Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Παστέλι σύκο µε καρύδια

Φτιάξτε µόνοι σας: Παστέλι σύκο µε καρύδια | vita.gr 

Φτιάξτε µόνοι σας: Παστέλι σύκο µε καρύδια

Ένα νόστιμο και δυναμωτικό σνακ που γίνεται εύκολα και θα χαρούν όλες τις ώρες της ημέρας όσοι, μικροί και μεγάλοι, έχουν αδυναμία στα σύκα.


(Για 5 μερίδες) ● 2 κιλά φρέσκα σύκα ● 750 γρ. ζάχαρη ● 300 γρ. ψίχα καρυδιού χοντροκομμένη ● κουταλάκι εσάνς βανίλια ή 2 φιαλίδια σκόνη βανίλιας ● 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (προαιρετικά) ● 2 χούφτες καβουρδισμένο σουσάμι ● 1 μεγάλη κατσαρόλα ● 1 ποτήρι του νερού ● 1 ταψί Νο 36 ● Λαδόκολλα 1. Καθαρίζετε τη φλούδα από τα σύκα και τα βάζετε στο μπλέντερ να πολτοποιηθούν. 2. Μετράτε με ένα ποτήρι του νερού τον πολτό από τα σύκα και για κάθε 2 ποτήρια πολτό προσθέτετε στην κατσαρόλα 1 ποτήρι ζάχαρη. 3. Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πού και πού για να μη σας κολλήσει. 4. Μόλις αρχίσει το μείγμα να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, δυναμώνετε τη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι ο πολτός να γίνει μια ενιαία μάζα. 5. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν χρειάζεται άλλο βράσιμο, βγάζετε μια κουταλιά από το μείγμα και την αφήνετε σε ένα πιατάκι. Αν το γλυκό ξεκολλά από το πιάτο, είναι έτοιμο και το κατεβάζετε από τη φωτιά. 6. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τη βανίλια, το καρύδι, το πιπέρι (προαιρετικά) και ανακατεύετε καλά. 7. Στρώνετε στο ταψί ένα κομμάτι λαδόκολλα και αδειάζετε από πάνω το μείγμα. Αφού το απλώσετε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι, καλύπτετε την επιφάνεια με άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλα και το αφήνετε για μία εβδομάδα ή περισσότερο, μέχρι να στεγνώσει. 8. Στη συνέχεια, κόβετε το παστέλι σε κομμάτια, το «τακτοποιείτε» σε ένα γυάλινο σκεύος, πασπαλίζοντας τις στρώσεις με καβουρδισμένο σουσάμι, κλείνετε το σκεύος και το φυλάτε στην ψύξη, όπου θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 15 ημέρες. vita
https://www.vita.gr/2008/09/11/diatrofi/ftiakste-onoi-sas-pasteli-syko-e-karydia/

Η ΑΣΕΛΓΕΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ ΚΑΙ ΟΙ ΡΑΧΟΥΛΕΣ

Manos Solidakis.
Επειδή αύριο 26 Αυγούστου κλείνουν τρία χρόνια απο το συμβάν της σύγκρουσης των πολεμικών αεροπλάνων νότια της Ιεράπετρας, η απάντηση του άλλου ήρωα του Ανδρέα Μαμαντόπουλου, διευθυντή της χειρουργικής κλινικής στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας εκείνη την εποχή, γίνεται πιό επίκαιρη από ποτέ.

Διαβάστε το

------

Η ΑΣΕΛΓΕΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ ΚΑΙ ΟΙ ΡΑΧΟΥΛΕΣ
Προς κύριο Λιαρόπουλο

Έχουμε συνηθίσει, στο όνομα της επιχειρηματολογίας, να παρακολουθούμε στους δέκτες μας, τον κάθε άσχετο να μετατρέπει τον εαυτό του σε ειδικό καπετάνιο, πιλότο, αστροναύτη ή οικονομολόγο. Δεν περιμέναμε όμως από τον Καθηγητή Οικονομικών της υγείας κύριο Λιαρόπουλο, στο όνομα της τεκμηρίωσης των λεγομένων του, να ολισθήσει σ αυτό το ατόπημα. Μετατρέποντας τον εαυτό του σε ειδικό επειγοντολόγο τραυματιολόγο γιατρό και στην προσπάθεια του να πείσει, αναφέρεται στην τραγική απώλεια του ήρωα Σήφη Αναστασάκη που χάθηκε μετά από σύγκρουση δύο πολεμικών αεροσκαφών στις 26 Αυγούστου του 2010. Iσχυρίστηκε σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ πως αν η αντιμετώπιση του γινόταν αλλού, ο πιλότος του μαχητικού F16 θα επιζούσε. Και τελείωσε τη φράση του λέγοντας ότι δεν μπορεί να έχουμε νοσοκομείο «σε κάθε ραχούλα».
Εδώ ραχούλα λοιπόν κύριε Λιαρόπουλε.
Η μοναδική ραχούλα που έχετε στο Λιβυκό πέλαγος. Δεν έχετε άλλη.
Στη ραχούλα αυτή, μόλις ένα χρόνο πριν, τις ίδιες πάλι μέρες του Αυγούστου, 16 βαριά τραυματίες, θύματα μαζικού τροχαίου ατυχήματος, όλοι τους παιδιά και έφηβοι, αντιμετωπίστηκαν συντονισμένα, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι εν ζωή . Όλοι οι ειδικοί στο θέμα αυτό , περιλαμβανομένου του συνομιλητή σας κυρίου Ευθυμίου παραδέχθηκαν ότι αν το συμβάν αυτό αντιμετωπιζόταν οπουδήποτε αλλού, θα θρηνούσαμε πολλά θύματα. Οι Αμερικανοί paramedics με βάση τη βαρύτητα των τραυμάτων , υπολόγισαν ότι αν το ατύχημα αυτό συνέβαινε στις ΗΠΑ, θα είχαν απώλειες ζωής σε 3,5 από τα θύματα. Μη με ρωτήσετε πώς υπολογίζεται το 3,5. Μακάρι να ήταν μαζί μας ακόμα ο Δημήτρης ο Βουρβαχάκης, να μας το εξηγήσει.

Τέσσερα παιδιά χειρουργήθηκαν για ενδοκοιλιακή αιμορραγία, τέσσερα άλλα παιδιά διασωληνώθηκαν με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, άλλο ένα με σοβαρή θλάση πνευμόνων και ενδοπνευμονική αιμορραγία και άλλο ένα έκανε ανακοπή καρδιάς μέσα στα χέρια μας από σοβαρή αιμορραγία από επιφυσιόλυση στα ισχία. Βάλε κύριε Λιαρόπουλε , θιασώτη των μεγάλων νοσοκομειακών κάστρων να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο συμβάν .
Στην ίδια ραχούλα, οι γιατροί του Νοσοκομείου παρέλαβαν τον πιλότο μας από το σκάφος του Λιμενικού μας. Πρόλαβε να σηκώσει το χέρι του όταν ρωτήθηκε αν είναι καλά. Αμέσως μετά έχασε τις αισθήσεις του πέφτοντας σε βαρύ ολιγαιμικό shock. Δεν υπήρξε καμία ολιγωρία. Επί τόπου διασωληνώθηκε και άρχισε η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση. Συνεχίστηκε τιτάνιος αγώνας εντός του χειρουργείου για την διάσωση του, πάντα σε επαφή με τους γιατρούς του θαλάμου επιχειρήσεων, γνωρίζοντας ότι οι κακώσεις στα μεγάλα λαγώνια αγγεία της λεκάνης δεν είναι συμβατές με τη ζωή. Σταμάτησε η καρδιά του πολλές φορές, οι κόρες των οφθαλμών του σε ήταν σε συνεχή μυδρίαση, αλλά δεν το βάζαμε κάτω. Ήταν θέμα συναισθηματικό, ήταν ηθικό, ήταν πείσμα απέναντι σε κάθε ιατρικό δεδομένο ή στατιστική. Για μας ο Σήφης ήταν το παλληκάρι μας. Δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε.
Ας μας πει ο κύριος Λιαρόπουλος σε ποιο Νοσοκομείου του πλανήτη επιβιώνουν τέτοιου είδους τραυματισμοί. Η θνητότητα τραυματιών με κακώσεις αντίστοιχες του Σήφη είναι 100%. Αν αρχίσει άμεσα εμβολισμός (τεχνική που εφαρμόζεται σε δύο έως τρία Νοσοκομεία της χώρας) πάλι η θνητότητα παραμένει στο 100% λόγω του μη αναστρέψιμου shock και της εγκεφαλικής βλάβης. Αν πριν την εγκατάσταση του shock αρχίσει ο εμβολισμός και με ταυτόχρονη εφαρμογή όλων των άλλων προβλεπόμενων προσπαθειών, μπορεί το ποσοστό να κατέλθει κατά μερικές εκατοστιαίες μονάδες, αλλά την ευκαιρία αυτή δεν μας την έδωσε ο τραυματίας μας.
Νομίζετε πως πανηγυρίζουμε κύριε Λιαρόπουλε;
Κάθε χρόνο τιμούμε τη μνήμη του, γιατί έτσι είμαστε εμείς οι γιατροί της ραχούλας.
Και τη ραχούλα μας θα τη διατηρήσουμε κύριε Λιαρόπουλε. Γιατί είναι κομμάτι της ζωής μας και γιατί είμαστε έτοιμοι για σκληρούς αγώνες. Το σοκ και το δέος βλέπετε δεν κατάφερε κανείς να το περάσει στην Ιεράπετρα. Έχουμε ακόμα το κεφάλι ψηλά.
Γι αυτό μην ξαναβάλετε στο στόμα σας τον Σήφη τον Αναστασάκη. Μην ασελγείτε στη μνήμη ηρώων. Αν θέλετε να είστε αρεστός στην ηγεσία του υπουργείου βρέστε άλλα επιχειρήματα. Η ανοησία δεν είναι «ίδιον» σοφών καθηγητών πανεπιστημίου.

Ανδρέας Μαμαντόπουλος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών M.D. P.H.D.
Δ/ντής Χειρουργικού Τομέα Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Κομμάτι κομμάτι...

Φωτογραφία
El hogar de las lanas.
Κομμάτι κομμάτι έχουμε το σύνολο!
Ο χειμώνας είναι προ των πυλών . 
Τι ελλείψεις έχετε απο ζεστά ρούχα του σπιτιού; Αρχίστε τώρα να δημιουργείτε για να έχετε καλό και ζεστό χειμώνα. 
Καλή επιτυχία!

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

http://www.back-to-nature.gr/2013/08/blog-post_4152.html

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Υλικά
  • 50 δαμάσκηνα ίσου μεγέθους (περίπου 2 κιλά )
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • βανίλια , αν είναι δυνατόν φρέσκια.
  • 1 μικρό ποτήρι νερό.
Εκτέλεση
Πλύντε καλά τα δαμάσκηνα και βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίξτε τη ζάχαρη και το νερό. Αφήστε τα 1 νύχτα για να βγάλουν το δικό τους νερό και να λιώσει και η ζάχαρη. Την άλλη μέρα βράστε το γλυκό σε δυνατή φωτιά στην αρχή, χαμηλώστε αργότερα μέχρι να δέσει το σιρόπι. Εγώ πάντα τα γλυκά του κουταλιού , τα αφήνω μια μέρα, κρυώνουν και μετά τα ξαναελέγχω άν χρειάζονται περισσότερο δέσιμο. Τα κουκούτσια αν θέλετε μπορείτε να τα βγάλετε, επίσης στη θέση του κουκουτσιού να βάλετε 1 αμύγδαλο. Προσέξτε να μη κόψετε το φρούτο στη μέση . Μόνο τόσο όσο χρείάζεται για να βγεί το κουκούτσι.Εχει ένα καταπλήκτικό χρώμα, και απίθανη χειμωνιάτικη γεύση.

Ανατολίτικο παγωτό

Μια πολύ ιδιαίτερη γεύση που πρέπει να το δοκιµάσετε οπωσδήποτε - Δεν περιγράφεται!

Υλικά συνταγής

5 κρόκους αυγών
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
250 ml γάλα φρέσκο
1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

2 κ.σ. ανθόνερο
250 ml κρέμα γάλακτος (κρύα και χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή)
Φιστίκια Αιγίνης ωμά για το σερβίρισμα
Άχνη και ανθόνερο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Με µίξερ χειρός χτυπάµε τους κρόκους µε τη ζάχαρη για 5΄-6΄ µέχρι να ασπρίσουν και να λιώσει η ζάχαρη.
Ζεσταίνουµε το γάλα στην κατσαρόλα. Λίγο λίγο και πάντα ανακατεύοντας ρίχνουµε το ζεστό γάλα στα αυγά. Ξαναβάζουµε το µείγµα στην κατσαρόλα. Σε µέτρια φωτιά και πάντα ανακατεύοντας µε ξύλινη κουτάλα, αφήνουµε για λίγα λεπτά να πυκνώσει το υγρό. Εάν έχετε θερµόµετρο, στους 70οC είναι έτοιµο. Αλλιώς, όταν µένει ελαφριά στρώση κρέµας στην κουτάλα το µείγµα είναι έτοιµο. Προσοχή, δεν βράζουµε το µείγµα!
Αποσύρουµε την αραιή κρέµα από τη φωτιά. Προσθέτουµε το µέλι και τις 2 κ.σ. ανθόνερο. Αφήνουµε το µείγµα να κρυώσει καλά. Τότε προσθέτουµε την χτυπηµένη κρέµα και απαλά διπλώνουµε το µείγµα µε σπάτουλα. Αν έχουµε παγωτοµηχανή, χτυπάµε σε αυτήν το παγωτό, αλλιώς βάζουµε το µείγµα στην κατάψυξη και µόλις αρχίσει να κάνει σώµα, να πήζει ελαφρά, το χτυπάµε µε µίξερ να αφρατέψει. Ξαναπαγώνουµε. Επαναλαµβάνουµε 3-4 φορές την ίδια διαδικασία για πιο βελούδινη υφή, χωρίς κρυστάλλους.
Σερβίρουµε µε φιστίκια Αιγίνης, ραντίζουµε µε λίγο ανθόνερο και πασπαλίζουµε µε λίγη άχνη.

Επιπλέον χρόνος παγώµατος

Mερίδες: 5
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

όμορφο και πρωτότυπο


CreativeMamy.

grazioso
http://www.ravelry.com/patterns/library/bathroom-door-organizer

Είναι όμορφο και πρωτότυπο να πλέξουμε μικρούς χώρους αποθήκευσης και φύλαξης καθημερινών μικροαντικειμένων και ειδών καθημερινής χρήσεως Καλή επιτυχία!

Nouvel Observateur : Η κρίση στην ευρωζώνη θυμίζει το Κραχ του '30

Παναγιώτης Αγραφιώτης.
 
Nouvel Observateur : Η κρίση στην ευρωζώνη θυμίζει το Κραχ του '30

«Η Ιστορία συχνά τείνει να επαναλαμβάνεται, σαν φάρσα ή σαν τραγωδία». Ετσι ξεκινάει το άρθρο του Λοράν Ζοφρέν στον Nouvel Observateur, στο οποίο παραλληλίζει την κρίση στην ευρωζώνη με το Κραχ και τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του '30

«Ας θυμηθούμε ένα παλιό σενάριο», συνεχίζει ο Λοράν Ζοφρέν: «Ενα κραχ προκαλεί μια παγκόσμια κρίση. Η ύφεση οδηγεί σε μια τεράστια ανεργία. Τα σκάνδαλα διαφθοράς πολλαπλασιάζονται. Η νομιμότητα των δημοκρατιών υπονομεύεται. Η πολιτική ζωή λαμβάνει μια βίαιη τροπή. Τα αντισυστημικά κόμματα κερδίζουν τις εκλογές.

Οι ανισότητες τροφοδοτούν τη λαϊκή οργή. Οι ελίτ μειώνουν τους μισθούς με τη λιτότητα. Ο αποπληθωρισμός οξύνει την κρίση και καθιστά την κοινωνική κατάσταση ανεξέλεγκτη.

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του '30. Μια τελείως διαφορετική εποχή, δηλαδή. Η μήπως όχι;»

Το σενάριο των τεσσάρων τελευταίων ετών, γράφει ο Λοράν Ζοφρέν στον Nouvel Observateur, είναι σε κάθε περίπτωση πολύ ανησυχητικό.

«Το κραχ του 2008 προκαλεί μια παγκόσμια κρίση. Η στασιμότητα που ακολουθεί οξύνει την ανεργία. Η κρίση της Κύπρου δείχνει ότι η παράνοια του χρήματος δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί.

Σε πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης, η ανεργία φτάνει σε ύψη όπου δεν είχε φτάσει ποτέ μετά τη δεκαετία του '30.

Με πρότυπο τη Γερμανία, διάφορες χώρες προσπαθούν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους μειώνοντας τους μισθούς και να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη των αγορών καταπολεμώντας το χρέος.

Ο αποπληθωρισμός μειώνει τη ζήτηση στην Ευρώπη και φέρνει ύφεση. Τα σκάνδαλα διαφθοράς πολλαπλασιάζονται.

Μόνο στη Γαλλία, παραιτήθηκε την ίδια εβδομάδα ένας υπουργός και διατάχθηκε έρευνα για έναν πρώην Πρόεδρο.

Οι ελίτ έχουν χάσει το κύρος τους καθώς δείχνουν κυνισμό και αδυναμία. Τα παραδοσιακά κόμματα υποχωρούν, ενώ αυξάνεται η δύναμη ακραίων κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ενός νεοναζιστικού στην Ελλάδα.

Ολα αυτά δημιουργούν μια ασφυκτική ατμόσφαιρα που μας παραπέμπει ογδόντα χρόνια πίσω.

Θα απαντήσει κανείς ότι οι δημόσιες ελευθερίες είναι σεβαστές, ότι έχουμε διδαχθεί από τα μαθήματα της Ιστορίας, ότι η ήπειρος παραμένει ενωμένη, ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών είναι ειρηνικές, ότι το κοινωνικό κράτος παίζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο, ότι οι οικονομικές αρχές έμαθαν να αποφεύγουν το χειρότερο στηρίζοντας την ανάπτυξη.

Όλα αυτά είναι αλήθεια. Η κρίση του 2010 δεν οδηγεί στο φασισμό ή στον πόλεμο. Το κακό είναι ότι δεν ξέρουμε πού ακριβώς οδηγεί.

Για να βγούμε από την κρίση, συνεχίζει ο γάλλος αρθρογράφος, οι ελίτ πρέπει να θέσουν το εξής ερώτημα: είναι τόσο σίγουρες ότι δεν διαπράττουν τα ίδια ιστορικά λάθη με τη δεκαετία του '30;

Ενα παράδειγμα: παρά τον πολλαπλασιασμό των σκανδάλων, οι ελίτ δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Το αποδεικνύουν οι ετήσιες εκθέσεις της Διεθνούς Διαφάνειας.

Πιο σοβαρό ακόμα είναι ότι οι ηγέτες της Ευρώπης αναπαράγουν με τραγικό τρόπο στον οικονομικό τομέα τον μηχανισμό που λειτουργούσε τη δεκαετία του '30.

Εφαρμόζουν έναν αποπληθωρισμό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Η στρατηγική αυτή όμως, που είναι αποτέλεσμα πιέσεων από τις αγορές και την Ευρώπη, οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Η μείωση της ζήτησης στερεί ευκαιρίες από τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκάζονται να μειώσουν τη δραστηριότητά τους.

Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς.

Η απελπισία των καταναλωτών μεγαλώνει και η ζήτηση μειώνεται ακόμη περισσότερο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν, όπως και τότε, ότι η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί, ότι οι θυσίες είναι χρήσιμες, ότι η ανάκαμψη θα έρθει σύντομα.

Ας θυμηθούμε μόνο κάτι: όταν ξεχνάμε το παρελθόν, είμαστε καταδικασμένοι να το ξαναζήσουμε».

Γαύρος - Η Αφύη των Αρχαίων Ελλήνων

Γαύρος - Η Αφύη των Αρχαίων Ελλήνων

Γαύρος - Η Αφύη των Αρχαίων Ελλήνων 

Ο γαύρος είναι ένα μικρό ψάρι με μήκος 15 έως 20 εκατοστά, που ζει στις ευρωπαϊκές θάλασσες. Το επίσημο όνομά του είναι “εγγραυλίς η εγκρασίχολος” (engraulis encrasicholus) και ανήκει στην οικογένεια εγγραυλίδες (engraulidae).

Η λέξη κατά τον Μπαμπινιώτη προέρχεται από το αρχαίο γραύρος, που μετά από διάφορες λεξιλογικές περιπέτειες έδωσε το μεσαιωνικό έγγραυλος (σαρδέλα). Ο Κριαράς δέχεται πως η ελληνιστική εγγραυλίς έδωσε το μεσαιωνικό γραύλος (σχετικό και το εγγραυλοπαστοφάγος – αυτός που τρώει παστούς εγγραύλους. Η δε λέξη γαύρος στα αρχαία ελληνικά σημαίνει τον υπερήφανο, τον αλαζόνα. Η ράχη και τα πλευρά του γαύρου, είναι πρασινογάλαζα, ενώ η κοιλιά του είναι λευκή προς ασημί και γυαλιστερή. Το σώμα του είναι στενόμακρο, το ρύγχος του μακρύ και το πάνω σαγόνι εξέχει. Το στόμα του φθάνει μέχρι πίσω από τα μάτια και λοξεύει προς τα κάτω. Τα δόντια του είναι μικρά και μυτερά. Έχει ένα πτερύγιο στη ράχη , ένα θωρακικό χαμηλά και ένα το κοιλιακό αντικριστό με το ραχιαίο. Η ουρά του είναι διχαλωτή Ζει σε ζεστές περιοχές, κοπαδιαστά και προτιμάει τον αφρό την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Το Χειμώνα αντίθετα, προτιμάει να μένει στο βυθό σε βάθος 100-200 μέτρα, γιατί εκεί οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες. Τρέφεται με μικροσκοπικά μαλακόστρακα και με το γόνο άλλων ψαριών. Όταν ζεστάνει ο καιρός - για να αναπαραχθεί - πλησιάζει τις ακτές για ν’ αφήσει τα αυγά του, που επιπλέουν μαζί με το πλαγκτόν. Αυτή την περίοδο, μπορεί να δούμε κοπάδια γαύρων, που αποτελούνται από εκατομμύρια και μερικές φορές δισεκατομμύρια ψάρια
Ο γαύρος στην Ελλάδα Στη χώρα μας και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, η αναπαραγωγική περίοδος του γαύρου διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο με κορύφωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν πολλοί γαύροι, που ψαρεύονται από τα τέλη Αυγούστου και μετά, με δίχτυα από τράτες και γρι-γρί.. Ο γαύρος δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στο Θρακικό Πέλαγος, στο Κεντρικό Αιγαίο, στον Θερμαϊκό, τον Πατραϊκό, τον Ευβοϊκό, τον Παγασητικό και τον Σαρωνικό Κόλπο. Πρόκειται για περιοχές πλούσιες σε θρεπτικά άλατα οι οποίες συνήθως επηρεάζονται από ρεύματα γλυκού νερού. Οι γαύροι αποτελούν το 1/10 του συνόλου των ετησίων αλιευμάτων των ελληνικών θαλασσών και έρχονται σε ποσότητα αλιεύματος δεύτεροι μετά από τις σαρδέλες. Αλιεύονται επίσης και για δόλωμα μεγαλύτερων ψαριών. Στο εμπόριο τους βρίσκουμε νωπούς, ή παστωμένους, οπότε ονομάζονται αντζούγιες. Τους βρίσκουμε επίσης επεξεργασμένοι ακέφαλους σε φέτες, σε κατάψυξη, ή σε κονσέρβες. Συχνά διατηρούνται αλατισμένοι σε βαρέλια, όπου εναλλάσσονται στρώσεις γαύρου με στρώσεις αλατιού.
Ο Γαύρος στο πέρασμα των χρόνων Ο Γαύρος ή γάβρος ήταν γνωστός στους Αρχαίους Έλληνες και μάλιστα , η «αφύη» - όπως ονομαζόταν - ήταν από τα πιο δημοφιλή εδέσματα. Είναι επίσης αγαπητός και στην Τουρκία , όπου ονομάζεται «χαψί». Σε πολλούς από μας είναι πιο οικεία η ονομασία αντζούγια. Αναφέρεται , ότι η λέξη «αντζούγια» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «αφύη», καθώς κατά μια άποψη η «αφύη» έγινε “apua & apiuva” από τους Λατίνους και αργότερα “acciuga” από τους Ιταλούς και «anchova” από τους Κορσικανούς. Από τη λέξη αυτή προέκυψε η σημερινή αγγλική ονομασία του γαύρου « anchovy» και η γαλλική «anchois». O Γαύρος θεωρείται εξαιρετικό ορεκτικό, καθώς επίσης και πολύ καλό φαγητό για την πέψη. Οι Ρωμαίοι παρασκεύαζαν με αυτά τα μικρά ψάρια μια σάλτσα πολύ δημοφιλή, που ονομαζόταν garum. Μαγείρευαν τον γαύρο και τον έλιωναν με άλμη, ξύδι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Φαίνεται ότι το garum έμοιαζε πολύ με την πάστα αντζούγιας των σύγχρονων βρετανών. Το κρέας του γαύρου, είναι πολύ νόστιμο, ειδικά αν πριν το μαγείρεμα πεταχτεί το κεφάλι, επειδή πικρίζει λίγο. Ο γαύρος είναι από τα πιο ωφέλιμα ψάρια με πολλά ωμέγα-3, τα οποία κάνουν καλό στην καρδιά και γενικά στη καλή κυκλοφορία του αίματος. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και φώσφορο, ενώ, παράλληλα, αποτελεί καλή πηγή νιασίνης. Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε νάτριο τον καθιστά μια καλή επιλογή ακόμη και για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης.



ΜΕΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 100g EΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΓΑΥΡΟΥ (ΩΜΟΥ)
Νερό 73.37g
Ενέργεια  131 kcal
Πρωτεΐνες 20.35 g
Ολικά λιπαρά  4.84 g
Υδατάνθρακες  0.00 g
ΜΕΤΑΛΛΑ
Ασβέστιο  147 mg
Σίδηρος  3.25 mg
Μαγνήσιο  41 mg
Φώσφορος  174 mg
Κάλιο  383 mg
Νάτριο  104 mg
Ψευδάργυρος  1.72 mg 
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Βιταμίνη C 0.0 mg
Θειαμίνη  0.055 mg
Ριβοφλαβίνη  0.256 mg
Νιασίνη  14.024 mg
Βιταμίνη B-6  0.143 mg
Φυλλικό οξύ  9 μg
Βιταμίνη B-12  0.62  μg
Βιταμίνη A, RAE  15 μg
Βιταμίνη E (alpha-tocopherol)  0.57 mg
Βιταμίνη K (phylloquinone)  0.1 μg
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΛΙΠΙΔΙΩΝ
Κορεσμένα Λιπαρά οξέα  1.282 g
Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα  1.182  g
Πολυακόρεστα  λιπαρά οξέα  1.637 g
Χοληστερόλη  60 mg
Πηγή: USDA Nutrient Database
Τα ω-3 λιπαρά του γαύρου αντιστοιχούν στο 22,6%, των συνολικών λιπαρών του. 
Τρόποι μαγειρέματος Οι τρόποι μαγειρέματος του γαύρου είναι πάρα πολλοί, γίνεται τηγανητός, τηγανητός με σάλτσα ντομάτας, ψητός με λαδορίγανη στο φούρνο, πλακί και πλακί ριγανάτος, αχνιστός, ξιδάτος, ξιδάτος µε σκόρδο, μαρινάτος, με ντομάτα και λεμόνι, σκορδάτος κοκκινιστός με πράσινες γεμιστές ελιές, γαύρος σαγανάκι, στο φούρνο με φρέσκια τομάτα και σκόρδο, με σκορδαλιά, φουρνιστός με ζεστή πατατοσαλάτα, μαρινάτος με τσιτσίραβλα, τυλιχτός σε αμπελόφυλλα, λεμονάτος, στο φούρνο με σάλτσα μουστάρδας, γαύρος με κουρκούτι, ψητός με ντομάτα, γεμιστός, στον φούρνο με μάραθα, ντομάτα και γλιστρίδα, γαύρος στο φούρνο με σησάμι, ξηρούς καρπούς και μυρωδικά και τέλος παραδοσιακός παστός. Υπάρχουν ακόμα πολλές τοπικές νόστιμες συνταγές.
Εκφράσεις Έχουμε όμως και μιαν άλλη σημασία του γαύρου. "Γαύρους" αποκαλούν τους οπαδούς του Ολυμπιακού οι φίλοι των άλλων ομάδων, κυρίως του Παναθηναϊκού. Πότε και από πού ξεκίνησε αυτή η ονομασία μάλλον χάνεται στα βάθη της πολύχρονης αντιπαλότητας της ομάδας του Πειραιά με αυτήν της Αθήνας. Η πιο πιθανή ιστορία ανιχνεύεται στα ψιλά γράμματα των αθλητικών εφημερίδων των μέσων της δεκαετίας του 1960. Τότε, λένε οι θρύλοι της προφορικής «ιεράς παράδοσης» των οπαδών των ομάδων, σε κάποιον αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού οι οπαδοί του πρώτου υποδέχτηκαν στο γήπεδο της Λεωφόρου τους αντιπάλους φιλάθλους με ψαροκασέλες γεμάτες γαύρους. Και το έκαναν αυτό για να πειράξουν τους Ολυμπιακούς που πήγαιναν μαζικά από τον Πειραιά στο γήπεδο, σαν τα κοπάδια του ταπεινού γαύρου.
foodbites.eu
https://www.foodbites.eu/j15/el/trofima/food-basics/kreas-psari/1810-gavros

ζεύγος φιλοσοφία - ζωή


Υπατία η Αλεξανδρινή.
Φωτογραφία: Τα μαθηματικά από αλγεβρικής απόψεως είναι θεωρητικά και μη απτές έννοιες επί το πλείστον, όπως για παράδειγμα το μαθηματικό άπειρο. Δε μπορούμε να έχουμε πρακτικά άπειρα πορτοκάλια ή άπειρους φίλους, πάντοτε είναι ένας πεπερασμένος αριθμός αυτών. Τα μαθηματικά όμως λαμβάνουν υπόσταση και νόημα μέσω της Γεωμετρίας, της Φυσικής και των προεκτάσεων τους. Συνεπώς είναι απαραίτητη η μελέτη, κατανόηση και συνεχόμενη εμβάθυνση σε αυτά ώστε να καταστούμε ικανοί να αναπτύξουμε τους τομείς στους οποίους χρησιμοποιούνται. Το ίδιο πλαίσιο έχουμε και στο ζεύγος φιλοσοφία - ζωή. Πολλοί θεωρούν τη φιλοσοφία ως κάτι αφηρημένο, άσκοπο και δίχως πρακτικό νόημα. Όμως μέσω αυτής καταφέρνουμε και βελτιώνουμε τον εαυτό μας ως ανθρώπους ειδικώς και το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας γενικώς. Επομένως είναι θεμελιώδους σημασίας η ενασχόληση με τη φιλοσοφία, στο χώρο της οποίας γίνονται οι νοητικές υπερβάσεις που αρχικώς ομοιάζουν εξωπραγματικές και όταν υλοποιηθούν καθιστούν τα όρια της νέας πραγματικότητος.....όπως τα όρια του Σύμπαντος μας, όπου κάθε φορά που ξεπερνάμε τα ορατά όρια θέτουμε νέα όρια και συνεπώς καθίσταται ως νέα πραγματικότητα.

Τα μαθηματικά από αλγεβρικής απόψεως είναι θεωρητικά και μη απτές έννοιες επί το πλείστον, όπως για παράδειγμα το μαθηματικό άπειρο. Δε μπορούμε να έχουμε πρακτικά άπειρα πορτοκάλια ή άπειρους φίλους, πάντοτε είναι ένας πεπερασμένος αριθμός αυτών. Τα μαθηματικά όμως λαμβάνουν υπόσταση και νόημα μέσω της Γεωμετρίας, της Φυσικής και των προεκτάσεων τους. 
Συνεπώς είναι απαραίτητη η μελέτη, κατανόηση και συνεχόμενη εμβάθυνση σε αυτά ώστε να καταστούμε ικανοί να αναπτύξουμε τους τομείς στους οποίους χρησιμοποιούνται. Το ίδιο πλαίσιο έχουμε και στο ζεύγος φιλοσοφία - ζωή. Πολλοί θεωρούν τη φιλοσοφία ως κάτι αφηρημένο, άσκοπο και δίχως πρακτικό νόημα. Όμως μέσω αυτής καταφέρνουμε και βελτιώνουμε τον εαυτό μας ως ανθρώπους ειδικώς και το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας γενικώς. Επομένως είναι θεμελιώδους σημασίας η ενασχόληση με τη φιλοσοφία, στο χώρο της οποίας γίνονται οι νοητικές υπερβάσεις που αρχικώς ομοιάζουν εξωπραγματικές και όταν υλοποιηθούν καθιστούν τα όρια της νέας πραγματικότητος.....όπως τα όρια του Σύμπαντος μας, όπου κάθε φορά που ξεπερνάμε τα ορατά όρια θέτουμε νέα όρια και συνεπώς καθίσταται ως νέα πραγματικότητα.

Ierapetra & Beaches Review - Summer 2013


Ierapetra & Beaches Review - Summer 2013

Δημοσιεύθηκε στις 14 Αύγ 2013
https://www.facebook.com/WelcomeIerap...

- Ierapetra, Crete, Greece
- Myrtos Beach
- Gra Lygia
- Agios Andreas
- Megali Paralia
- Psaropoula
- Elena's
- Agia Fotia
- Axlia Beach
- Grias to pidima

Δημοφιλείς αναρτήσεις