Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους.
Λικέρ με κουκούτσια από δέσπολα (μούσμουλα)
Η κρητική εκδοχή του nespolino (με ρακή) είναι ίσως το ωραιότερο λικέρ που έχω φτιάξει!Το άκουγα και δεν το πίστευα : το λικέρ από τα κουκούτσια του δέσπολου είναι μια εξαιρετική παραλλαγή του amaretto (αμαρέτο).Το έφτιαξα με τα περυσινά δέσπολα (όπως θα δείτε σε σχετική φωτογραφία τα κουκούτσια μπήκαν στο βάζο τέλος Μαΐου), αλλά όταν ήταν έτοιμο, δεν υπήρχαν πια δέσπολα οπότε δεν είχε νόημα η δημοσίευση της συνταγής.Τώρα λοιπόν που ξανάρθε η εποχή τους ήρθε και η ώρα της δημοσίευσής της!
Εξάλλου αν δεν έχω δοκιμάσει κάτι ποτέ δεν βάζω συνταγή εδώ. Αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά των blogs που εκτιμώ κι εγώ από τα διάφορα sites που απλά αναδημοσιεύουν συνταγές που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ…Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να μην τηρώ αυτή την τακτική στο δικό μου!
Πήρα λοιπόν τα «φώτα» γι αυτή τη συνταγή από διάφορα ιταλικά sites (θα σας δώσω μερικά links παρακάτω) αλλά προσάρμοσα τις συνταγές που βρήκα με δεδομένο ότι το δικό μου αλκοόλ δεν είναι τίποτα άλλο από την κρητική ρακή που διαφέρει βέβαια σημαντικά από το οινόπνευμα ποτοποιίας που προτείνουν οι Ιταλοί. Η αλήθεια είναι ότι και να ήθελα να το χρησιμοποιήσω, δεν ξέρω πού θα μπορούσα να βρω τέτοιο οινόπνευμα.
Έχω παρατηρήσει ότι η εκχύλιση σε ρακή φρούτων ή καρπών θέλει περισσότερο χρόνο παίρνει περισσότερο χρόνο απ’ όσο προτείνουν οι συνταγές με οινόπνευμα κι έτσι στα τελευταία μου λικέρ αυξάνω το χρόνο περίπου μιάμιση φορά από τον προτεινόμενο. Οι συνταγές που είδα πρότειναν παραμονή των κουκουτσιών 40-60 μέρες στο οινόπνευμα. Εγώ αύξησα το χρόνο παραμονής των κουκουτσιών στη ρακή σε 3 σχεδόν μήνες.
συνεχεια εδώ
https://www.cretangastronomy.gr/2016/04/%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%81-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%BF%CF%85