Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Σήμερα...


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

2012-12-01 11:10:07
Φωτογραφία για Ο Άγιος Φιλάρετος ο ΕλεήμωνἮταν ὑπόδειγμα κάθε ἀρετῆς καὶ ἰδιαίτερα τῆς ἀγαθοεργίας. Ἔζησε τὸν 8ο αἰώνα μ.Χ. στὴν πόλη Ἀμνεία τῆς Παφλαγονίας, καὶ τοὺς γονεῖς του ἔλεγαν Γεώργιο καὶ Ἄννα.

Παντρεύτηκε τὴν Θεοσεβῶ καὶ ἀπόκτησε τρία παιδιά. Ἕνα γιό, τὸν Ἰωάννη, καὶ δυὸ κόρες, ποὺ τὴν πρώτη ἔλεγαν Ὑπατία καὶ τὴν δεύτερη Εὐανθία.

Ὁ Φιλάρετος ἦταν γεωργὸς καὶ ἀπὸ τὰ εἰσοδήματά του, πλουσιοπάροχα μοίραζε ἐλεημοσύνη στοὺς φτωχούς. Πεινασμένο ἔβρισκε; τὸν χόρταινε. Γυμνό; τὸν ἕντυνε. Χήρα καὶ ὀρφανό; βοηθοῦσε καὶ παρηγοροῦσε.

Ἀλλὰ ὁ Θεὸς ἐπέτρεψε καὶ ὁ Φιλάρετος κάποτε κατάντησε πολὺ φτωχός. Ὅμως καὶ σ’ αὐτὴ τὴν κατάσταση ὁ Ἅγιος του Θεοῦ, ἔδειξε θαυμαστὴ καρτερία ὅπως ὁ Ἰώβ, καὶ συνέχισε νὰ ἀγαθοεργεῖ μέχρι ὑπερβολῆς.

Καὶ ὁ Θεὸς ποὺ εἶδε τὴν ἀσυναγώνιστη πίστη του οἰκονόμησε μὲ τὴν πρόνοιά Του, ὥστε ὁ Κωνσταντῖνος, ὁ γιὸς τῆς βασίλισσας Εἰρήνης, νὰ πάρει γιὰ γυναίκα του τὴν ἐγγονὴ τοῦ Ἁγίου, Μαρία, ἐπειδὴ ἦταν πολὺ ὡραία στὴν ψυχὴ καὶ στὸ σῶμα. Τὸν δὲ Φιλάρετο, τὸν τίμησε μὲ τὸ ἀξίωμα τοῦ ὑπάτου. Ἔτσι ἔγινε κάτοχος πολλοῦ πλούτου, ποὺ τὸν διαμοίραζε ἀκόμα πιὸ ἄφθονα στοὺς φτωχούς.
Ὅταν θὰ πέθαινε, κάλεσε τοὺς συγγενεῖς του καὶ εἶπε τὰ ἑξῆς: «Παιδιά μου, μὴ ξεχνᾶτε ποτὲ τὴν φιλοξενία, μὴν ἐπιθυμεῖτε τὰ ξένα πράγματα, μὴν λείπετε ποτὲ ἀπὸ τὶς ἀκολουθίες καὶ λειτουργίες τῆς Ἐκκλησίας, καὶ γενικὰ ὅπως ἔζησα ἐγὼ ἔτσι νὰ ζεῖτε καὶ ἐσεῖς».

Καὶ αὐτὰ ἀφοῦ εἶπε, ξεψύχησε μὲ τὴν φράση: «γενηθήτω τὸ θέλημά σου».

Ὁ Ἅγιος Θεόκλητος ὁ Θαυματουργός Ἀρχιεπίσκοπος Λακεδαιμόνιας


Ἐπονομάζεται καὶ Θαυματουργός.
Σώζεται εἰκόνα του σὲ ἐκκλησία τῆς Μονεμβασίας, ὅπου ἀπὸ τὰ φθαρμένα στοιχεῖα δὲν γίνεται γνωστὴ ἡ ἐποχή του. Ἄλλες πηγὲς μᾶς πληροφοροῦν ὅτι ἔζησε ἀσκητικότατο βίο, τὸν 9ο αἰώνα καὶ διακρίθηκε γιὰ τὴν προσπάθειά του νὰ ἐξυψώσει τὸ ἠθικὸ ἐπίπεδο τοῦ ποιμνίου του.
Ἦταν ὀπαδὸς τοῦ Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ἰγνατίου καὶ πῆρε μέρος στὴν κατὰ τοῦ Φωτίου συγκληθεῖσα Σύνοδο (869 – 870). 
Θεωρεῖται τοπικὸς Ἅγιος τῆς Λακεδαιμόνιας, ἡ δὲ βιογραφία του συντάχθηκε ἀπὸ κάποιον ἀνώνυμο.

Προφήτης Ναούμ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομαΗ εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομοΔεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο 
 
 
 
 

Ευτυχία Ψαλιδακη
Εορτάζοντες Την 1ην Δεκεμβρίου 2018 Προφήτης Ναούμ
+++++++++++++++++++++++++++++++++
Βίος Αγίου
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 1 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
Ιερά Λείψανα: Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στην Ιερή Μονή Σιμωνόπετρας Αγίου Όρους.

Άγιοι που εορτάζουν: Προφητης Ναουμ
Ναούμ, τὸν Ἑλκεσαῖον ἐκπεπνευκότα,
Ἕλκει πόθος με σμυρνίσαι σμύρνῃ λόγου.
Πρώτη ἐκ βιότοιο Δεκεμβρίου ᾤχετο Ναούμ.

Βιογραφία
Ο Προφήτης Ναούμ είναι ένας από τους δώδεκα μικρούς λεγόμενους προφήτες. Έζησε τον 5ο αιώνα προ Χριστού (άκμασε περί το 460 π.Χ.) και ήταν από τη φυλή του Συμεών. Πατρίδα είχε την Ελκεσέμ, γι' αυτό ονομάστηκε και Ναούμ ο Ελκεσαίος.

Το βιβλίο της προφητείας του αποτελείται από τρία μικρά κεφάλαια και αφορά την τύχη της πόλης Νινευή. Στο Α' κεφάλαιο, υμνεί το Θεό, στο Β' κεφάλαιο, προαναγγέλλει τον όλεθρο της Νινευή με τα άρματα της, τους Ιππείς και τους θησαυρούς της ενώ στο Γ' κεφάλαιο, χαρακτηρίζει τη Νινευή σαν πόλη των αιμάτων, του ψεύδους, της μεγάλης αδικίας και πορνείας.
Ας δούμε, όμως, τι λέει για τους αμαρτωλούς ανθρώπους τέτοιας πόλης, και τι γι' αυτούς που είναι κοντά στον Κύριο: «Χρηστὸς Κύριος τοῖς ὑπομένουσιν αὐτὸν ἐν ἡμέρᾳ θλίψεως καὶ γινώσκων τοὺς εὐλαβουμένους αὐτὸν καὶ ἐν κατακλυσμοῖς πορείας συντέλειαν ποιήσεται τοὺς ἐπεγειρομένους, καὶ τοὺς ἐχθροὺς αὐτοῦ διώξεται σκότος» (Ναούμ, Α' 7 -8). Δηλαδή ο Κύριος είναι ευεργετικός για εκείνους που μένουν κοντά Του στις ημέρες των θλίψεων τους. Γνωρίζει ο Κύριος και περιβάλλει με συμπάθεια εκείνους που Τον σέβονται. Εναντίον όμως των αμαρτωλών, που αλαζονικά με κάθε είδους αμαρτία εγείρονται εναντίον Του, θα ορμήσει σαν κατακλυσμός για να τους εξαφανίσει τελείως. Θα καταδιώξει τους εχθρούς Του και θα τους κυριεύσει το σκοτάδι του θανάτου.
Ο προφήτης Ναούμ πέθανε ειρηνικά και τάφηκε στον τόπο των πατέρων του.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος β’.
Τοῦ Προφήτου σου Ναοὺμ τὴν μνὴμην, Κύριε ἑορτάζοντες, δι᾽ αὐτοῦ σε δυσωποῦμεν· Σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Νόμω ἔλαμψας, προαναγγέλλων, τᾶς τῆς χάριτος, Ναοὺμ Προφήτα, ὀμωνύμως παρακλήσεις ἐν Πνεύματι· δι' ὧν ὁ Λόγος οὐσίαν τὴν βρότειον, ἐπιφανεῖς τοὶς ἀνθρώποις κατηύφρανεν ὅθεν πρέσβευε, Τριάδι τὴ πανοικτίρμονι, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ὡς πυρσὸς ἀκοίμητος Ναοὺμ Προφῆτα, φρυκτωρεῖς ἐν πέρασι, δι’ αἰνιγμάτων ἱερῶν, τὴν τῶν μελλόντων ἀλήθειαν, ὧν τὰς ἐκβάσεις ὁρῶντες τιμῶμέν σε.

Κάθισμα
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ἀμιγῆ χαρακτήρων τῶν κάτω ἔνδοξε, σὺ τὸν νοῦν κεκτημένος, τοῦ θείου Πνεύματος, καθαρώτατον Ναοὺμ δοχεῖον γέγονας, τὰς ἐλλάμψεις τὰς αὐτοῦ, εἰσδεχόμενος λαμπρῶς, καὶ πᾶσι διαπορθμεύων· διό σε ἐκδυσωποῦμεν, ὑπὲρ εἰρήνης τοῦ κόσμου πρέσβευε.

Μεγαλυνάριον
Φρόνημα οὐράνιον αἰσχηκώς, οὐρανίου δόξης, ἐχρημάτισας θεωρός, βίῳ τε τὸν λόγον, Ναοὺμ ἐπισημαίνων· διὸ σὲ ὡς Προφήτην, θεῖον γεραίρομεν.

πλέξη

Κεφτεδάκια ρυζιού

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.


Mismutfak
Merhaba🙋🏻‍♀️💙 .
Yemek isimlerinin kadın suretleriyle adlandırılmasından hiç hoşlanmasam da artık mutfak kültürümüzde oturmuş belli başlı lezzetleri maalesef bu isimlerle tanıyoruz.pirinçli köfte nam-ı diğer kadın budu köfte.çok bereketli bir köfte gerçekten,yarım kilo kıymayla çok rahat 6 kişilik bir ailenin akşam yemeği olabilir.artan pirinç pilavınız varsa da değerlendirmek için harika bir köfte😉

PİRİNÇLİ KÖFTE(KADINBUDU KÖFTE)
👉yarım kilo orta yağlı kıyma 👉4 yemek kaşığı pirinç(yada artmış 1 su bardağı pilav) 👉yarım demet maydonoz 👉1 orta boy kuru soğan 👉1 tatlı kaşığı tuz 👉karabiber,pulbiber
Pane harcı
👉2 yumurta 👉yarım su bardağı un 👉1 su bardağı Galeta unu
.
.
Pirinci yıkayıp üzerini iki parmak geçecek şekilde su ekleyin,1 çay kaşığı tuz atıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.pişmiş pirinci bir süzgece alıp soğuk suyun altına tutun suyunun süzülmesi için bir kenara alın
Kıymayı ikiye ayırın.bir parçasını suyunu çekene kadar kavurun,yemeklik doğranmış kurusoğanı ilave edin.4 yemek kaşığı sıvıyağ,ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyip soğan diriliğini kaybedene kadar kavurun ve soğumaya bırakın.
Pişmiş ve soğumuş soğanlı kıymayı,çiğ kıymayı,doğranmış maydonozu,haşlanıp suyu süzülen pirinci ve baharatları bir kaba alıp birbirine karışana kadar yoğurup üzeri örtülü şekilde 1 saat buzdolabında dinlendirin
Yumurtayı bir kaba alıp bir çimdik tuzla çırpın,unu ve Galeta ununu ayrı ayrı kaplara koyun
Dinlenmiş köfteden iri ceviz parçası kadar alıp elinizde yassılaştırın
Önce una sonra yumurtaya en son galeta ununa bulayıp yağda arkalı önlü kızartın
❗️❗️kadınbudu köftede Galeta unu kullanılmaz ama bu şekilde yaparsanız köfteniz hem çıtır çıtır olur hemde benim gibi yumurta kokusundan haz etmeyenler 🙈bu kokuyu bastırmış olursunuz😉
Γεια σου 🙋🏻 ♀️💙.
Αν και δεν μας αρέσει ο τρόπος με τον οποίο τα ονόματα των τροφίμων λέγονται γυναικεία πρόσωπα, τώρα καθόμαστε στον πολιτισμό της κουζίνας μας, και εμείς ρύζι κεφτέδες γνωστός και ως γυναικεία κεφτεδάκια. Ένας πολύ ευλογημένος κεφτές πραγματικά, με μισό κιλό κιμα, θα μπορούσε να είναι ένα οικογενειακό δείπνο 6 ατόμων. Αν έχεις αυξήσει ρύζι ρυζιού, είναι ένας μεγάλος κεφτές για να αξιολογηθεί 😉

Κεφτεδάκια ρυζιού (kadinbudu κεφτέδες)

👉 μισό κιλό μεσαίου λίπους κιμά
👉 4 κουταλιές της σούπας ρυζιού (ή αύξηση 1 νερό ρυζιού)
👉 μισό μάτσο μαϊντανό
👉 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι 👉 1 γλυκό κουτάλι του αλατιού
👉 πιπέρι, πάπρικα
Δίδακτρα δίδακτρα
👉 2 αυγά
👉 μισό νερό κούπες αλεύρι
👉 1 ποτήρια νερό κριτσίνια αλεύρι

Μπορείς να πλύνεις το ρύζι και να προσθέσεις νερό στην κορυφή των δύο δακτύλων, και να το μαγειρέψεις μέχρι να πετάξεις 1 κουταλάκια του αλατιού και να τραβήξεις το νερό σου να πάρεις το μαγειρεμένο ρύζι στην άκρη του κρύου νερού και να το βάλεις στην άκρη για το νερό Να ρέει
Μοίρασε το κάνω στα δύο. Αρκεί να πάρεις ένα κομμάτι από το νερό σου, να προσθέσεις το φαγητό σου ψιλοκομμένο κρεμμύδια. 4 κουταλιές του πετρελαίου, και μπορείς να προσθέσεις 1 κουταλάκια του αλατιού και να το αφήσεις στην κουτάλα και να κρυώσει μέχρι το κρεμμύδι
Ο Κιμάς και τα κρύα κρεμμύδια, ο ωμός κιμάς, ο ψιλοκομμένο μαϊντανό, το βραστό νερό, το ρύζι, και τα μπαχαρικά, και τα μπαχαρικά, και τα μπαχαρικά είναι καλυμμένα στο ψυγείο,
Πάρτε το αυγό με ένα κτήνος και χειροκροτήστε μια πρέζα αλάτι, βάλτε αλεύρι και κριτσίνια αλεύρι σε ξεχωριστά δοχεία
Μπορείς να το πάρεις όσο και το μεγάλο κομμάτι καρύδι από το ξεκούραστο κρέας και
Πρώτα ούνα μετά βάλε τα τελευταία κριτσίνια στο αυγό και το φράι στο λάδι με το στήριξη
❗️❗️ kadinbudu κεφτές δεν χρησιμοποιείται στα κριτσίνια, αλλά αν κάνετε έτσι, η kofteniz σας θα είναι και οι δύο τραγανές και όσοι δεν τους αρέσει η μυρωδιά των αυγών σαν εμένα 🙈 σας

Καλαμαράκια του κουτιού με κρασί

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Αν και το οικονομικός ελέγχεται πια, πρόκειται για ένα νόστιμο νηστίσιμο μεζέ με μια πεντανόστιμη σάλτσα!

cretangastronomy.gr
Η σημερινή ανάρτηση προέκυψε εξ ανάγκης. Γρίπη, αδυναμία, Τετάρτη (δεν θέλω να φάνε κρέας ούτε οι μη νηστεύοντες),διάφορες ελλείψεις στο σπίτι (5 μέρες είμαι μέσα!). Όλων τούτων ο συνδυασμός  οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε γρήγορα φαγητά…
Εν τούτοις, το μεζεδάκι έρχεται από το παρελθόν και πρέπει να υπάρχει στο blog. Δεν ξέρω (και θα ήταν ενδιαφέρον να μας πουν οι εκτός Κρήτης φίλοι) αν φτιάχνουν έτσι τα καλαμαράκια του κουτιού στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά οι κρητικοί σίγουρα θα έχουν στη μνήμη τους το σημερινό  σαρακοστιανό πιάτο. Οι δικοί μου γονείς μάλλον τα  θεωρούσαν ανθυγιεινά λόγω κονσέρβας και δεν μας άφηναν να φάμε πολλά  όταν είμαστε μικρά. Έτσι ακόμη και τώρα τα έχω στο μυαλό μου κάπως σαν το «βρώμικο» σαρακοστιανό που όμως το απολαμβάνω (όχι βέβαια όταν έχω πυρετό…).

Υπήρχε μάλιστα εμφανής προτίμηση σε συγκεκριμένη  μάρκα «του κουτιού» και σε καλαμαράκια συγκεκριμένης καταγωγής. Για τις άλλες μάρκες λέγανε διάφορα:πως ήταν μεγάλα τα καλαμάρια, πως ήταν πιο πολύ το ζουμί παρά το μεζέ, πως μέχρι και κόκκους άμμους περιείχαν! Για τη μάρκα, που ήταν βέβαια και ως εκ τούτων  πιο τσουχτερή από τις υπόλοιπες, δεν θα πω μη θεωρηθεί και διαφήμιση , η καταγωγή τους όμως ήταν υπερατλαντική , και δη καλιφορνέζικη.
 Μέσα λοιπόν στις σαρακοστιανές προμήθειες (ταραμάδες, λουμπούνια, χαλβάδες, κλπ), απαραίτητα θεωρούνταν και 2-3 κουτιά καλαμαράκια, σε εποχές που κατεψυγμένα θαλασσινά δεν υπήρχαν και τα φρέσκα παραήταν …δυσπρόσιτα λόγω τιμής ή/και  λόγω απόστασης από τα παράλια.

Η συνήθεια έχει παραμείνει  κι έτσι σχεδόν πάντα έχω στο ντουλάπι μου αυτήν την εποχή καλαμαράκια Καλιφόρνιας,καλαμαράκια  του κουτιού.Με μια σαλάτα και μια τηγανητή πατάτα φτιάχνω ένα γρήγορο γεύμα, αλλά και ένα πεντανόστιμο νηστίσιμο μεζέ που συμπληρώνει οποιοδήποτε σαρακοστιανό τραπέζι και συνοδεύεται ωραία ή με  κρασάκι ή με ουζάκι ή φυσικά(!) με ρακή.
Υλικά:
1 κουτί καλαμαράκια
1/4 -1/3  της κούπας ελαιόλαδο
1/2  της κούπας κρασί
Επί το έργον:

Ανοίγουμε το κουτί με τα καλαμαράκια και τα αδειάζουμε σε τηγάνι. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστεί το μισό περίπου από το ζουμί τους.

Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μείνουν με το λαδάκι και ελάχιστο υγρό .









Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μια δυο βράσεις ακόμη. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι, με πράσινη σαλάτα και τηγανητές πατάτες.
Η σαλτσούλα είναι ακόμη καλύτερη κι από το μεζέ…

Παρατηρήσεις:
1)Το σβήσιμο μπορεί να γίνει και με λεμόνι. Και στις δύο περιπτώσεις η σαλτσούλα είναι πεντανόστιμη.Αλάτι δεν χρειάζεται για τα δικά μου γούστα γιατί το ζουμάκι τους είναι μάλλον άλμη.
2)Τα καλαμαράκια του κουτιού τρώγονται και χωρίς μαγείρεμα, αλλά έτσι είναι πολύ διαφορετικά.
3)Τη Μεγάλη Παρασκευή τα φτιάχνουμε μαζί με την κλασική αλάδωτη ντοματόσουπα  αλλά παραλείπουμε το λάδι. Και πάλι είναι νοστιμότερα έτσι, παρά αμαγείρευτα.

Τηγανίτες βρώμης

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.



https://www.facebook.com/maria.dimitriou.5/posts/1931028213660618?__tn__=-R
Τηγανίτες βρώμης με Flair Cottage Cheese και χειροποίητη μαρμελάδα μύρτιλο με στέβια. 
Δες τη συνταγή αναλυτικά εδώ: https://bit.ly/2PjgNfS

Δημοφιλείς αναρτήσεις