Εδώ θα βρείτε ένα μωσαϊκό θεμάτων . Κλείσαμε 10ετία και γι αυτό κάποιες αναρτήσεις έχουν αλλοιωθεί.
Οι σελίδες που αναφέρω είναι τα νέα μου ιστολόγια που αλληλοστηρίζονται με αυτό εδώ το παλιό ... Σας ευχαριστώ!
Καλημερούδια από την όμορφη Ζάκυνθο! Τι μου κάνετε, γλυκά μου…
Καλημερούδια από την όμορφη Ζάκυνθο! Τι μου κάνετε, γλυκά μου
πλάσματα; Πώς τα πάτε με το κρύο των ημερών; Εδώ τα πράγματα είναι κάπως
καλύτερα από θέμα θερμοκρασίας, αλλά έχουμε σαπίσει από την πολλή
βροχή…Ξεκινά να ρίχνει και ξεχνά να σταματήσει…Να θες να βάλεις
πλυντήριο και να κάνεις δεήσεις! Να βγαίνεις έξω για τρέξιμο και στα
μισά της προπόνησης να σε πιάνει βροχή! Ωραία πράγματα και πολύ υγρά!
Και τώρα που σας γράφω αυτές της αράδες (νύχτα 14/1) ακούω τη μελωδία
της καταιγίδας… Ας αφήσουμε τα του καιρού για να περάσουμε στα της μαγειρικής! Αυτή
τη συνταγή θέλω να την προσέξετε και να τη δοκιμάσετε, γιατί τη θεωρώ
από τις κορυφαίες που υπάρχουν στο μπλογκ. Πάει ένας χρόνος που τη
φτιάχνω και μας ξετρελαίνει οικογενειακώς! Λοιπόν, μιλάω για τον κιμά
από φακές που μας δίνει μια απίθανη vegan μπολονέζ! Το μυστικό είναι να
δημιουργήσουμε μια πηχτή σάλτσα με πολλά μυρωδικά και οι φακές να είναι
al dente. Μην είστε δύσπιστοι, δεν θέλω ου ή ίου! Δεν καταλαβαίνεις ότι
τρως φακές! Πραγματικά μιλάμε για μεταμόρφωση! Μια δοκιμή θα σας πείσει!
Αν τα παιδάκια σας δεν τρώνε φακές σούπα, φτιάχτε πένες και ανακατέψτε
τη σάλτσα με την καμουφλαρισμένη φακή. Ο Δημητράκης τις τρώει ούτως ή
άλλως, αλλά κι έτσι τις τσακίζει. Περιμένω τις εντυπώσεις σας! Φιλάκια πολλά, γλυκά και σβουριχτά! Μουάτς! Κιμάς από φακέςΥλικά: 250 γρ. φακές
140 γρ. κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. καρότο
50 γρ. πιπεριά
2 φλ. νερό
500 γρ. ντομάτα
5 κ.σ. ελαιόλαδο
ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανό
αλάτι κ πιπέρι Κιμάς από φακέςΕκτέλεση: Πολτοποιώ στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και την
πιπεριά. Σε μια κατσαρόλα βάζω τις φακές με τα αλεσμένα λαχανικά και το
νερό να πάρουν μια βράση. Κατόπιν προσθέτω τα μυρωδικά και την ντομάτα
και μαγειρεύω ώσπου να σωθούν τα υγρά και να πήξει το φαγάκι. (αν δεν
έχουν βράσει ακόμα οι φακές, βάζω λίγο ζεστό νερό).Στο τέλος προσθέτω το
λάδι και το αλατοπίπερο. Συνοδεύω με ζυμαρικά της αρεσκείας μου. Εμείς
συνήθως φτιάχνουμε πένες ή βίδες. Καλή σας απόλαυση!
Υλικά 440-550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 225 γρ. βούτυρο ανάλατο 110…
Υλικά
440-550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
225 γρ. βούτυρο ανάλατο
110 γρ. ζάχαρη
30 γρ. μέλι
2-3 αυγά
2 κ.γ. μαγειρική σόδα
2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. αρωματικό πιπέρι
Υλικά γιά τη γέμιση
1 φλ. ζάχαρη
170 γρ. βούτυρο γλυκό
170 γρ. τυρί κρεμμώδες
1 φλ. ξινή κρέμα
Επικάλυψη
1 φλ. θρυμματισμένη καρύδια
1 φλ. θρυμματισμένα μπισκότα
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε
τον φούρνο στους 180οC. Κόβετε 4-5 κομμάτια λαδόκολλας 5x5cm.
Τοποθετείτε το κουτί με το ζαχαρούχο γάλα σε μία μεγάλη κατσαρόλα και
γεμίζετε με κρύο νερό. Σκεπάζετε και τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά να
σιγοβράσει για 2 ώρες και 30΄. Ελέγχετε το νερό γιατί πρέπει το κουτί να
είναι συνέχεια καλυμμένο. Όταν τελειώσετε, αφαιρείτε με μία τσιμπίδα το
κουτί και το τοποθετείτε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην
προσπαθήσετε να ανοίξετε το κουτί όσο το μίγμα είναι ζεστό.
Παχύρρευστο σιρόπι που
φτιάχνεται βράζοντας τον μούστο. Πλούσιο σε ενέργεια, σίδηρο και
ασβέστιο. Δεν περιέχει συντηρητικά, χρωστικές, ζάχαρη. Συγκεντρώνει τα
περισσότερα θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού και συνήθως
χρησιμοποιείται :
•
αυτούσιο όπως είναι σε μικρά "πρωινά σφηνάκια" για άμεση ενεργειακή
ενδυνάμωση : άριστη πηγή σιδήρου (αναιμίες) καταπραϋντικές ιδιότητες
λαιμού, αντικαταθλιπτικό • για μαριναρίσματα στην μαγειρική, ιδιαίτερα με ξύδι σε γλυκόξυνες σάλτσες και γιά βαλσάμικες σαλάτες • στην ζαχαροπλαστική ως γλυκαντική ουσία σε ροφήματα, γιαούρτι, μουστοκούλουρα και ιδιαίτερα σιρόπι σε σπιτικές τηγανίτες
Το
πετιμέζι είναι ένα 100% φυσικό προϊόν που φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη
συντηρητικών, χρωστικών και ζάχαρης, το οποίο μάλιστα διατηρείται πολύ
καιρό εκτός ψυγείου. Το σκούρο αυτό παχύρρευστο ελιξίριο γλυκαίνει τον ουρανίσκο του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Μια
μικρή περιήγηση στο διαδίκτυο με έπεισε ότι το μοναδικό σε γεύση και
άρωμα σιρόπι έχει ξαναγεννηθεί στην κυριολεξία από τη στάχτη του (σημ.:
το βράσιμο του μούστου με τη στάχτη είναι επιβεβλημένο στην παραδοσιακή
συνταγή για πετιμέζι).
Άρθρα για τις θρεπτικές
του ιδιότητες, αναφορές στην ιστορία του που πάει πίσω στην Μινωϊκή
Κρήτη και βέβαια πολλές και διάφορες συνταγές μαγειρικής και
ζαχαροπλαστικής.
Με άλλα λόγια το αρχαίο
γλυκαντικό μας -να φανταστείτε ότι ο βιολόγος, γαστρονόμος και ρήτορας,
μεταξύ άλλων, Αθήναιος (τέλη 2ου- αρχές 3ου μ.κ.χ.αι.) περιγράφει στα
γραπτά του μια συνταγή ψαριού με πετιμέζι- κάνει ένα δυναμικό comeback.
Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν παραδοσιακά το βασικό γλυκαντικό σε κάθε
ελληνικό σπίτι, το οποίο εξοστρακίστηκε από τη ζάχαρη. Φαίνεται ότι ήρθε
η ώρα να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει.Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν
δημιουργήσει ένα είδος αξιολογικής κλίμακας για τον μούστο που
διαφοροποιούσε το γλυκαντικό από το πόσο είχε βράσει και πήξει. Υπήρχε ο
γλεύκος που εκτιμάται ότι ήταν κάτι που έμοιαζε με τον φρέσκο μούστο από υπερβολικά ώριμα σταφύλια. Το έψημα ήταν συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιών με την πυκνότητα του μελιού, που συχνά αντικαθιστούσε το τελευταίο. Ο εψετός ήταν λίγο λιγότερο πυκνός. Σήμερα,
το πετιμέζι, το κολλώδες σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας και
ξαφρίζοντας τον μούστο (τον χυμό των πατημένων σταφυλιών πριν αρχίσει η
διαδικασία της ζύμωσης), το βρίσκουμε σε περιοχές και σε χωριά σε όλη
την Ελλάδα όπου οι κάτοικοι παράγουν το δικό τους κρασί και σε
επιλεγμένα ράφια ορισμένων καταστημάτων στις πόλεις.
Χρήσεις: Στη
σύγχρονη κουζίνα, οι χρήσεις του επεκτείνονται πέρα από τη σφαίρα της
ζαχαροπλαστικής και προστίθεται σε πιάτα με κρέατα, ψάρια και λαχανικά,
σε σάλτσες και ντρέσινγκ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των
σύγχρονων Ελλήνων γαστρίμαργων για κάτι παραδοσιακό, αλλά και
καινούργιο. Το πετιμέζι δρα και ως συντηρητικό στη χωριάτικη κουζίνα,
ιδίως στα γλυκά του κουταλιού με μελιτζάνα και κολοκύθα. Το πετιμέζι
περιχύνεται πάνω σε ψημένο ψωμί, σε τσαλέτια (τηγανίτες από μπομπότα -
ένα παλιό πιάτο από τη Σάμο), σε μικρές χορτόπιτες από την Τήνο όπως η
φεσκλόπιτα, σε περισσότερα πιάτα στην παραδοσιακή κουζίνα και
τουλάχιστον σε ένα γλυκόξινο πιάτο με ψάρι, το σαβόρο, σε διάφορες
εκδοχές από τις Κυκλάδες. Η συνοδεία λουκουμάδων και τηγανίτας είναι
το φόρτε του. Υποκαθιστά θαυμάσια τη ζάχαρη στα αφεψήματα, αλλά και στη
ζαχαροπλαστική. Χρησιμοποιείται αντί άλλου σιροπιού στο παγωτό και το
γιαούρτι. Επίσης στις πράσινες σαλάτες με ξύδι.
Συνταγή: Βάζουμε
το μούστο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 κ.σ. στάχτη από καθαρό ξύλο
–όχι κάρβουνα!–, ή 1 κ.σ. ασπριά (ασπρόχωμα). Έτσι «κόβουμε» το μούστο.
Αφήνουμε να πάρει βράση (προσοχή γιατί φουσκώνει και χύνεται!). Σβήνουμε
τη φωτιά. Στην επιφάνεια του μούστου έχει μαζευτεί ό,τι δεν
χρειαζόμαστε. Αφού κόψαμε το μούστο (στην ουσία κόψαμε το βρασμό του),
αφαιρούμε με μια κουτάλα προσεκτικά ό,τι υπάρχει στην επιφάνειά του. Τον
αφήνουμε να σταθεί μέχρι την επόμενη ημέρα και να κατακάτσει το υγρό. Θα
χρειαστούμε πολύ ψιλό τουλπάνι διπλωμένο 3-4 φορές ή φίλτρο του καφέ
(γαλλικού) με τούλι. Με προσοχή, χωρίς να αναταράξουμε το μούστο και
φροντίζοντας να μείνουν τα κατακάθια στην κατσαρόλα, τον σουρώνουμε 2
φορές σε καθαρή κατσαρόλα. Μέχρι εδώ η διαδικασία είναι ίδια για όλες
τις παρασκευές. Με τον κομμένο μούστο, ο οποίος διατηρείται στο ψυγείο
για 3 ημέρες και στην κατάψυξη για 3 μήνες, μπορούμε να φτιάξουμε
μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, μουστόπιτα κ.λπ. Για να κάνουμε το
πετιμέζι, παίρνουμε τον κομμένο μούστο, αμέσως μόλις τον σουρώσουμε, και
τον βάζουμε σε κατσαρόλα. Τον αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε
όποτε είναι αναγκαίο. Σιγοβράζουμε το μούστο για αρκετή ώρα, περίπου 1
ώρα και 30΄, ανάλογα με την ποσότητα, μέχρι η υφή του να είναι σαν αραιό
σιρόπι. Μπορούμε να το κάνουμε όσο πυκνό ή αραιό θέλουμε (αν το
δέσουμε, δηλαδή το βράσουμε, πάρα πολύ, τότε μπορεί να ζαχαρώσει). Αφού
το ετοιμάσουμε, το διατηρούμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια εκτός ψυγείου
για πολλούς μήνες. Είναι ιδανικό για βινεγκρέτ, για γλυκά και για
ιδιαίτερες παρασκευές στην κουζίνα με κρέας και κυνήγια. ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:
Αν πάρετε καλό μούστο, θα έχετε τέλειο πετιμέζι. Η αναλογία που
χρειάζεστε εξαρτάται από το πόσο πετιμέζι θέλετε να φτιάξετε. Να θυμάστε
ότι χρησιμοποιώντας 2,5 λίτρα μούστο θα πάρουμε περίπου 500-600 ml
πετιμέζι.
Μωσαϊκό: Το μέτρο του ανθρώπινου μεγαλείου: Στα τρυπημένα σημεία λέει : βεληνεκούς, στην παραολυμπιάδα, εκπαιδευτικό Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό...