Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Κορνήλιος Καστοριάδης

http://www.istorikoiperipatoi.gr/%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BD%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82/

Κορνήλιος Καστοριάδης

1neb22a

Ο πνευματικός κόσμος του Ελληνισμού γίνεται φτωχότερος στις 26 Δεκεμβρίου 1997, καθώς φεύγει από την ζωή ένας από τους θιασωτές της σύγχρονης ελληνικής φιλοσοφίας. Ο καθηγητής Κορνήλιος Καστοριάδης πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών.
Ο Κορνήλιος Καστοριάδης γεννήθηκε το 1922  στην Κωνσταντινούπολη. Σύντομα, η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Άρχισε να διαβάζει φιλοσοφίααπό την παιδική του ηλικία. Μέσω της σπουδής της μαρξιστικής θεωρίας, γεννήθηκε το ενδιαφέρον του για την πολιτική. Η πρώτη ενεργός ανάμειξη του στην πολιτική, ήρθε το 1937, όταν ενετάχθηκε στους κόλπους της ΟΚΝΕ. Το 1941, ενεγράφηκε στο κομμουνιστικό κόμμα. Σπούδασε νομικά και οικονομικές επιστήμες, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατόπιν, με υποτροφία ταξιδεύει στο Παρίσι. Στο Παρίσι, έγινε μέλος της τροτσκιστικής Τετάρτης Διεθνούς και του Διεθνιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο Καστοριάδης διέπρεψε ως φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής. Από το 1973, διετέλεσε διευθυντής σπουδών στην Ανώτατη Σχολή για τις Κοινωνικές Επιστήμες. Υπήρξε διευθυντής σπουδών στην Σχολή Ανωτέρων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών του Παρισίου (1979 και εξής). Διακρίθηκε ως ο φιλόσοφος της αυτονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις