Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Παντζάρι: Ο τιτάνας της υγιεινής διατροφής

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
flowmagazine.gr
 

Παντζάρι: Ο τιτάνας της υγιεινής διατροφής

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, 11/11/2014
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν το παντζάρι ως θεραπεία για πυρετούς και δυσκοιλιότητα. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, υποστήριξε τη χρήση των φύλλων των τεύτλων για τη θεραπεία πληγών. Τον Μεσαίωνα το παντζάρι χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για ασθένειες που σχετίζονται με την πέψη και το αίμα. Σήμερα έρευνες έρχονται να πιστοποιήσουν την ευεργετική επίδρασή του στην υγεία μας ανακηρύσσοντάς το τιτάνα της υγιεινής διατροφής.
Μια ιστορία υγείας
Τα παντζάρια για πολύ καιρό χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς σκοπούς, κυρίως για διαταραχές του ήπατος. Η χρωστική ουσία βητακυανίνη που δίνει ένα πλούσιο, μωβ-βυσσινί χρώμα αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα, καθώς πιστεύεται ότι καταστέλλει την ανάπτυξη κάποιων τύπων καρκίνου.
Διατροφική αξία
Οι ρίζες τεύτλων είναι πλούσιες σε φολικό οξύ και μαγγάνιο. Τα πράσινα φύλλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α (127% RDA), βιταμίνη C (50% RDA), βιταμίνη Κ (500% RDA), καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και μαγνήσιο, θείο, διοξείδιο του πυριτίου και χολίνη.
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ασκώντας ευνοϊκή επίδραση στη λειτουργία του εντέρου και βοηθώντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.
Παραδοσιακά, οι άνθρωποι πίνουν τον χυμό για να θεραπεύσουν την αναιμία, το ήπαρ, το δέρμα, τα νεφρά, τη λεμφική κυκλοφορία, την κούραση, τα μάτια, το συκώτι, τα προβλήματα του δέρματος, την αποτοξίνωση και τον καρκίνο. Ο χυμός παράλληλα μπορεί να σκοτώσει τους μύκητες, καθώς παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τα οφέλη της σούπερ τροφής
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η  





η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις