Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Φτηνή οικολογική θέρμανση


 

Φτηνή οικολογική θέρμανση με ενεργειακά τζάκια 

Ένας εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης, πέρα από την δαπανηρή και αντιοικολογική καύση πετρελαίου, είναι η χρήση τζακιού. Το τζάκι καταρχήν θεωρείτε οικολογικό μέσω, διότι καίει ανανεώσιμα καύσιμα (τα ξύλα).

Τα περισσότερα τζάκια που υπάρχουν σήμερα στα σπίτια εξυπηρετούν διακοσμητικούς κυρίως λόγους, όμως αυτό μπορεί εύκολα να αλλάξει, σε βαθμό που το τζάκι να θεωρείτε η βασική πηγή θέρμανσης του σπιτιού!

Η εξωτερική κύρια διαφορά ενός παραδοσιακού τζακιού και ενός ενεργειακού είναι πως η εστία κλείνει με γυάλινο πορτάκι. Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη διαφορά στην απόδοση. Κλείνοντας την εστία, πλέον, γίνεται έλεγχος του ποσοστού οξυγόνου που διοχετεύεται στην φλόγα με αποτέλεσμα την ποιοτικότερη καύση και τις μικρότερες απώλειες θέρμανσης από την καμινάδα. Με ένα ενεργειακό τζάκι επιτυγχάνεται καλύτερη απόδοση του καυσίμου (ξύλα) πάνω από 70%.

Θα ήθελα από προσωπική πείρα να σας μεταφέρω ένα παράδειγμα στην οικονομία στα ξύλα που επιτυγχάνεται: με 6-7 κούτσουρα (του ¼ ενός κορμού) πετυχαίνεται 24ώρη καύση και απόδοση θέρμανσης μέσα σε 30 λεπτά, που δεν περιορίζεται μόνο τριγύρω από το τζάκι. Και αυτό το παράδειγμα, στηρίζεται σε ένα από τα φτηνότερα ενεργειακά τζάκια της αγοράς.

Τα ενεργειακά τζάκια πέρα από την υψηλή απόδοση έχουν και ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Είναι απόλυτα ασφαλή. Με την γυάλινη πόρτα που διαθέτουν (ακριβότερα μοντέλα διαθέτουν και επιπλέον μαντεμένια πόρτα) μπορούν να λειτουργούν χωρίς την επίβλεψη σας, ενώ με τον μεγάλο χρόνο που κρατά η καύση ενός κούτσουρου δεν ανησυχείτε για σύντομη ανατροφοδοσία (όποτε μπορείτε να το ανάβεται και να πηγαίνετε ήσυχοι για ψώνια στο supermarket).

Φυσικά, τα ενεργειακά τζάκια μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς το γυάλινο πορτάκι όπως τα παραδοσιακά, αλλά σε αυτή την περίπτωση ακόμα καλύτερη απόλαυση της φλόγας αλλά έχουν και την ίδια απόδοση με τα παραδοσιακά. Επίσης, υπάρχουν μοντέλα ενεργειακών τζακιών που προσαρμόζονται στα παραδοσιακά ώστε να κάνετε χρήση της υπάρχουσας υποδομής του σπιτιού. Ένα ακόμα θετικό, είναι πως λόγο της ποιοτικότερης καύσης, η κάπνα από την καμινάδα είναι λιγότερο έντονη (και λιγότερο ενοχλητική για τους γείτονες).

Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες ενεργειακών τζακιών, η πιο απλή είναι η εστία που διαθέτει έναν αεροθάλαμο τριγύρω της (ώστε να ζεσταίνει καθαρό αέρα) και τον οποίο διοχετεύει με ανεμιστήρες πίσω στον χώρο (οι τιμές της εστίας ξεκινούν από 1000 ευρώ περίπου) και φτάνουν σε μοντέλα που λειτουργούν σαν λέβητες, κλείνουν αεροστεγώς, κάνουν μετάκαυση των καυσαερίων και διαθέτουν μέχρι και τηλεκοντρόλ!

Φωτογραφία από: Κάλφας Τζάκι - Πέτρα
safeworld.wordpress.com
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω 

2 σχόλια:

  1. Το ενεργειακό τζάκι είναι μία πολύ συμφέρουσα λύση αν αναλλογιστεί κάποιος ότι χρειάζονται περίπου 4-6 τόννοι ξύλα την σεζόν για ένα σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε , φίλη αν είναι έτσι δεν είναι και φτηνό, εκτός αν έχουμε τίποτα λιόφυτα που βαρεθήκαμε να μαζεύουμε τις ελιές... Όμως πάνω απ όλα η υγεία και η φύση και σε κάθε περίπτωση προτιμώ να λειτουργούμε οικολογικά όπου και όσο μπορούμε . Με αγάπη!

      Διαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις