http://www.madeincreta.gr/el/article/%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B9-%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%AC-%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CE%B5%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-40-%CE%B4%CE%B5%CF%87%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE%CF%82
Λιμάνι η Παχιά Άμμος τη δεκαετία του '40! Δεχόταν το πλοίο της γραμμής
Ιστορικά πλοία ένωναν τους νομούς της Κρήτης με τον Πειραιά αλλά και μεταξύ τους.
18.01.2013
Της Κορίνας Καφετζοπούλου
Πριν την τραγωδία της «Φαλκονέρας» και τη δημιουργία των δυο κρητικών εταιρειών της ΑΝΕΚ και των Μινωικών πολλά ήταν τα πλοία που "έκαναν" τη γραμμή Κρήτη - Πειραιάς.
Τα δρομολόγια δεν ήταν καθημερινά, αλλά εκτελούνταν συνήθως δυο με τρεις φορές την εβδομάδα. Ούτε οι διαδρομές, φυσικά, ήταν οι ίδιες, μα ούτε και οι ώρες.
Τα πλοία έκαναν το γύρο της Κρήτης πριν τον τελικό τους προορισμό, που ήταν το λιμάνι του Πειραιά.
Το σύνηθες, μάλιστα, ήταν το δρομολόγιο να περιλαμβάνει τους τρεις από τους τέσσερις νομούς του νησιού: Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Σούδα με αναχώρηση από Πειραιά το απόγευμα στις 6 ή στις 8 το βράδυ, ενώ εκτελούνταν και μεσημβρινά δρομολόγια.
Αν και ο νομός Λασιθίου βρίσκεται στην άκρη της Κρήτης, και στις μέρες μας γνωρίζει πρόβλημα διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως μαρτυρά ανακοίνωση δρομολογίου που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Καθημερινή (Οκτώβριος 1946), το πλοίο "Σκύρος" (ημέρα Παρασκευή και ώρα 8μμ) εκτελούσε τότε το δρομολόγιο Ηράκλειο, Σητεία ,Παχιά Άμμος , Άγιος Νικόλαος, Πειραιά!
Ορισμένα μόνο πλοία έκαναν απευθείας τη γραμμή Ηράκλειο – Πειραιάς αν και σπάνια.
Σε αυτό τα "ταξίδι" επιλέξαμε μόνο μερικά από τα πλοία που πέρασαν από το Λιμάνι του Ηρακλείου αγναντεύοντας το μέγαρο Φυτάκη, τα Νεώρια, διότι όλα ήταν αλλιώς ... ακόμα και η διαδρομή του πλοίου.
Τα ταξίδια αφορούν στις δεκαετίες του ’40,’50,'60 και τα πλοία που παρουσιάζει το MadeinCreta είναι το "Ελένη", το "Καδιώ", "Έλλη", "Αικατερίνη", "Κανάρης", "Αγγέλικα", "Έσπερος" και το "Κρήτη".
Τα πιο πολλά, μάλιστα, ήταν πολεμικά –κορβέτες – που μετασκευάστηκαν σε επιβατηγά
Οι Γερμανοί το χρησιμοποίησαν στην κατοχή ως πλωτό νοσοκομείο, ενώ στην συνέχεια κατασχέθηκε από τους συμμάχους.
Έγινε δικαστικός αγώνας για να περιέλθει στην Αικατερίνη χήρα Κων. Κανάρη το γένο Γ.Μ Εμπειρίκου.
«ΚΑΔΙΩ»: Κατασκευάστηκε ως κορβέτα για το καναδικό ναυτικό το 1943 στα ναυπηγεία του καναδά το 1947 περιήλθε στην οικογένεια Σιγάλα.
«Αικατερίνη» : Κατασκευάστηκε το 1941 στα βρετανικά ναυπηγεία έκανε το δρομολόγιο Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά κάθε Παρασκευή στις 6μμ, το 1955.
«ΑΓΓΕΛΙΚΑ»: Κατασκευάστηκε το 1910 στα βρετανικά ναυπηγεία. Έκανε και αυτό δρομολόγια στα λιμάνια του νησιού.
Το ίδιο και τα πλοία « Καραϊσκάκης» και «Κανάρης», πιο σύγχρονα κατασκευάστηκαν το 1952 και διαφημίζονταν ως πλοία του χειμώνα, καθώς είχαν ... και θέρμανση!
Έκανε το 1964 τη γραμμή Ηράκλειο- Πειραιάς κάθε Δευτέρα –Τετάρτη και Σάββατο στις 6.30 μμ και κάθε Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι.
*Το πολύτιμο αυτό φωτογραφικό υλικό και οι πληροφορίες υπάρχουν στην έκδοση του Γιώργου Μ. Φουστάνου με τίτλο "Ελληνική Ακτοπλοΐα 1945-1995".
Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου