Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Οι Βλάχοι ήταν, είναι και θα είναι Έλληνες


Αποτέλεσμα εικόνας για Οι Βλάχοι ήταν, είναι και θα είναι Έλληνες.

http://aftonomi.gr

Ένωση Βλάχων Αλβανίας προς Ρουμανική Κυβέρνηση:  

Οι Βλάχοι ήταν, είναι και θα είναι Έλληνες

Η ιστορία τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα!

Την έντονη δυσαρέσκειά της για τον νέο νόμο που ψήφισε η ρουμανική βουλή εκφράζει μέσω ανακοίνωσης η Ένωση Βλάχων Αλβανίας «Η Μοσχόπολη».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στις 8 Μαΐου 2013 η Βουλή της Ρουμανίας ψήφισε ένα νόμο σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι Βλάχοι των Βαλκάνιων θεωρούνται Ρουμάνοι της Διασποράς. 
«Θέλουμε να ρωτήσουμε την Κυβέρνηση της Ρουμανίας αν ρώτησαν τους Βλάχους που ζουν στην Ρουμανία αν συμφωνούν; Πρέπει να ξέρουν οι πολιτικοί της Ρουμανίας πως: "Ηταν οι Βλάχοι αυτοί που εργάστηκαν για την Αναγέννηση της Ρουμανίας, ήταν οι Βλάχοι που δώσανε την Γραμματική της Ρουμανίας, ήταν οι Βλάχοι που δώσανε τον πολιτισμό της Ρουμανίας, την κουλτούρα, την γλώσσα…», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των ελληνόβλαχων της Κορυτσάς.
«Εμείς σαν Ένωση Βλάχων Αλβανίας “Η Μοσχόπολη” καταδικάζουμε την πράξη αυτή. Εμείς ήμασταν Βλάχοι, είμαστε Βλάχοι και θα παραμείνουμε Βλάχοι. Εσείς είστε κλέφτες της Ιστορίας των Βλάχων, η ιστορία των οποίων είναι συνδεδεμένη με την Ιστορία της Ελλάδας. Μήπως Θέλετε να κάνετε και τον Μέγα Αλέξανδρο Ρουμάνο; Μήπως Θέλετε να κάνετε και τον Ρήγα Φεραίο Ρουμάνο; Σας έχουμε δώσει προσωπικότητες Βλάχων που εσείς τις εκμεταλλεύεστε σαν Ρουμάνους» καταλήγει η ανακοίνωση.
Υπενθυμίζουμε πως στη Μοσχόπολη Κορυτσάς υπήρχε μία από τις πιο ακμάζουσες ορθόδοξες κοινότητες της Αλβανίας με 40.000 Ελληνόβλαχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις