Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΒΕΡΒΕΝΑ

ΒΕΡΒΕΝΑ (Βερβένα η φαρμακευτική, Verbena officinallis, βερμπένα, σταυροβότανο, γοργόγιαννι)
Οικογένεια: Βερβενίδες (Verbenaceae)

Περιγραφή: Η βερβένα είναι φυτό ποώδες με λεπτό βλαστό ύψους 30-90 εκ. Τα φύλλα της είναι βαθιά σχισμένα, τοποθετημένα αντίθετα στο βλαστό και τα άνθη της είναι μικρά μωβ λιλά, σε μακριούς και λεπτούς στάχεις. Είναι αυτοφυής στην Ελλάδα, σε Πελοπόννησο, Κρήτη και νησιά με πετρώδη εδάφη, στις άκρες των δρόμων και σε χέρσα χωράφια. Συλλέγεται τον Ιούλιο, λίγο πριν ανοίξουν τα άνθη της. Η βερβένα δεν πρέπει να μπερδεύεται με τη λουΐζα (lippia citrodora).
Συστατικά: Βερμπεναλίνη, βερμπενίνη, τανίνη, αιθέριο έλαιο.
Φαρμακευτικές ιδιότητες: Η βερβέβα έχει ηρεμιστικές, σπασμολυτικές, εφιδρωτικές και γαλακταγωγές ιδιότητες. Τονώνει το νευρικό σύστημα, χαλαρώνει, βοηθάει στην κατάθλιψη, τη νευρική εξάντληση και σε περιπτώσεις κρίσεων υστερίας. Ανακουφίζει από πόνους νευρικής φύσης, πονοκεφάλους και ημικρανίες. Συνιστάται σε παθήσεις της χολής και του συκωτιού καθώς και στην ουλίτιδα. Βοηθάει στη ρύθμιση της έμμηνης ρύσης και την αύξηση της γαλακτόρροιας.
Εφαρμογή: Χρησιμοποιείται έγχυμα αποξηραμένων φύλλων βερβένας, 1-3 κ.γ. σε 1 φλυτζάνι βραστό νερό για 10-15 λεπτά. Πίνουμε 3 φορές τη μέρα. Για θεραπεία της ουλίτιδας κάνουμε πλύσεις του στόματος. Χρησιμοποιείται επίσης το βάμμα, 2-3 ml βάμματος 3 φορές τη μέρα. Η βερβένα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την εγκυμοσύνη.
(Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις