Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Λεβαντόλαδο

Λεβαντόλαδο
Πολυαγαπημένη λεβάντα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας είναι αναρίθμητες και αυτό εν μέρει οφείλεται, στην ιδιαίτερα σύνθετη χημική σύσταση του αιθέριου ελαίου της, που περιέχει περισσότερα από 40 συστατικά.
Η λεβάντα έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αρωματικές, ενυδατικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Τη λεβάντα την χρησιμοποιούσαν στο λουτρό τους οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι και με αυτή έφτιαχναν αρωματικά σαπούνια κ.α.

Πώς θα το φτιάξεις:
Θα χρειαστείς
Φρέσκα άνθη λεβάντας
250 ml φυτικό έλαιο (ελαιόλαδο, jojoba, αμυγδαλέλαιο, σταφυλοκουκουτσέλαιο ή άλλο)

Αφαιρείς τα άνθη της λεβάντας, τόσα όσα χωρούν σε ένα βαζάκι των 250 ml. Τα πλένεις και τα στεγνώνεις, Αποστειρώνεις ένα βάζο με καυτό νερό και μετά με οινόπνευμα. Βάζεις τη λεβάντα μέσα και καλύπτεις με το λάδι. Αφήνεις το βαζάκι τον ήλιο για περίπου 40 ημέρες ή για πιο γρήγορα το βάζεις σε μπεν μαρί σε χαμηλή θερμοκρασία για 3- 4 ώρες. Στο τέλος σουρώνεις το μείγμα. Βάζεις τα φύλλα σε ένα τούλι κάνοντας ένα πουγκί και στραγγίζεις καλά πιέζοντας με καθαρά χέρια.
Συμβουλή
Αν χρησιμοποιήσεις αποξηραμένη λεβάντα, οι αναλογίες θα είναι 1 προς 4, δηλ ένα μέρος φυτό, 4 μέρη λάδι.

Το λάδι διατηρείται από 3-6 μήνες. Στο ψυγείο διατηρείται έως 12 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις