Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Η μέρα που έπεσε ο Χάνδακας !

http://www.cretalive.gr/history/view/h-mera-pou-epese-o-chandakas/104130

Η μέρα που έπεσε ο Χάνδακας !

 
Ο Χάνδακας παραδόθηκε στους Τούρκους στον Σεπτέμβριο του 1669 και συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Νίκο Σταυρινίδη στις 6 του μηνός της χρονιάς αυτής που γράφτηκε με μαύρα γράμματα στην ιστορία της πόλης του σημερινού Ηρακλείου.
Στα μέσα του 17ου αιώνα στην Κρήτη μετά από περίπου 450 χρόνια κατά τα οποία το νησί ήταν υπό την κτήση της Βενετίας , βρέθηκε στη δίνη μιας πολύ σκληρής διεκδίκησης. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κήρυξε τον Πόλεμο στη Γαληνότατη Δημοκρατία του Αδρία, θέλοντας στην κατοχή της την μεγαλόνησο σαν κόμβος και πολυτιμότατο σημείο στη Μεσόγειο. Ξεκίνησε λοιπόν ένας μακροχρόνιος πόλεμος ο πέμπτος κατά σειρά ανάμεσα σε Τούρκους και Ενετούς από το 1645 ως το 1669 που έμεινε στην ιστορία σαν Κρητικός Πόλεμος. Η χρονική του διάρκεια ήταν πολύ μεγάλη και η ιδιομορφία του έγκειται στο ότι ενώ τα δύο πρώτα χρόνια ( 1645-1647) αναλώθηκαν στην κατάκτηση όλης της νήσου όλα τα υπόλοιπα είκοσι δύο χρόνια (1647-1669)είχαν να κάνουν με την πολιορκία της πρωτεύουσας της νήσου, τον Χάνδακα. Ο Χάνδακας παραδόθηκε στους Τούρκους στον Σεπτέμβριο του 1669 και συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Νίκο Σταυρινίδη στις 6 του μηνός  της χρονιάς αυτής που γράφτηκε με μαύρα γράμματα στην ιστορία της πόλης του σημερινού Ηρακλείου.
« …Οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της Ενετοτουρκικής Συνθήκης έληξαν στις 6 Σεπτεμβρίου 1669. Είναι αλήθεια πως τα ζητήματα που έπρεπε να συζητηθούν και να εξομαλυνθούν ήταν πολλά και δύσκολα …Εν τω μεταξύ μ όλο που ο λόγος είχε πια δοθεί στη διπλωματία και οι συζητήσεις για την σύναψη ειρήνης συνεχιζόταν, οι εχθροπραξίες δεν είχαν καταπαύσει και τα κανόνια βροντούσαν ακόμη γύρω από τις δύο προδομένες ντάμπιες του Μεγάλου Κάστρου. Όταν λοιπόν στις 6 Σεπτεμβρίου έληξαν οι διαπραγματεύσεις και διατυπώθηκε το τελικό κείμενο της συνθήκης , αμέσως μετά την υπογραφή του από τον Κιοπρουλή, το Μοροζίνι και τους άλλους εντεταλμένους ανυψώθηκε στο φρούριο του Αγίου Δημητρίου (Ακ Ντάμπια) η λευκή σημαία και δόθηκε το πρόσταγμα « Παύσατε πυρ».*

Πηγές :
Ο Κρητικός πόλεμος , Χρυσούλα Τζομπανάκη, Εκδ. Χ.Τζομπανάκη 2008
* Η τελευταία περίοδος της πολιορκίας του Μεγ. Κάστρου, Ν. Σταυρινίδη, 1979

Φωτογραφίες που καταγράφουν μια ιστορική στιγμή. Ενός ολόκληρου κόσμου ή μιας ομάδας ανθρώπων. Tο Cretalive παρουσιάζει καθημερινά αδημοσίευτες ή σπάνιες φωτογραφίες - ντοκουμέντα ιστορικών προσώπων, στιγμών ή εποχών, αλλά και δικών μας ανθρώπων, από την οικογενειακή συλλογή, που εντάσσονται στο χώρο του χρόνου και του τόπου.  Για τη δική σας συμβολή, μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες στο mail: polites@cretalive.gr , με την ένδειξη "Για το Cretalive", που θα συνοδεύονται από ένα σημείωμα - επεξήγηση της φωτογραφίας. Με τον τρόπο αυτό θα τιμηθούν οι δικοί μας άνθρωποι, αλλά θα διασωθούν και τα ντοκουμέντα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις