, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, που λέει και η φίλη μου η Μαρία, να χαλαρώσει.

Απαγορευμένη φράση #2
«Σ' αγαπώ» (στη μέση ενός καβγά)
Στις ταινίες το «σ' αγαπώ» είναι η τούρτα στο κερασάκι μετά από μια μεγάλη βόλτα στην παραλία του Μαλιμπού με τον ήλιο να δύει ή μετά από μία αισθησιακή νύχτα σε artistic δωμάτιο στο Παρίσι. Στην πραγματική ζωή όμως το «σ' αγαπώ» δεν είναι το επιδόρπιο μιας μοιραίας συνάντησης, αλλά το ψωμοτύρι το δικό σου όταν εκείνη θέλει να συζητήσετε σοβαρά το πρόβλημά σας κι εσύ θέλεις να δεις το 24 - που στην αρχή δεν σου άρεσε κιόλας. Οταν γυρίζεις ξημερώματα στο σπίτι με το πουκάμισο ανοιχτό μέχρι τον αφαλό και την essence Johnnie Cola παντού ή όταν ξεχνάς τα γενέθλιά μας (αλλά τα έχει θυμηθεί μέχρι και ο φούρναρης της γειτονιάς) νομίζεις ότι με έξι γράμματα θα σου δοθεί άφεση αμαρτιών; Επειδή αυτό δεν πρόκειται να γίνει ούτε της πάπισσας Ιωάννας...

Αντ' αυτού πες...
1. Ανάφερέ της με κάθε λεπτομέρεια τι ακριβώς έκανες και γιατί το έκανες.
2. «Δεν θα συμβεί άλλη φορά».
3. «Και να ξέρεις, σ' αγαπώ». (Είναι Ο.Κ. να το πεις στο τέλος της απολογίας σου αντί στην αρχή.)
Και την επόμενη φορά που θα ξαναβγείς με τους φίλους σου, έχε και δεύτερο καθαρό πουκάμισο στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.

Απαγορευμένη φράση #3
«Το αφήνω πάνω σου» (Διαφορετικά: «Ο,τι κι αν αποφασίσεις, είμαι μέσα»)
Οι σχέσεις είναι γεμάτες αποφάσεις. Αποφασίζεις τι φαγητό θα φας, πού θα πας διακοπές, σε ποιο νηπιαγωγείο θα στείλεις το παιδί σου. Οι περισσότεροι άντρες δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ποτέ ότι θα κοίταζαν τη γυναίκα τους ή τη σύντροφό τους και θα έλεγαν «Ξέρεις κάτι; Δεν με νοιάζει». Μπορούν όμως να λένε: «Το αφήνω πάνω σου» και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η διαφορά μας εδώ είναι ότι εσύ τη λήψη αποφάσεων τη λαμβάνεις ως δουλειά άνευ χρημάτων, ενώ για εμάς είναι σαν να βλέπουμε τις βιτρίνες των δυνατοτήτων/ευκαιριών της ζωής. Και μην ξεχνάς, μας αρέσουν τα ψώνια και κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη για εμάς, οπότε όταν λες «το αφήνω πάνω σου» νιώθουμε ότι μας παραμελείς.

Αντ' αυτού πες... «Θα μπορούσα να κάνω το Α ή το Β, αλλά δεν με τρελαίνει και πολύ το Γ. Τι λες κι εσύ;». Ετσι φαίνεται ότι ακούς και δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι, αλλά στην ουσία όμως -και μεταξύ μας- δεν παίρνεις καμία απόφαση ολομόναχος.

Απαγορευμένη φράση #4
«Ηξερες ποιος ήμουν όταν με παντρεύτηκες»
Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Δεν ξέραμε ποιος ήσουν. Ή ξέραμε βαθιά μέσα μας, αλλά ήμασταν τόσο απασχολημένες με το να απολαύσουμε το εξιδανικευμένο εγώ σου, που προτιμήσαμε να παραβλέψουμε ποιος πραγματικά ήσουν. Δεν είναι δικό σου το λάθος, απλώς όταν είμαστε νέοι ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο στο να φαντασιωνόμαστε την τέλεια ζωή και, πίστεψέ με, ακόμα και για μια γυναίκα που έχει πια μεγαλώσει, το να σταματήσει να ονειροπολεί είναι δύσκολο. Γι αυτό μην πεις ποτέ «ήξερες ποιος ήμουν όταν με παντρεύτηκες». Σκοτώνεις ότι είχαμε σκεφτεί για εμάς και μας κόβεις το δικαίωμα της αναζήτησης της τελειότητας. Βάρβαρε!

Αντ' αυτού πες... «Κι εγώ έχω απογοητευτεί και προσπαθώ να κάνω κάτι». Είναι ψέμα. Είναι όμως Ο.Κ.

Απαγορευμένη φράση #5
(Σιωπή)
Μερικές φορές μπορεί να φοβάσαι να εκφραστείς. Ισως πιστεύεις «καλύτερα, ας κρατήσω το στόμα μου κλειστό». Λοιπόν, όχι. Μίλα. Μας κάνεις και νιώθουμε σαν να παίζουμε μπιρίμπα μόνες μας. Χωρίς συμπαίκτες, gossip chat, καφέ και μπισκότα. Αν δεν σε συγκίνησα: σκέψου να παίζεις ποδοσφαιράκι στο PlayStation χωρίς τους κάφρους - συγγνώμη, τους κολλητούς σου ήθελα να πω. Ναι, έτσι ακριβώς αισθανόμαστε.

Αντ' αυτού πες... Οτιδήποτε. Δώσε πάσα. Ρίξε ένα φύλλο στο τραπέζι που να μου κάνει για να φτιάξω τη χιλιάρα. Ρίσκαρε. Πόνταρε, αλλά μείνε στο παιχνίδι.

menshealth.gr

Καρβέλι Ηπειρώτικο


Καρβέλι Ηπειρώτικο

Υλικά
3 κιλά Αλεύρι Κίτρινο
2 κιλά Αλεύρι Δυνατό
400 γρ. Προζύμι
100 γρ. Αλάτι
2,8-3,0 λίτρα Νερό
150 γρ. Μαγιά
150 γρ. Σιμιγδάλι/καλαμποκι

Εκτέλεση
Τοποθετούμε τα υλικά στο μίξερ και τα δουλεύουμε
στην πρώτη ταχύτητα για περίπου 5-7 λεπτά. Έπειτα
τα δουλεύουμε στη δεύτερη ταχύτητα για περίπου
2,5 με 3 λεπτά. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για
περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια, το κόβουμε σε
τεμάχια περίπου στα 3 κιλά το καθένα. Το ανοίγουμε
με τα χέρια και το πασπαλίζουμε με καλαμπόκι και
σιμιγδάλι. Στοφάρουμε για περίπου 35- 40 λεπτά.
Κόβουμε με το μαχαίρι σε διάφορα σχήματα και
φουρνίζουμε στους 220°C για περίπου 45 λεπτά.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Η πρόσληψη λιπαρών από τα παιδιά

Η πρόσληψη λιπαρών από τα παιδιά
Η διάκριση μεταξύ «καλών» και «κακών» αφορά και τις μικρές ηλικίες

Δεν είναι λίγες οι μητέρες εκείνες που προβληματίζονται σχετικά με το αν το παιδί τους πρέπει να καταναλώνει λίπος και, αν ναι, για το ποια θα πρέπει να είναι η πηγή αυτού. Η αλήθεια είναι ότι τα λιπαρά έχουν ψευδώς αποκτήσει τη φήμη του «κακού».

Στην πραγματικότητα όμως, κάποια από αυτά μας είναι απολύτως απαραίτητα σε κάθε ηλικία και δη στην παιδική, όπου η ανάπτυξη έχει τον κύριο λόγο. Ας κάνουμε, λοιπόν, πιο ξεκάθαρους τους λόγους για τους οποίους το παιδί πρέπει να καταναλώνει λιπαρά, τις συνιστώμενες ποσότητες για κάθε ηλικία, τις σωστές αλλά και τις λάθος πηγές λιπαρών.

Καλά και κακά λιπαρά

Οι μητέρες θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεχωρίζουν τα «κακά λιπαρά» και τα «καλά λιπαρά». Τα πρώτα αναφέρονται στα κορεσμένα και τα υδρογονωμένα (trans) λίπη. Είναι αυτά των οποίων η κατανάλωση έχει «κατηγορηθεί» για αυξημένη συσχέτιση με εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και άλλων παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ελέγχετε την ετικέτα τροφίμων για αυτά τα λιπαρά. Έχετε στο μυαλό σας ότι, τα τρόφιμα που περιέχουν τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα είναι συνήθως θερμιδικά «πυκνά», αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης αυξημένου βάρους και παχυσαρκίας.

Τα δεύτερα είναι κυρίως τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, με πιο σημαντικά τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα.

Η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από μόνη της, αλλά και η προτίμηση αυτών έναντι των κορεσμένων, βελτιώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και συνεπώς τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων. Παρόμοια δράση έχουν και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Μπορεί κάποιοι να σκεφτείτε ότι ένα παιδί είναι αρκετά μικρό για να τον απασχολούν χρόνιες παθήσεις όπως αυτές που προαναφέραμε. Αν και δεν είναι πάντα έτσι, τα παιδιά έχουν έναν επιπλέον λόγο να τα καταναλώνουν, καθώς αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξή τους.

Πιο συγκεκριμένα, το α-λινολεϊκό (ω-3 λ.ο.) και το λινελαϊκό οξύ (ω-6 λ.ο.) αποτελούν δομικά συστατικά των κυττάρων και η πρόσληψή τους από την τροφή θεωρείται απαραίτητη, καθώς το ανθρώπινο σώμα δεν τα συνθέτει.

Η πρόσληψη λίπους είναι επίσης ευεργετική, επειδή σε αυτό περιέχονται συστατικά απαραίτητα και χρήσιμα για την υγεία των παιδιών, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K). Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το λίπος βελτιώνει τη γεύση ενός τροφίμου και το κάνει πιο θελκτικό για τα παιδιά.

Τι ποσότητα λιπαρών οξέων εξασφαλίζουν την υγεία του παιδιού;

Τους πρώτους 6 μήνες της ζωής ενός παιδιού, η πρόσληψη λίπους μέσω του θηλασμού αποτελεί το 50% της ενεργειακής του πρόσληψης. Από τη στιγμή που ξεκινά η συμπληρωματική χορήγηση τροφής, έως και τα 2 πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού, η σύσταση για πρόσληψη λίπους είναι 35% της ενεργειακής πρόσληψης, ενώ στη συνέχεια μειώνεται στο 25-35%.

Όσον αφορά στη σύσταση του λίπους, η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων θα πρέπει να παραμένει μικρότερη του 8% της συνολικής ενέργειας, ενώ εάν η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων αποτελεί το 11% της ενέργειας, θεωρείται επαρκής (σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών η επαρκής πρόσληψη είναι 15% της ενέργειας).

Συγκεκριμένα, για τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, η συνιστώμενη πρόσληψη α-λινολεϊκού και λινελαϊκού οξέος είναι κατά προσέγγιση 0,3% και 3%, αντίστοιχα. Αντίθετα, η πρόσληψη trans λιπαρών δεν πρέπει να ξεπερνά το 1% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Το υπολειπόμενο ποσοστό λίπους θα πρέπει να προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά.

Πώς θα εντάξουμε όλα αυτά στη διατροφή του παιδιού;

Πιθανόν, οι μέχρι τώρα πληροφορίες να φαντάζουν δύσκολες στην υλοποίησή τους. Στην πραγματικότητα όμως δεν απαιτούν τίποτα παραπάνω από έναν απλό προγραμματισμό!

Για ένα υγιές παιδί λοιπόν, χωρίς ειδικές διατροφικές απαιτήσεις, ας δούμε, κάποιες απλές οδηγίες που θα μας λύσουν τα χέρια:

- Αποφεύγουμε/μειώνουμε την κατανάλωση ζωικού λίπους, όπως βούτυρο, ορατό λίπος κρέατος, λουκάνικα, τυριά.

- Αντί του βουτύρου προτιμάμε τη φυτική μαργαρίνη (μαλακή) που είναι και καλή πηγή απαραίτητων ω-λιπαρών λόγω των προσεκτικά επιλεγμένων φυτικών ελαίων.

- Προτιμάμε την κατανάλωση ημι-αποβουτυρωμένου γάλακτος.

- Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην κατανάλωση ψαριών, τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα.

- Αποφεύγουμε τα «έτοιμα» τρόφιμα, τα οποία είναι συνήθως πλούσια σε υδρογονωμένα λιπαρά και θερμίδες, σε αντίθεση με το αγνό σπιτικό φαγητό.

- Μειωμένη πρέπει να είναι επίσης και η πρόσληψη γλυκών. Σε περίπτωση που το παιδί μας ζητάει γλυκό, προτιμάμε το παστέλι, λίγη σοκολάτα υγείας, κάποιο γλυκό του κουταλιού και όλα αυτά σε μικρές ποσότητες.

- Εντάσσουμε στο διαιτολόγιο του παιδιού καρπούς, όπως αμύγδαλα, καρύδια και ηλιόσπορους καθώς και έλαια όπως το ηλιέλαιο.

- Μαγειρεύουμε κυρίως με ελαιόλαδο, που μας προσφέρει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία σε υψηλές θερμοκρασίες οξειδώνονται δυσκολότερα σε σχέση με τα λιπαρά οξέα άλλων ελαίων.

- Αποφεύγουμε τα τηγανητά τρόφιμα.

Ένα ισορροπημένο και υγιεινό διαιτολόγιο, ενισχυμένο με τα παραπάνω τρόφιμα είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού σας σε καλής ποιότητας λίπος.

Σαφώς κάθε παιδί έχει συγκεκριμένες ανάγκες και αν θέλετε να πιο εξατομικευμένες συμβουλές ή παρακολούθηση του παιδιού σας μπορείτε να απευθυνθείτε στον πτυχιούχο διαιτολόγο - διατροφολόγο της περιοχής σας.

mednutrition.gr

Tι είναι το αλεύρι


Αρτοποιεια & Συνταγες.

Tι είναι το αλεύρι: Το αλεύρι είναι μια σκόνη η οποία προέρχεται από τα δημητριακά και άλλες αμυλούχες πηγές τροφίμων όπως σίκαλη, κριθάρι, ρύζι κ.α. Συνήθως όμως όταν μιλάμε για αλεύρι, εννοούμε κυρίως το σιτάλευρο, το οποίο προέρχεται από το άλεσμα του καρπού του σιταριού. Πρόκειται για ένα φυτό που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και μαλιστα είναι παγκοσμίως το δεύτερο σε συγκομιδή, μετά τον αραβόσιτο. Η ιδιαιτερότητα του σιταριού είναι ότι ολόκληρο το φυτό είναι εκμεταλλεύσιμο. Ο καρπός του χρησιμοποιείται για την Παρασκευή του αλευριού, καθώς και ζωοτροφών, αλλά συγχρόνως χρησιμοποιείται και ως πρώτη ύλη για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών και καυσίμων.

Σκληρό αλεύρι:Αλεύρι από σκληρό σιτάρι, είναι δυνατό, πλούσιο σε γλουτένη. Με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. Το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ψωμιά αφού δίνει όγκο και ελαστικότητα στο ζυμάρι.

Μαλακό αλεύρι:Αλεύρι από μαλακό σιτάρι, με χαρακτηριστική αλευρώδη υφή. Το χρησιμοποιούμε κυρίως για να φτιάξουμε κεικ και μπισκότα.

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις:Είναι μείγμα σκληρού και μαλακού σταριού και το χρησιμοποούμε τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και για να φτιάξουμε ψωμί.

Αλεύρι ολικής αλέσεως:Περιέχει όλο το σπόρο του σιταριού, το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ψωμί, αλλά πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι όλες οι διαδικασίες παρασκευής του ψωμιού θα πρέπει να διαρκέσουν περισσότερο.

Αλεύρι από σκληρό σιτάρι:... ή αλλιώς σεμολίνα. Πρόκειται για το φυσικό λευκό αλεύρι, το οποίο προέρχεται απο το μέτριο άλεσμα της καρδιάς του καρπού του σιταριού. Εχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες και τη μικρότερη σε άμυλο. Χαρίζει μοναδική γεύση και υφή στο ψωμί, ενώ είναι ιδανικό και για την Παρασκευή ζυμαρικών.

Φαρίνα:Παρασκευάζεται τόσο από την άλεση σιταριού, όσο και από τις αμυλούχες ρίζες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις, εμπλουτίζεται με βιταμίνη Β και σίδηρο.

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, που φουσκώνει μόνο του:Σε αυτό το είδος του αλευριού, προστίθενται εξαρχής το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και άλλες διογκωτικές ουσίες. Το μειονέκτημά του όμως, είναι ότι σε περίπτωση που εκτεθεί σε υγρασία, χαλάει πολύ γρήγορα.

Αλεύρι τύπου 90%:Είναι ένα αλεύρι το οποίο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πίτουρο. Το χρησιμοποιούμε κυρίως για να φτιάξουμε μαύρα ψωμιά.

Αλεύρι τύπου 70%:Το χρησιμοποιούμε κυρίως για να φτίαξουμε λευκό ψωμί.

Αλεύρι τύπου 55%:Με αυτό φτιάχνουμε κυρίως ψωμιά πολυτελείας και φρυγανιές. Αλεύρι απο κριθάρι:Το αναμειγνύουμε συνήθως με αλεύρι από σίκαλη και δίνει χαρακτηριστική ελαφρά πικρή γεύση στο ψωμί μας.

Αλεύρι από καλαμπόκι: Για να φτιάξουμε αρτοσκευάσματα, το αναμειγνύουμε κυρίως με σιτάλευρο, επειδή από μόνο του δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα γλουτένης, με αποτέλεσμα να μην φουσκώνει αρκετά.

Αλεύρι από βρώμη:Δίνει μια χαρακτηριστική υγρασία στο ψωμί μας και το συνδυάζουμε συνήθως με σιτάλευρο.

Αλεύρι από σίκαλη:Το ψωμί από σίκαλη θεωρείται πιο υγιεινό. Προσθήκη ακόμα και μικρής ποσότητας δίνει χρώμα στην κόρα του ψωμιού μας και κάνει πιο μαλακή την ψίχα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις