Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Πλεκτά φύλλα

 
 
 

 
Στο σύνδεσμο αυτό θα δείτε πώς το φτιάχνουμε - είναι πανεύκολο!!!

Ανοικτό e-book : "Κλεψύδρα" της Έλλης Παιονίδου

http://www.ideostato.gr/2013/04/e-book_11.htmlΑνοικτό e-book : "Κλεψύδρα" της Έλλης Παιονίδου

Η συλλογή ποιημάτων "Κλεψύδρα" της Κύπριας συγγραφέως Έλλης Παιονίδου, που κυκλοφόρησε το 1987 στη Λεμμεσό, διανέμεται ελεύθερα στο διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή από την ίδια την συγγραφέα.


Η Έλλη Παιονίδου γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1940. Έχει γράψει ποίηση, πεζό, βιβλία για παιδιά και νέους. Έχει ασχοληθεί επίσης με την κριτική βιβλίου και το χρονογράφημα καθώς και την απόδοση ξένης ποίησης στα ελληνικά. Κυκλοφορούν γύρω στα τριάντα βιβλία της, ενώ έργα της έχουν μεταφραστεί σε χώρες της Ευρώπης. Τόσο για το ποιητικό της έργο όσο και για τα βιβλία της για παιδιά, η συγγραφέας τιμήθηκε με διάφορες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Κύπρου 2005 για το έργο της Μαγδαληνή, Μάγδα, Μάγκι...

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

μιλφειγ


μιλφειγ
ΥΛΙΚΑ
1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικης
3 στρώσεις σφολιάτας ψημενη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ενα ταψι λαδωμενο και αλευρωμενο απλωνουμε την μια σφολιατα στην συνεχεια απλωνουμε την κρεμα ζαχαροπλαστικης.
Αυτο το κανουμε τρεις φορες.
2.Με μια σπατουλα καλυπτουμε τα πλαινα με κρεμα κι αυτα
και κανουμε επικοληση την ψιλοκομενη σφολιατα
3.Βαζουμε το μιλφειγ στο ψυγειο για τρεις ωρες.
Μολις ειναι ετοιμο, κοβουμε και σερβιρουμε.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

(Σαν) μουσακάς διαίτης


(Σαν) μουσακάς διαίτης
Νοστιμότατη συνταγή για μουσακά με ελάχιστες θερμίδες. Κατάλληλος για δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες - λιπαρά - υδατάνθρακες.

• Άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς: 100 γρ.
• Φλάσκες μελιτζάνες: 4 μεγάλες (2 κιλά περίπου)
• Τριμμένο καρότο: 1 μέτριο
• Τριμμένο κολοκύθι: 1 μέτριο
• Ψιλοκομμένα κρεμμύδια: 2 μέτρια
• Ντοματοχυμό: 1 κούπα
• Άπαχο γιαούρτι: 1 κεσεδάκι
• Αυγό: 1 μεγάλο
• Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
• Ξερά αρωματικά: 2 κουταλάκια σύνολο (θυμάρι, ρίγανη, ματζουράνα, δεντρολίβανο ή ότι άλλο σας αρέσει)
• Ελαιόλαδο: μερικές σταγόνες

Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες 1 εκ. πάχος περίπου και τις αλατίζετε. Τις αφήνετε 30 λεπτά περίπου να ξεπικρίσουν. Στρώνετε 2 μεγάλα ταψιά με λαδόχαρτο και απλώνετε πάνω τις μελιτζάνες. Τις ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου (να μαλακώσουν καλά).

Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τον κιμά: ρίνετε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και με χαρτί κουζίνας περνάτε τον πάτο και τα τοιχώματα να λαδωθούν ελαφρά. Ζεσταίνετε την κατσαρόλα και προσθέτετε τον κιμά να καβουρδιστεί για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας τον τακτικά.

Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το τριμμένο καρότο και κολοκυθάκι. Μαγειρεύετε για μερικά λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας τακτικά. Τέλος προσθέτετε αλατοπίπερο, τα μπαχαρικά και τον ντοματοχυμό. Ανακατεύετε και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Χαμηλώμετε την φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα. Ελέγχετε που και που κι αν χρειάζεται προσθέτετε λίγο νερό.

Ρίχνετε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο σε ένα ταψάκι 35 εκ. περίπου και το απλώνετε με χαρτί κουζίνας. Στρώνετε κάτω το 1/3 από τις μελιτζάνες. Κρατάτε στην άκρη 1 κούπα κιμά και από τον υπόλοιπο, στρώνετε τον μισό πάνω από τις μελιτζάνες. Στρώνετε άλλη μια στρώση μελιτζάνες και από πάνω τον υπόλοιπο κιμά. Τελειώνετε με μια στρώση μελιτζάνες.

Χτυπάτε το αυγό ελαφρά και το προσθέτετε στο γιαούρτι. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε την κούπα κιμά που κρατήσατε. Απλώνετε αυτό το μείγμα πάνω από την τελευταία στρώση μελιτζάνες.

Ψήνετε το φαγητό στους 180 βαθμούς για 35 - 40 λεπτά περίπου. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό με μια πλούσια πράσινη σαλάτα.

radicio.com

Ἀρχαῖες πόλεις Ἑπτανησίων στὴν ἑλληνιστικὴ Συρία…

http://anihneftes.wordpress.com/2013/04/11/%E1%BC%80%CF%81%CF%87%CE%B1%E1%BF%96%CE%B5%CF%82-%CF%80%CF%8C%CE

Ἀρχαῖες πόλεις Ἑπτανησίων στὴν ἑλληνιστικὴ Συρία…

Sirens

Δυο Λευκάδες, μια Ιθάκη και μια Δολίχη στην αρχαία Συρία
Γράφει ο Γιώργος Λεκάκης, www.lekakis.com
Στα ελληνιστικά χρόνια σημειώνεται ένας μεγάλος εποικισμός Επτανησίων στην Μέση Ανατολή. Αναφέρονται δυο πόλεις με το όνομα Λευκάς (δηλ. πόλη που έκτισαν άποικοι εκ Λευκάδος) επί Σελευκιδών: Η μια στην Ν. και η άλλη στην Β. σημερινή Συρία. Κι έτσι δικαιολογείται αρχαία πόλη με το όνομα Ιθάκη «παρά τον Ευφράτην», που αναφέρεται πιθανότατα κι αυτή στην έκταση της (νυν) Συρίας, πόλη κτισμένη από Ιθακησίους αποίκους.

Σχετική με την Ιθάκη ήταν και η Δολίχη (= επιμήκης, μακρυά, μακρόστενη > σχετ. το τοπωνύμιο Μακρόνησος). Έτσι σχετική με την Ιθάκη Συρίας θα ήταν και η Δολίχη Συρίας, πόλη στην περιοχή της Κομμαγηνής, επί της Γερμανικίας οδού, κατά τον Ευφράτη ποταμό. Ιδρύθηκε κι αυτή επί εποχής διαδόχων του Μεγ. Αλεξάνδρου. Επί Ρωμαίων αυτοκρατόρων εξέδωσε νόμισμα. Σ’ αυτήν ελατρεύετο ο Δολιχηνός Ζευς. Σπουδαίος ναός του υπήρχε εκεί. Διέθετε επίσημα θερμά λουτρά. Στα χριστιανικά χρόνια υπήρξε έδρα επισκοπής.
Οι νέοι άποικοι συνηθίζουν να δίνουν το όνομα της πόλεως καταγωγής τους στην νέα πόλη που νεοκατοικούν ή ιδρύουν. Έτσι έκαμαν και στην Μεσοποταμία του 4ου αι. π.Χ. Έτσι βρίσκουμε εκεί πόλεις κτισμένες – εκτός από Επτανησίους, όπως προανέφερα – από Μακεδόνες (Μακεδονόπολις, Αμφίπολις, Έδεσσα, Ανθεμουσιάς, Ευρωπός, κ.ά.), Πελοποννησίους, Στερεοελλαδίτες, Θράκες, Θεσσαλούς, Ηπειρώτες, κ.ά. (Το ίδιο έκαμαν και οι σύγχρονοι πρόσφυγες, όταν ξερριζώνονταν βιαίως από την Σμύρνη και την Φώκαια, λ.χ. και ίδρυαν στην νέα πατρίδα τους την Νέα Σμύρνη και την Νέα Φώκαια, αντιστοίχως, κ.ο.κ.).
Προς ανακαιφαλαίωσιν, στην Συρία των ελληνιστικών χρόνων υπήρχαν οι εξής αρχαίες ελληνικές πόλεις:
Στην Σελευκίδα (στην βόρεια Συρία) : Αμφίπολις, Αντιγόνεια, Αντιόχεια (υπήρχαν δυο πόλεις με αυτό το όνομα στην ίδια περιοχή), Απάμεια, Απολλωνία, Αρέθουσα, Αστακός, Αχαΐα, Βέρροια (πρόκειται για την νυν πρωτεύουσα της Συρίας, που εξακολουθεί να λέγεται παραφρασμένα Βηρυτός), Βοττιαίος δήμος, Γέφυρα, Γίνδαρος, Δάφνη, Διόσπολις, Δολίχη, Επιφάνεια (υπήρχαν 3 πόλεις με αυτό το όνομα στην ίδια περιοχή), Ευρωπός, Ζεύγμα, Ημαθία, Ηραία, Ηράκλεια (υπήρχαν δυο πόλεις με αυτό το όνομα στην ίδια περιοχή), Θρακών κώμη (;), Ιεράπολις, Ιθάκη, Καλλίπολις, Κύρρος, Λαοδίκεια, Λάρισσα, Λευκάς, Λυσιάς, Μαρώνεια, Μέγαρα, Μελεάγρου Χάραξ, Νεάπολις, Νικατορίς, Πέρινθος, Σελεύκεια (υπήρχαν δυο πόλεις με αυτό το όνομα στην ίδια περιοχή), Σέρραι (;), Τεγέα, Χαλκίς, Χαονία και Ωρωπός.
Στην επαρχία Κομμαγηνής: Αντιόχεια (υπήρχαν δυο πόλεις με αυτό το όνομα στην ίδια περιοχή), Αρσάμεια (υπήρχαν δυο πόλεις με αυτό το όνομα στην ίδια περιοχή), Γερμανίκεια, Σαμόσατα, Σελεύκεια και Στρατονίκεια.
Στην Κοίλη (δηλ. την νότια) Συρία: Αίνος, Ανθηδών, Αντιόχεια (υπήρχαν δυο πόλεις με αυτό το όνομα στην ίδια περιοχή), Αντιόχου φάραγξ, Απολλωνία (υπήρχαν δυο πόλεις με αυτό το όνομα στην ίδια περιοχή), Αρέθουσα, Αρσινόη (υπήρχαν δυο πόλεις με αυτό το όνομα στην ίδια περιοχή), Βρόχοι, Γάδαρα, Γάζωρος (;), Γέρασα, Γέρρα, Δημητριάς, Δίον, Ελλάς, Ηλιούπολις, Ηράκλεια, Ίππος, Λαοδίκεια (υπήρχαν δυο πόλεις με αυτό το όνομα στην ίδια περιοχή), Λευκάς, Λυσιάς, Ορθωσία, Πέλλα, Πιερία, Πτολεμαΐς, Σελεύκεια (υπήρχαν 3 πόλεις με αυτό το όνομα στην ίδια περιοχή), Σκυθόπολις, Στράτωνος Πύργος, Τριπαράδεισος, Τύρος, Φιλαδέλφεια, Φιλωτερία και Χαλκίς.
ΠΗΓΕΣ:
Στ. Βυζάντιος.
Λεκάκης Γ. «Ιθάκη, το νησί του Οδυσσέα» (υπό έκδοσιν).
Droysen J. G. «Ιστορία των Επιγόνων του Μ. Αλεξάνδρου».
Ἀπὸ www.mylefkada.gr
Shortlink: http://wp.me/p2VN9U-nd

Πλέσκα

Πλέσκα

Ώσπου να πεις "πίτα" έγινε!

• 2 αβγά
• ½ ποτήρι καλαμποκέλαιο
• αλάτι
• ½ κιλό φέτα
• 800 γρ. πράσα ζεματισμένα
• 750 γρ. καλαμποκάλευρο
• 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Η πλέσκα είναι είδος βλάχικης πίτας. Παρόμοια πίτα φτιάξαμε στον παλιό Άγιο Αθανάσιο το Φεβρουάριο του 2006 (βλ. Παρόμοιες Συνταγές). Είναι πανεύκολη στην παρασκευή της και πάρα πολύ νόστιμη!

Βήμα 1: Σε μια μεγάλη μπασίνα ανακατεύουμε με το χέρι τα 650 γρ. αλεύρι, το μπέικιν, αλάτι και λάδι, προσθέτοντας σιγά-σιγά νερό μέχρι το μείγμα να γίνει σφιχτό.

Βήμα 2: Λαδώνουμε το ταψί που θα ψήσουμε την πίτα, βάζουμε μέσα το ζυμάρι και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του.

Βήμα 3: Χτυπάμε τα αβγά και τα βάζουμε σ' ένα μπολ μαζί με τα πράσα και την τριμμένη φέτα. Ανακατεύουμε και απλώνουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη.

Βήμα 4: Πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο, μουσκεύουμε με λάδι και νερό και ψήνουμε την πίτα στους 180οC για περίπου 1 ώρα.

toarkoudi.gr

Απαλά ζεστά πιατάκια σουβέρ

 

Πρωτότυπα φανταστικά πλεκτά φρούτα 
για να κρατήσουν στοργικά την κούπα σας
Καλή επιτυχία!

Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών Ιεράπετρας


 

Η Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών Ιεράπετρας βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της επαρχίας Ιεράπετρας, με πανοραμική θέα προς το Λυβικό πέλαγος σε κατάφυτο και ερημικό περιβάλλον, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ "H άνοιξη, περαστικιά..."


 
ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ "H άνοιξη, περαστικιά..."

H άνοιξη, περαστικιά
απ’ το σπίτι,
έσυρε μια χαρακιά
στο φεγγίτη.

Xάραξε κλαδιά πλεχτά
σα γαϊτάνι,
και τα φύλλα τα δετά
σε στεφάνι,

και τ’ αγέρι όταν περνά
στα κοτσάνια,
κάνουν όλα ταπεινά
μια μετάνοια.

Πέρασε απ’ τις γνωστικές
τις κοπέλες
κι άνθισαν ποδιές λευκές
και κορδέλες.

Άγιασε τα χώματα
μ’ άγια μύρα,
κι είν’ ευκές τα χρώματα,
γύρα-γύρα.

Πήγε κι απ’ την εξοχή
κι απ’ το ρέμα,
κι όλοι οι φράχτες, οι φτωχοί,
τρέχουν αίμα.
Tώρα ο δρόμος της μακριά
θα τη βγάλει,
κει που βρέχει τη στεριά
τ’ ακρογιάλι,

στα νερά τα χαμηλά,
κούφια, λίγα,
για να βάλει μια λιλά,
μια ίσια ρίγα.

Άδειασε κι εδώ κι εκεί
τόσα δώρα
και σα Mοίρα στοργική
φεύγει τώρα
― στην καλή της ώρα!

ΠΙΝΑΚΑΣ Susan Hazard «spring poppies»

Παγωτό Μοχίτο


Παγωτό Μοχίτο

Δροσιστικό, απολαυστικό, ανεβαστικό και κυρίως σπιτικό! Το δυνατό του σημείο: Τα χαμηλά λιπαρά. Μας την έδωσε με χαρά και μας έδωσε μία συμβουλή: «Συνδυάστε το» μας είπε «με δυνατή μουσική και καλή παρέα!!!!» Σλουρπ!

• 250 γρ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
• 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
• 1 κουτί γάλα εβαπορέ light
• 3 ζουμερά lime ή λεμόνια (χυμός + ξύσμα)
• 1/2 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
• 1 φλ. καφέ λευκό ρούμι

Αδειάζουμε το ζαχαρούχο και το εβαπορέ σε ένα τάπερ και τα βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου τρεις ώρες.

Λίγο πριν τα βγάλουμε από την ψύξη χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να φουσκώσει.

Προσθέτουμε τα παγωμένα γάλατα, το χυμό και το ξύσμα, το ρούμι και τον ψιλοκομμένο δυόσμο αφήνοντας λίγο για το γαρνίρισμα.
Ανακατεύουμε καλά και κυρίως... τρυφερά.

Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα δοχείο (όχι γυάλινο) και το καταψύχουμε για άλλες τρεις ώρες.

Στη συνέχεια το ξαναχτυπάμε στο μίξερ και το καταψύχουμε ξανά για να το απολαύσουμε όταν θα παγώσει αρκετά.


lovecooking.gr
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις