Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Κροκόδειλος-ατραξιόν σε πισίνα στο Ηράκλειο

Ένας κροκόδειλος, που ζει μέσα σε μια πισίνα στον προαύλιο χώρο μιας ταβέρνας (μέρος ξενοδοχειακού συγκροτήματος)
candianews.gr

Κροκόδειλος-ατραξιόν σε πισίνα στο Ηράκλειο

Κροκόδειλος-ατραξιόν σε πισίνα στο Ηράκλειο
Φωτό αρχείου
Ένας κροκόδειλος, που ζει μέσα σε μια πισίνα στον προαύλιο χώρο μιας ταβέρνας (μέρος ξενοδοχειακού συγκροτήματος) στην περιοχή του Γαζίου Αμμουδάρας Ηρακλείου Κρήτης, είναι σίγουρα η εξωτική ατραξιόν του μαγαζιού. Πιτσιρίκια, νέοι και γέροι τρώνε το φαγητό τους και χαζεύουν τον κροκόδειλο. Ελάχιστοι είναι όμως εκείνοι οι οποίοι ουσιαστικά προβληματίζονται με το θέαμα.
Πως είναι δυνατόν ένα πλάσμα μήκους 4 μέτρων να ζει σε μια πισίνα μήκους μόλις 6 μέτρων; Τι δουλειά έχει στην Αμμουδάρα Ηρακλείου ένα ζώο, το οποίο έχει για φυσικό του περιβάλλον τους βάλτους και τα ποτάμια;
Μετά από σχετική καταγγελία η Μάριζα Χριστοδούλου εκπροσωπώντας την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων απευθύνθηκε στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία του νομού, στη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και στη Γεν. Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών Υ.ΠΕ.Κ.Α. ζητώντας να μάθει, αν ο κροκόδειλος βρίσκεται νόμιμα υπό την κατοχή του ιδιοκτήτη της επιχείρησης.
Αν δηλαδή το ζώο προέρχεται από εκτροφή και τα χαρτιά του φέρουν τη σφραγίδα CITES, η οποία πιστοποιεί, ότι ο κροκόδειλος δεν αιχμαλωτίστηκε από το φυσικό του περιβάλλον, για να καταλήξει εκεί.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες απάντησαν στην κα Χριστοδούλου, ότι τα χαρτιά αποδεικνύουν, ότι το ζώο διαθέτει όλα τα πιστοποιητικά νομιμότητας.
Όμως, όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr, η κα Χριστοδούλου είναι πολύ μεγάλο το κενό στους νόμους μας σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν εξωτικά είδη ζώων.
Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται νόμιμο, ότι ένας κροκόδειλος – ακόμα και αν είναι ζώο εκτροφής – ζει σε μια πισίνα 6 μέτρων, που δεν του αφήνει κανένα περιθώριο κινήσεων.
Φανταστείτε πόσα χιλιόμετρα διανύει κολυμπώντας αυτό το ζώο στη φύση ελεύθερο και πόσο καθηλωμένο είναι τώρα, μόνο και μόνο για να τραβάει τα βλέμματα των πελατών της ταβέρνας.
Δεν είναι πολυτέλεια να μας νοιάζει – ακόμα και αυτή την τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο – πως αυτός ο κροκόδειλος διαβιεί εκεί, γι’ αυτό και η κα Χριστοδούλου ζητά από τους αρμόδιους να προχωρήσουν στην κατάσχεση του.
Συγκεκριμένα αναφέρει στην επιστολή της: «Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είτε ο κροκόδειλος φέρει τα νόμιμα χαρτιά CITES είτε όχι, παρακαλούμε να προχωρήσετε στην κατάσχεσή του με την αιτιολογία ότι οι συνθήκες διαβίωσής του πόρρω απέχουν από εκείνες που θα άρμοζαν στη φύση του.
Η παραμονή του, επομένως, σε μια πισίνα 6 μέτρων δια βίου αντίκειται στους κανόνες ευζωίας του και του προκαλεί μια απεριόριστη δυστυχία και ένα διαρκές μαρτύριο.
Μακριά από το περιβάλλον του, τις συνθήκες ευζωίας του, τα κατάλληλα ερεθίσματα για την διαβίωση και ανάπτυξή του, την ομάδα κοινωνικοποίησης και αναπαραγωγής του, κάθε πλάσμα μαραζώνει από ανία και πεθαίνει πρώτα ψυχολογικά και έπειτα σωματικά».
Το νόμιμο είναι και ηθικό;
Θυμηθείτε, ότι το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό! Δεν μπορεί, να μας νοιάζει μόνο η ευζωία των κατοικιδίων, ενώ δεκάδες είδη ζώων, της ήμερης και άγριας πανίδας στην Ελλάδα διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες εξασφαλίζοντας όμως τα κέρδη για τους ιδιοκτήτες τους.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία όσο και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων αποδεικνύουν, ότι ενδιαφέρονται για τις συνθήκες διαβίωσης όλων των ειδών των ζώων και αντιμετωπίζουν με τις δυνάμεις που έχουν συνολικά το θέμα.
Φωτoγραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ
Πηγή:  zoosos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις