Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου

15 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου

http://www.tovima.gr/ecology/article/?aid=462196
 
 http://energyin.gr/2012/06/14/o-%CE%BF%CE%B7%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BC%CE%BF%CF%85/


Η Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου ασκεί πίεση στους ηγέτες του κόσμου που θα συγκεντρωθούν την επόμενη εβδομάδα για τη Σύνοδο Κορυφής του Ρίο +20 για να δεσμευτούν στο διπλασιασμό του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.
Σήμερα η αιολική ενέργεια έχει αναπτυχθεί εμπορικά σε περισσότερες από 75 χώρες σε όλο τον κόσμο, με 21 χώρες να έχουν περισσότερα από 1000 MW εγκατεστημένα η κάθε μια. Η τρέχουσα εγκατεστημένη ισχύς 250 GW+ είναι πάνω από 30 φορές από αυτή που είχε αναπτυχθεί μόλις πριν από 15 χρόνια, όταν υπογράφηκε το Πρωτόκολλο του Κιότο το 1997.

Προβλέψεις της βιομηχανίας δείχνουν ότι η αιολική ενέργεια, με τη σωστή πολιτική στήριξης, θα διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ της μέχρι το 2015, και πάλι μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, προσφέροντας 9 έως 12% της παγκόσμιας προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 1,5 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια λίτρα πολύτιμου πόσιμου νερού, και θα συμβάλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και στη σταθερότητα των τιμών σε όλο τον κόσμο. Αλλά προκειμένου να αναπτυχθούν πλήρως η αιολική ενέργεια και οι άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν.

Όταν οι ηγέτες του κόσμου θα συγκεντρωθούν στο Ρίο την επόμενη εβδομάδα, θα έχουν την ευκαιρία να ορίσουν μια νέα πορεία προς ένα πιο αειφόρο ενεργειακό μέλλον. Η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon, Αειφόρος Ενέργεια για όλους καλεί για την καθολική πρόσβαση στην ενέργεια, το διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης και τον διπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Ο Kandeh Yumkella Κ. Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Βιομηχανική Ανάπτυξη (UNIDO) και ηγέτης της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα είπε: «Χρειαζόμαστε να διπλασιαστεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2030. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σημαντική συμβολή από την αιολική ενέργεια, τόσο με διασυνδεδεμένα συστήματα όσο και με μικρής κλίμακας αποκεντρωμένα συστήματα. Η Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου στις 15 Ιουνίου, έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο συμβάλλοντας στην πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αειφόρο Ενέργεια για όλους, πρωτοβουλία για την τόσο αναγκαία υποστήριξη για τη βιομηχανία της αιολικής ενέργειας από τους πολιτικούς ηγέτες σε ολόκληρο το κόσμο».

Η αιολική ενέργεια είναι μια από τις καθαρότερες, τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον και οικονομικά ανταγωνιστική πηγή ενέργειας. Είναι γρήγορη στην εγκατάσταση και δεν καταναλώνει φρέσκο νερό για την παραγωγή ηλεκτρισμού. «Ο IRENA πιστεύει ότι η ανανεώσιμη ενέργεια είναι η διαδρομή προς ένα πιο ασφαλές, αξιόπιστο και βιώσιμο ενεργειακό μέλλον για όλους. Για το σκοπό αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις συνεργασίες μας, τη γνώση και την τεχνολογία για την αξιοποίηση όλων των άφθονων ανανεώσιμων πηγών μας. Η αιολική ενέργεια με τη γεωγραφική ποικιλομορφία και τις καθιερωμένες τεχνολογίες, αποτελεί βασική πηγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο IRENA χαιρετίζει αυτήν την παγκόσμια πρωτοβουλία», δήλωσε ο Adnan Amin, Γενικός Διευθυντής Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το 2012, 630 δισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν για επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως. Αν αυτές έστω και εν μέρει ανακατευθύνονταν θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, και να βοηθήσουμε στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την αντιμετώπιση της κρίσης της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.
«Η αιολική ενέργεια προσφέρει μια λύση σε μερικές από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα: την αλλαγή του κλίματος και τη λειψυδρία. Ο τομέας της ενέργειας είναι ο μεγαλύτερος συνεργάτης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές του γλυκού νερού. Η αιολική ενέργεια δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα και δεν καταναλώνει καθόλου νερό», δήλωσε ο Steve Sawyer, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας GWEC.

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την τέταρτη φορά που η Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Ιουνίου. Η Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου είναι μια ημέρα για να ανακαλύψετε τη δύναμη της αιολικής ενέργειας. Δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να μάθουν σχετικά με την τεχνολογία και τα οφέλη της.

Πέρυσι πάνω από 230 εκδηλώσεις οργανώθηκαν σε 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων σε αιολικά πάρκα, υπαίθριες συναυλίες και δημόσιες συζητήσεις. Το 2012, η Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου περιλαμβάνει για πρώτη φορά γεγονότα στο Μεξικό, τη Χιλή, το Ισραήλ, τη Νότια Κορέα και τη Νότια Αφρική. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.globalwindday.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις