Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

«Βερενίκη» «Η επιστροφή του Ασπροπάρη»

Η μετανάστευση των Ασπροπάρηδων ξεκίνησε!

Το ξημέρωμα της 30ης Αυγούστου βρήκε τη «Βερενίκη», τον νεαρό Ασπροπάρη στον οποίο τοποθετήθηκε δορυφορικός πομπός τον περασμένο Ιούλιο στα Μετέωρα, έτοιμη να «αφήσει τη φωλιά». Τα στίγματα που λάβαμε κατά τις περασμένες ημέρες από τον δορυφορικό της πομπό ήδη έδειχναν έντονη κινητικότητα. Έτσι, την περασμένη Παρασκευή πήρε την απόφαση να ξεκινήσει το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι που θα την οδηγήσει από τα Μετέωρα, όπου γεννήθηκε, έως νότια της Σαχάρας. Εκεί βρίσκεται ο τόπος όπου θα περάσει τα επόμενα 3-4 χρόνια της ζωής της.
Οι Ασπροπάρηδες από τα Βαλκάνια, συνήθως διαχειμάζουν στην ευρύτερη περιοχή του Τσαντ και του Σουδάν, συνεπώς αναμένουμε να κατευθυνθεί και η Βερενίκη προς τα εκεί, αν και μπορεί να μας εκπλήξει όπως συνέβη πέρσι με τη «Σβετλίνα» που επέλεξε να παραμείνει κάπου τελείως αλλού όπως στην Υεμένη!
Μέχρι στιγμής, η «Βερενίκη»  έχει ταξιδέψει νότια μέχρι την Αττική όπου φαίνεται ότι προσπαθεί να αποφασίσει ποιο δρόμο θα επιλέξει. Ας ελπίσουμε να μην ακολουθήσει το παράδειγμα του αδερφού της «Ίκαρου» που προσπάθησε να διασχίσει τη Μεσόγειο από την Κρήτη, αλλά δυστυχώς πνίγηκε πριν να καταφέρει να φτάσει στην ακτή της Λιβύης.
Η «Βερενίκη» είναι ο πρώτος από τους 10 Ασπροπάρηδες στους οποίους τοποθετήθηκαν φέτος δορυφορικοί πομποί στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη». Ας της ευχηθούμε λοιπόν καλή τύχη, γιατί θα τη χρειαστεί πραγματικά ώστε να καταφέρει να διασχίσει τα 3.000 χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από τον τελικό της προορισμό στην Αφρική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις