Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ψωμί νόστιμο



Photo

Ψωμί - νόστιμο και ζεστό από τα χέρια σας χωρίς πολύ κόπο.

Συνταγή: http://www.sintagespareas.gr/sintages/psomi.html


Νόστιμο, ζεστό ψωμάκι από τα χέρια σας και χωρίς πολύ κόπο. Λίγα μυστικά ακόμα Μπορείτε να το φτιάξετε με...περισσότερα
Sitronella

Υλικά

1 καρβελάκι
  1. 500 γρ. αλεύρι (ή ένα μείγμα από 2 αλεύρια)
  2. 15 γρ. νωπή μαγιά ή 1 κ.γ. σκόνη μαγιά
  3. 1 κ.γ. αλάτι
  4. 1 κ.γ. μέλι
  5. ζεστό νερό (όχι βραστό)
  6. 1-2 κ.σ. λάδι (προαιρετικά)

Οδηγίες

59 Minutes
  1. Ανακατέψτε το αλεύρι, το μέλι και το αλάτι.
  2. Αν έχετε νωπή μαγιά, διαλύστε τη σε ζεστό αλλά όχι βραστό νερό και μετά προσθέστε τη στο αλεύρι. Αν έχετε μαγιά σκόνη, προσθέστε τη κατευθείαν στο αλεύρι.
  3. Βάλτε μια ποσότητα ζεστού νερού στο αλεύρι, να γίνει η ζύμη υγρή αλλά όχι νερουλή. Ζυμώστε και προσθέστε λίγο νερό αν χρειάζεται. Στην αρχή η ζύμη σας θα κολλάει, αλλά όσο ζυμώνετε τόσο θα αποκτάει ελαστικότητα. Θέλει τουλάχιστον 10' ζύμωμα.
  4. Μόλις γίνει ελαστική αρκετά ρίξτε το λάδι και ζυμώστε ξανά. Μόλις τελειώσετε το ζύμωμα, αφήστε τη ζύμη σας σκεπασμένη για 45-60' να ανέβει, σε ζεστό μέρος.
  5. Πλάστε το καρβελάκι και βάλτε το σε ταψάκι λαδωμένο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°. Αφήστε το καρβελάκι να ανέβει πάλι, περίπου 20' (θα πρέπει αν το πιέσετε με το δάχτυλό σας, η ζύμη να επανέλθει). Βάλτε το στο φούρνο και ψήστε το για περίπου 50-60'. Για να δείτε αν είναι έτοιμο, σηκώστε το από το ταψί με μια πετσέτα και χτυπήστε το με τα δάχτυλα από κάτω. Αν κάνει ένα κούφιο ήχο, είναι έτοιμο.
  6. Τυλίξτε το με πετσέτα και αφήστε το σε μια σχάρα να κρυώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις