Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Τα σύνορά μας σύμφωνα με τους αρχαίους γεωγράφους.

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε φωτογραφία από ΘΡΑΚΗ.
 
Τα σύνορά μας σύμφωνα με τους αρχαίους γεωγράφους.
Τα γεωγραφικά όρια της Θράκης κατά την αρχαιότητα ορίζονταν προς Βορράν από τον Δούναβη, όπως υπονοούν ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης τον 5ο αι. π.Χ. και μαρτυρεί σαφέστατα ο γεωγράφος Στράβων (1ος αι. π.Χ. - αρχές 1ου αι. μ.Χ.):
“Φέρεται δ' ούτος (ενν. ο Ίστρος) από της εσπέρας επί την έω και τον Εύξεινον πόντον... λιπών... εν δεξιά την τε Θράκην άπασαν και την 'Ιλλυρίδα” αλλά και ο Ρωμαίος γεωγράφος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (C. Plinius Secundus ,1ος αι. μ.Χ.): “Thracia altero latere a Pontico litore incipiens, ubi Hister amnis inmergitur”, προς Ανατολάς από τον Εύξεινο Πόντο, τον Βόσπορο, την Προποντίδα και τον Ελλήσποντο και προς Νότον από το Αιγαίο πέλαγος.
Μέσα στα όρια της Θράκης περικλείονταν και τα κοντινά νησιά Θάσος και Σαμοθράκη. Τα δυτικά όρια της Θράκης είχαν υποστεί πολλές μεταβολές. Το βόρειο βέβαια τμήμα τους σταθερά τοποθετείται στην οροσειρά που χωρίζει σήμερα τη Βουλγαρία από τη Γιουγκοσλαβία. Το νότιο, όμως, τμήμα τους, δηλαδή τα σύνορα με τη Μακεδονία, εξ αιτίας της προοδευτικής επέκτασης του μακεδονικού κράτους προς Ανατολάς, υπόκειται σε μεταβολές.
------------------------
Στην εικόνα, μια από τις γκραβούρες στην περίφημη «Χάρτα» του Ρήγα Φεραίου.

Πηγή: Ο Δρ. Χρίστος Κυριαζόπουλος, στην εργασία του «Τα γεωγραφικά όρια της Θράκης σύμφωνα με τις αρχαίες Ελληνικές και Λατινικές πηγές». Δημοσιεύθηκε στον Δωδέκατο τόμο των «Θρακικών», 1999-2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις