Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Oι εικονογραφικοί τύποι της Παναγίας- Παναγία η Οδηγήτρια

Oι εικονογραφικοί τύποι της Παναγίας
Παναγία η Οδηγήτρια
Ὁ εικονογραφικός τύπος της Οδηγήτριας δημιουργήθηκε μετά την εικονομαχία, όμως σύμφωνα με την παράδοση ήταν μια εικόνα αχειροποίητη όχι γιατί δεν έγινε από ανθρώπινο χέρι αλλά γιατί ζωγραφίστηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά που ήταν άγιος. Όπως λένε οι πηγές, όταν η ίδια η Παναγία είδε την εικόνα, την ευλόγησε. Αυτή την εικόνα την αχειροποίητη που έφερε την ευλογία της Παναγίας, μετέφερε κάποτε στον 5ο αιώνα στην πρωτεύουσα του Βυζαντίου η αυτοκράτειρα Πουλχερία. Στην Κωνσταντινούπολη η εικόνα εγκαταστάθηκε στη Μονή των Οδηγών και έγινε αμέσως αντικείμενο λατρείας και πολύ σημαντικών περιφορών. Πολλές πηγές μιλούν για την εικόνα αυτή ως τα τέλη του 14ου αιώνα, ενώ χιλιάδες αντίγραφα που έγιναν σε όλα τα μέρη της χριστιανοσύνης δείχνουν πόσο σημαντική ήταν για τους Βυζαντινούς. Το όνομά της εικόνας δηλώνει τον καθοδηγητικό ρόλο της Παναγίας στη ζωὴ των πιστών, καθώς δείχνει με το δεξὶ χέρι τον Χριστό, ως τη μοναδικὴ σωτηρία.
O Φώτης Κόντογλου περιγράφοντας την εικόνα λέει:
<<Παριστάνεται γυρισμένη ελαφρώς προς τ΄αριστερά, με όρθιο το κεφάλι. Με το αριστερό της χέρι κρατά το Χριστό και το δεξιό της χέρι το έχει ακουμπισμένο σεμνά στο στήθος. Στις παλιότερες εικόνες το δεξιό χέρι είναι περισσότερο όρθιο. Ο Χριστός παριστάνεται στην ηλικία των τριών περίπου ετών, όμως με έκφραση ώριμου άνδρα>>

Πρέπει να τονίσουμε πως ο εικονογραφικός αυτὸς τύπος καθιερώθηκε και έγινε αγαπητός απὸ πολλά αγιογραφικά εργαστήρια σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο.

εικόνα - Παναγία Οδηγήτρια - Μιχαήλ Δαμασκηνός, τέλη 16ου αιώνα (1574 - 1582) μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις