Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Παγκόσμια ημέρα γλωσσών 26/9

Δελτίο τύπου του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ευρωπαïκή Μέρα Γλωσσών, 26 Σεπτεμβρίου 2009
www.coe.int/EDL

Η Gabriella Battaini-Dragoni, Συντονίστρια του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Διαπολιτισμικό Διάλογο, με ευκαιρία την 9η έκδοση της Ευρωπαïκής Μέρας Γλωσσών, αναφέρει ότι ‘επικοινωνώντας με άλλους ανθρώπους στη δική τους γλώσσα διαλύει τα γλωσσικά και πολιτιστικά σύνορα. Η εκμάθηση γλωσσών βοηθά να αντιληφθούμε καλύτερα τους διαφορετικούς πολιτισμούς, να κάνουμε πίσω και να δούμε διαφορετικά και το δικό μας πολιτισμό.
Η κα Battaini-Dragoni μας θυμίζει ότι η σημασία της εκμάθησης γλωσσών τονίζεται στη Λευκή Βίβλο για το Διαπολιτισμικό Διάλογο, του Συμβουλίου της Ευρώπης, ‘Ζώντας μαζί σαν ίσοι με αξιοπρέπεια’ σαν ένα μέσο ανάπτυξης της περιέργειας και ειλικρίνειας απέναντι στους άλλους, αποφυγής στερεοτύπων, και εξακρίβωσης της σημασίας που έχει η εμπειρία επικοινωνίας με τους άλλους. Η διαπολιτισμική κατανόηση αποτελεί τη βάση για παραγωγικό διάλογο.
Η Ευρωπαïκή Μέρα Γλωσσών ανακηρύχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2001, Ευρωπαïκό Έτος Γλωσσών, για να γιορτάζουμε τη γλωσσική και πολιτιστική ποικιλότητα. Καλούμε όλους να συμμετέχουν τη χρονιά αυτή σε αυτό το γεγονός, να δοκιμάσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες και να διασκεδάσουν με τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται γύρω τους. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό για να το πετύχετε: στη σημερινή παγκόσμια κοινωνία, μπορούμε εύκολα να συναντήσουμε άλλες γλώσσες και πολιτισμούς ακόμα και στη πρώτη γωνιά του δρόμου.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.coe.int/EDL

πηγή http://xenesglosses.eu/2012/09/pagkosmia-imera-glosson-i-oresteia-st/

Παγκόσμια ημέρα γλωσσών – 

Η Ορέστεια στη νοηματική



Share


Η ‘ΟΡΕΣΤΕΙΑ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ”, από το Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής, Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012, στις 8μμ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
26 Σεπτέμβρη – Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
και το Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής
σας καλούν στην παράσταση
Ορέστεια στη νοηματική γλώσσα
Τετάρτη 26/9, ώρα 8.00 μ.μ.
στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136, Θησείο.

Η τριλογία του Αισχύλου Ορέστεια (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες) διασκευάστηκε και αποδόθηκε στην ελληνική νοηματική γλώσσα από το Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής. Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο πολιτιστικής εκδήλωσης για το τέλος της σχολικής χρονιάς 2011-2012.
Είναι η πρώτη φορά στην εκπαιδευτική ιστορία της χώρας που ένα σχολείο αναλαμβάνει να παρουσιάσει αυτή την απαιτητική τριλογία του Αισχύλου, ένα διαχρονικό και πανανθρώπινο έργο πολιτισμού, που εκπέμπει το πάντα επίκαιρο μήνυμα της δικαιοσύνης ως αποτελέσματος της κοινωνικής συναίνεσης. Η ελληνική νοηματική γλώσσα αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο το τραγικό στοιχείο, δίνοντας νέα διάσταση στη θεατρική προσέγγιση της κλασικής τραγωδίας.
Την ημέρα που έχει καθιερωθεί για να τιμώνται οι ευρωπαϊκές γλώσσες επιλέξαμε για να παρουσιάσουμε στο ευρύ κοινό την πρωτοποριακή δουλειά των κωφών και βαρηκόων μαθητών.
Γιατί η «γλώσσα» της τέχνης και του πολιτισμού δεν γνωρίζει σύνορα και στεγανά.
Για τους μη γνώστες της νοηματικής γλώσσας, θα υπάρχει παράλληλη εκφώνηση του κειμένου.
Είσοδος δωρεάν. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλούμε στείλτε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: archaeol@otenet.gr
Πληροφορίες: 2103252214, 6945470040
Συνημμένα αρχεία:
ορεστεια1.JPG
ορεστεια 2.JPG

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις