Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

100 χρόνια Μακεδονικό Μέτωπο

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Το Μακεδονικό Μέτωπο που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 1915 αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκηνικά μαχών του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Το WE φέρνει στο…
news247.gr
Το Μακεδονικό Μέτωπο που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 1915 αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκηνικά μαχών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Το news247 φέρνει στο προσκήνιο τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας ένα αιώνα πριν μέσα από ένα μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα
Adtech Ad
Ο Μεγάλος Πόλεμος, ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος, έχει ήδη σβήσει το πρώτο του κεράκι. Δυνάμεις που έμεναν μέχρι τώρα ουδέτερες αποφάσιζαν να πάρουν θέση και να σταθούν στο πλευρό αυτού που φαίνεται ότι μπορεί να έβγαινε νικητής από αυτή την μάχη. Η Βουλγαρία η οποία είχε ηττηθεί το 1913 στον Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο από την Σερβία βρήκε ευκαιρία να ενωθεί με τις δυνάμεις του Άξονα και να διεκδικήσει από τους δυτικούς της γείτονες εδάφη που θεωρούσε καταπατημένα.
AdTech Ad
Συγκεκριμένα οι Βούλγαροι αποφάσισαν να συμμετάσχει από τον Αύγουστο του 2015 ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου ο βασιλιάς της Φερδινάνδος υπέγραψε συμμαχία με την Γερμανία . Λίγες εβδομάδες αργότερα η Σερβία σφυροκοπούνταν στα βόρεια από την Αυστροουγγρική Βαλκανική Στρατιά και την 11η Γερμανική Στρατιά και στα ανατολικά από τους Βούλγαρους. Οι σερβικές δυνάμεις θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν στην Θεσσαλονίκη στις 22 Οκτωβρίου του 1915, ημερομηνία που ορίζεται και η έναρξη του Μακεδονικού Μετώπου ή Μετώπου της Θεσσαλονίκης.
Γάλλοι, Βρετανοί μαζί σε στρατούς από τις κτήσεις τους (από την Ινδία και την Ινδοκίνα μέχρι την Σενεγάλη) σε συνδυασμό με άλλους συμμαχικούς στρατούς (Ιταλούς, Σέρβους και Ρώσους) στρατοπέδευσαν στα περίχωρα της συμπρωτεύουσας και έμειναν γνωστοί στην πόλη ως "Οι κηπουροί της Θεσσαλονίκης".
Αξιοσημείωτο ήταν ότι η Ελλάδα παρέμενε ουδέτερη παρά την "κατάληψη" της Θεσσαλονίκης από τους συμμάχους ακόμη και όταν οι Βούλγαροι κατέλαβαν την Ανατολική Μακεδονία. Στάση που οφείλεται στην φιλογερμανική στάση του Κωνσταντίνου του Α'. Η Ελλάδα διχάζεται με τον Βενιζέλο να δημιουργεί δική του κυβέρνηση στην Θεσσαλονίκη και αργότερα με τους συμμάχους (αφού είχαν καταλάβει Θεσσαλία και Ισθμό Κορίνθου) να τον βοηθούν να ανατρέψει τον βασιλιά και να βάλει την χώρα μας στην μάχη στο πλευρό τους.
Το νews247 μέσα από ένα μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα φέρνει στο προσκήνιο τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή της Μακεδονίας ένα αιώνα πριν μέσα από το αρχείο του Imperial War Museums.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις